Türkiye Bilişim Derneği'nin düzenlediği Kamu-BİB '26 ve BİMY '30 Bütünleşik Etkinliği başladı. Ana teması bu yıl "Doğal Afetlere Dayanıklı Kritik Alt Yapılar" olarak belirlenen etkinliğe Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Coştu ve KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Prof. Dr. Erhan Arıklı ve Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) Başkanı Kadri Bürüncük de katıldı. Etkinliğin açılışında Şubat 2023'te yaşadığımız Kahramanmaraş Depremi ile ilgili bir video gösterimi yapıldı ve depremde yitirdiğimiz vatandaşlarımız anıldı. Anmanın ardından açılış konuşmalarına geçildi.
“Üretken Yapay Zeka Çalışmalarına Ağırlık Vermeliyiz”
Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Genel Başkanı Rahmi Aktepe açılış konuşmasında dijital çağda verinin değerine dikkat çekti. "Ülke olarak 100 yıllık bir veri kaynağına sahip açık kamu verisine acil ihtiyaç var. Kamu verisinin anonimleştirilerek sektöre ve akademiye açılması çok önemli” diyen Aktepe, enerji kaynaklarına sahip olmayan Türkiye'nin tüketen değil üreten bir toplum haline gelmesi gerektiğini belirtti. Aktepe, “Üretirken katma değer oluşturmalıyız. En önemli katma değerde bilişimle oluşuyor. Ülke olarak Üretken Yapay Zeka konusundaki çalışmalara ağırlık vermeliyiz. ABD ve Avrupa Birliği bu konuda adımları arttı. Türkiye de bu adımlara eşlik etmeli ve öncü olmalı." ifadelerini kullandı.
TBD 40 Yıldır Değeri Sürekli Artan Etkinliklere İmza Atıyor
Aktepe'nin ardından söz alan Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) Başkanı Kadri Bürüncük yarım asırlık geçmişi olan TBD’nin 40 yıldır değeri sürekli artan etkinliklere imza attığını belirterek, nazik davetlerinden dolayı TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe’ye teşekkür ederek konuşmasına başladı.
Doğal afetlerde ve acil durumlarda kritik altyapıların sürekliliğinin sağlanması konusunda neler yapılabileceğine değinen Bürüncük, “Kritik altyapıların sürekliliği konusunda gerekli yatırımlar, sektöre verilecek teşviklerle bir an önce yapılmalı” dedi. Bürüncük konuşmasında, 2022 yılında BTHK ve TBD arasında imzalanan protokole de değindi ve “Sayın başkan ve derneğin diğer yöneticileriyle değerli faaliyetlere imza atmaya başladık. Üniversitelerimizin ve 100 binin üzerinde üniversite öğrencisi gerçekten ciddi bir potansiyel. Ancak yönlendirilmesine ihtiyaç var. Gerekli eğitimlerin teşvik edilmesine ihtiyaç var. Sektörde yaratılacak iş fırsatları yönlendirmelerle ve teşviklerle değerlendirilirse ekonomimiz dünya ile rekabet edebilir duruma gelecektir” ifadelerini kullandı.
“Bilişim Sektörü Kabuğunu Kırdı”
Bürüncük'ün ardından söz alan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Coştu, bilişim sektörünün Türkiye'de kazandığı ivmeye dikkat çekti. Bilişim sektörünün “kabuğunu kırdığını” ifade eden Coştu “Biz de kamu olarak sektörün önünü açacak, daha da hızlandıracak adımları atmaya gayret gösteriyoruz. Teknolojiye yatırım yapan, işini teknolojiyle yapan, odağa teknolojiyi koyan fark yaratıyor, kazanıyor. Ekonomik ve toplumsal değer üretimine öncülük ediyor.” dedi.
“Yüksek teknoloji üretimimiz her geçen gün artıyor”
Türkiye'de son 20 yılda yapılan teknoloji atılımını değerlendiren ve potansiyelin çok büyük olduğunu söyleyen Coştu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Eylül ayı Sanayi Üretim Endeksi'ne göre, yüksek teknolojili üretim endeksimiz geçen yıla göre yüzde 50 artmış durumda. Savunma Sanayi ihracatı bunun önemli bir göstergesi. Sadece son 3 yılda 3 kat artıştan bahsediyoruz. Bu seneyi 6 milyar dolarlık bir ihracatla kapatmayı hedefliyoruz. Startup dünyasında da hızla yükselen bir grafiğe sahibiz. Önümüzdeki dönemde, özellikle dijital teknolojilerde bu performansımızı daha da geliştiriyor olacağız."
“KKTC'Yİ Bir Bilişim Adası Yapacağız”
KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Prof. Dr. Erhan Arıklı da açılışta söz aldı ve depreme karşı alınabilecek önlemlerin önemini hatırlattı. Arıklı sonrasında teknolojik dönüşümün hızına dikkat çekti Çin'in tarihi İpek Yolu güzergahında Doğu-Batı ticaretini yeniden canlandırma hedefiyle Kuşak ve Yol Girişimi projesine değindi.
Arıklı, proje için üç alternatif oluşturulduğunu belirterek, "Projenin üç alternatifi vardı. Rusya üzerinden geçecek alternatif Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle akamete uğradı. Güney kuşağı İran üzerinden geçiyordu, o da çok güvenli bulunmadı. Tek yol Türk dünyasının içinde olduğu bu coğrafya. Muazzam bir gelecek bizi bekliyor. Dünya yeniden kuruluyor ve Türk milleti o kurulacak dünyada yerini almaya hazırlanıyor. Güçlü olmak zorundayız ve güçlü olmak için teknolojiye yatırım yapmalıyız." diye konuştu.
Bilişim odaklı etkinliklerin öneminin büyük olduğunun altını çizen Adaklı, KKTC için de bir bilişim vizyonu ortaya koyduklarını ifade etti. Adaklı, sözlerini şöyle sürdürdü: “KKTC için yeni bir mefkure, ideal geliştirdik. KKTC'yi bir bilişim adası yapacağız. Bununla ilgili birkaç ay önce Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır ile bir araya geldik. Bilişim adası haline getirmek için neler yapmamız gerektiğini konuştuk, konuşmaya devam edecek ve en kısa sürede icraata geçeceğiz."
Açılışta, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Kestioğlu ve Turkcell Dijital İş Servisleri Genel Müdürü Gürkan Arpacı da söz aldı.
Açılış konuşmalarının ardından “İkinci Yüzyıla Yön Veren Politika ve Stratejiler” ve “KKTC Ufuk 2033 Bilişim Adası” oturumlarına geçildi.