
Dijitalleşen Devlette İş Süreçleri ve Kamu Bilişim Merkezlerinde yaşanan sıkıntılar ve çözüm önerilerinin ele alındığı panel Türkiye Bilişim Derneği tarafından organize edilen, KAMU BİB’22 BİMY’26 Bütünleşik etkinliğinde panelistler tarafından değerlendirildi.
SGK Hizmet Sunumu Genel Müdürü Figen Kılıç tarafından yönetilen “Dijitalleşen Devlette İş Süreçleri ve Kamu Bilişim Merkezleri” paneline, T.C. Cumhurbaşkanlığı SBB Bilgi ve İletişim Teknolojileri Daire Başkanı Furkan Civelek, T.C. Sağlık Bakanlığı Sistem Yönetimi ve Bilgi Güvenliği Daire Başkanı M. Fatih Uluçam, EPDK Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Mehmet Yılmazer, HBV Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türksel Kaya Bensghir ve TrendMikro Kamu Teknik Lideri Burak İnce konuşmacı olarak katıldı.
Gerçekleştirilen panelin açılışında KAMU-BİB Çalışma Grubu adına bir sunum gerçekleştiren Dr. Altan Özkil, “Süreç yönetiminde gözden kaçırdığımız en önemli konuların başında ihtiyaçların belirlenmesi ve bu ihtiyaçlara yönelik çalışmaların tamamlanması gerekiyor. Gerçekleştirdiğimiz genel kabullerde ise planlı ve programlı bir şekilde ele almamız gerekiyor. Kamuda aynı iş ile iştigal eden iki daire başkanlığımızın uygulamaları birbirinden farklı. Bu nedenle iki kurumumuzu bir araya getirmekte zorlanıyoruz. Kamu Bilişim Merkezlerinin önemi burada ortaya çıkıyor. Bizler Kamu Bilişim Merkezlerini, akıllı insanların bir arada olduğu merkezler olarak algılıyoruz. Günün sonunda bütün iş ve işlemlerimizi bu merkezlere ileterek, köşemize çekiliyoruz. Burada olması gereken işi bu merkezlere devrederken, tarifnameleri bir yana bizzat işin içinde yer almak olmalıdır” dedi.
Kamu Bilişim Merkezlerinin sorunlarına da değinen ÖZKİL, “Bu alanda en büyük eksiğimiz insan kaynağı. Dolayısı ile üniversitelerimizin bu alanda yetkin personel yetişmesi için programlar açması gerekiyor” dedi.
Dijitalleşen Devlette İş Süreçleri ve Kamu Bilişim Merkezleri paneli açılış konuşmasını yapan SGK Hizmet Sunumu Genel Müdürü Figen KILIÇ, “Gelişen teknolojiler ile birlikte, süreçlerimiz de değişime muhtaç hale geliyor. Bizler teknolojiye inanılmaz hızlı bir şekilde adapte olabiliyoruz. Bu nedenle kaynak optimizasyonu ve iş süreçleri sürekli gelişiyor. Bu alanda yaptığımız çalışmalar ile kamu hazinesine de katkı sağladığımızı düşünüyorum” dedi.
Yönetebilmek için ölçmek gerekiyor
Sözlerine Yönetebilmek için ölçmek gerekiyor diyerek devam eden KILIÇ, “Kamu ve Özel sektör olarak iş süreçlerimizi revize ederek, değiştirmemiz gerekiyor. Ülkemizde birçok uygulama e-Devlet üzerinden gerçekleştiriliyor. Hatta bu alanda AB’nin ilerisinde yer alıyoruz. Ama baktığımızda nitelik olarak, AB’nin gerisinde olduğumuzu görüyoruz. Bu nedenle nicelikten çok niteliğe önem vermemiz gerekiyor” dedi.
Paneldeki diğer konuşmacıların konuşmalara ise şu şekilde:
T.C. Cumhurbaşkanlığı SBB Bilgi ve İletişim Teknolojileri Daire Başkanı Furkan Civelek: Devlet dediğimiz şey aslında büyük bir organizasyon yapısı. Böyle bir yapıyı yönetebilmek için öncelikle, süreçlere hakim olmak gerekiyor. Kamu kurumlarımıza baktığımızda iş süreçlerinin tanımlanmadığını görüyoruz. Bu aksaklıkları aynı şekilde e-Devlet uygulamalarında da yaşıyoruz. Dijitalleşmeye konusuna gelecek olursak; Biz aslında devleti değil kullanılan araçları, hizmetleri dijitalleştiriyoruz. Bu noktada süreç yönetimi kritik hale geliyor. Ayrıca bu çalışmaları, sadece e-Devlet uygulamalarımızda değil diğer uygulamalarımızda da hayata geçirmemiz gerekiyor.
T.C. Sağlık Bakanlığı Sistem Yönetimi ve Bilgi Güvenliği Daire Başkanı M. Fatih Uluçam: T.C. Sağlık Bakanlığı olarak 2006 yılında başlattığımız dijitalleşme sürecimizi, günümüzde bütün süreçlerimizde tamamlamış bulunuyoruz. Dijitalleşme alanında sahada gördüğümüz en önemli konu sistemlerin izlenmemesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle bütün kurumlarımızda izleme yönetimlerini hayata geçirmemiz gerekiyor. Yapılan çalışmaların izlenerek, herhangi bir noktada ortaya çıkan veya çıkabilecek aksaklıları önceden belirleyerek, kaynaklarımızı daha verimli halde kullanıyor olabiliriz. Bir diğer önemli husus ise kaynak planlaması. Kaynak planlaması yaparken, ihtiyaçların net olarak belirlenip, uygun ürünleri uygun noktalara entegre etmemiz gerekiyor.
EPDK Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Mehmet Yılmazer: EPDK’da dijitalleşmenin ilk adımlarını 2005 yılında attık. 2009 yılına geldiğimizde nerede ise bütün uygulamalarımızı dijitalleşme sürecimize entegre ettik. 2013 yılında elektrik ve doğalgaz firmalarına ilişkin bildirimlerin tamamını elektronik ortamdan alarak süreçlerimizde dijitalleşmeyi sağladık.
HBV Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türksel Kaya Bensghir: İş süreçleri yoğun ve uzun soluklu bir iş. Bu çalışmalar ülkemizde 1980’li yıllarda ele alınmaya başlandı. Geçmişten bu yana hizmetleri dijitalleştiriyoruz ama yeterli olmuyor. Yapılması gereken bu sistemleri bütün kamu kurumları ile dinamik bir şekilde ele almak gerekiyor. Süreç yönetimi konusunda birçok sorun da yaşıyoruz. Bu sorunları başlıklar altında topluyor olabiliriz. Bunları özetleyecek olursak;
- Üst yönetimin süreç yönetimini sahiplenmesi,
- İşbirliği ve eşgüdüm noksanlıkları ve operasyonel düzey.
Bu sorunları çözmek adına ivedi bir şekilde aksiyon almamız gerekiyor.
TrendMikro Kamu Teknik Lideri Burak İnce: Dünya’da 50 milyon kullanıcıya ne kadar sürede ulaşabildiğine ilişkin yapılan bir araştırmaya göre, bu sürenin 19 gün ile pokemon adlı bir oyunda olduğu ortaya çıktı. Bu sonuç yaygınlaşmanın ne kadar hızlı bir şekilde kendini gösterdiğini ortaya koyuyor. Yerli firmalar ve kamu sektörü olarak süreçlerimizi optimize ederek, bir an evvel dinamik bir yapıya geçmemiz gerekiyor.