
Kamu Bilişimcileri Derneği tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Kamu Bilişim Zirvesi, Antalya’da başladı. Belek turizm merkezinde düzenlenen zirveye, Serik Belediye Başkanı Ramazan Çalık, Kamu Bilişimcileri Derneği Başkanı Doç. Dr. İzzet Gökhan Özbilgin, Kamu Bilişimcileri Derneği ikinci Başkanı Yakup Şıvka’nın yanı sıra kamu kurumundan ve teknoloji sektöründen çok sayıda üst düzey yönetici katıldı.
Kamu bilişim projelerinin tüm boyutlarıyla ele alınacağı zirvenin bu yılki sloganı “Bilişimle Potansiyelini Keşfet” olurken, zirvede kamuda gerçekleştirilen bilişim projelerinin poster sunumları sergilenecek, yapılacak sözlü sunumlarla da deneyimler paylaşılacak.
Zirvenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Kamu Bilişimcileri Derneği Başkanı Doç. Dr. Özbilgin, zirvede hem dijital dönüşümü ele alacaklarını hem de birlikte olmanın enerjisini yaratacaklarını söyledi. Dijital dönüşümün her şeyden önce bir zihniyet değişikliği olduğunun altını çizen Özbilgin, “Değişimin teknik, teknoloji tarafı, hepimiz tarafından kolayca sağlanır, zor olan zihniyet değişikliğini gerçekleştirmektir. Dernek olarak en büyük görevimiz bu değişime katkı sağlamaktır” dedi. Derneğin hem ülkeyi kapsayan önemli işlere hem de büyük sosyal sorumluluk projelerine imza attığını vurgulayan Özbilgin, Bu başarıda sadece aracı olduklarını, katılımcıların desteğiyle bunu başardıklarını belirterek, “Bu sene birçok sosyal sorumluluk projesi yaptık. Kars'ta 5G projesini öğrencilerle buluşturduk, farklı illerde birçok etkinliğimiz oldu” diye konuştu. İki gün boyunca katılımcılardan beklentilerini alacaklarını sözlerine ekleyen Özbilgin, zirveye 508 kişinin katıldığını, bunlardan 150'sinin kamu sektöründe genel başkan ve daire başkanları olduğunu kaydetti.
Serik Belediye Başkanı Ramazan Çalık ise Belek'te 68'i beş yıldızlı 80 civarında otel, 90 binin üzerinde yatak kapasitesi bulunduğunu ifade etti. Otellerin tamamının dolu olduğunu aktaran Çalık, bunun cari açığın kapatılması için önem taşıdığını ifade etti.
HAVELSAN Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Şenol da, Türkiye'nin modern havacılık ve sanayisinin kurulması için atılan temellerden birisi olan HAVELSAN'ın, Türkiye ve ABD'deki altı yerleşkesiyle faaliyet gösterdiğini bildirdi. Şenol, kamu kurumlarının yönetim ve bilişim ihtiyaçlarını yıllardır başarıyla karşıladıklarını belirterek “HAVELSAN yazılım yoğun sistemler konusunda, geniş yelpazede özgün ürün ve sistemlerden oluşan çözümlerini hem silahlı kuvvetlerimiz hem de uluslararası müşterilerinin hizmetine sunmakta. Dünya pazarlamasında rekabetçi bir konuma ulaşmış durumda. Eğitim ve simülasyon teknolojilerinde de iddialıyız. Türkiye'nin ilk siber savunma teknoloji merkezini kuran, 2016'da hizmete sunan HAVELSAN, baş döndürücü hızla ilerleyen siber güvenlik sistemleri ve ürünleri de üretmektedir. Türkiye'nin siber güvenlik alanında mükemmeliyet merkezi hedefine ulaşma yolunda ilerlemektedir. Siber güvenlik yazılımlarıyla Türkiye'nin yanı sıra dost ve müttefik ülkeler için de çözüm geliştirme konusunda hızla ilerlemektedir” diye konuştu.
Microsoft Türkiye Kamu Sektörü ve Kamu Yatırımlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erdem Erkul ise, insanlık tarihinden bu yana buluşların hesap makinelerinden başlayıp cep telefonlarına kadar geldiğini hatırlatarak, “2025'de dünya ekonomisinin yüzde 24'ü dijital ekonomiden gelecek. Bu salondakiler olarak bu yüzde 24'e katkı verecek önemli topluluğuz. Bulut teknolojisi, yapay zeka, sürücüsüz araçlar, yeni seviye robotiklerin gelecekte çok önemli yer kaplayacak. Bu dönüşümü Türkiye de sağlayacak” dedi. Son yıllarda artan ekonomi tartışmalarına da değinen Erkul, şunları söyledi:
“Ekonomide 2023 hedeflerimize ulaşmamızı sağlayacak tek şey teknolojidir. Teknolojiyle yaptığımız üretimin, ekonomiye ve diğer sektörlere katkısı her şeyden daha fazla. Teknolojide bir tık daha öteye gidebilirsek ülke olarak 2023 hedefine çok daha hızlı ulaşmamız mümkün. Veriler bunu söylüyor. 2029'da 5 bin metre koşusunda robotlar insanlarla yarışacak hale gelecek. Bunun daha önce olacağını düşünüyorum. Dünya artık iki kat daha hızlı dönüyor.”
Usishi Bilişim Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kayer ise Türkiye'de başarılı projeler olduğunu ifade ederek, gerçekten milli ve yerli teknoloji üretmek gerektiğini belirtti. Kayer “Türkiye'nin teknoloji ihracatı, dünya pazarındaki payı binde bir. Sürekli kıyasladığımız Kore'nin payı yüzde 6,2. Amerika'nın doğrudan payı yüzde 25, dolaylı payı yüzde 50” diye konuştu.
İki gün boyunca devam edecek olan zirvede kamu ve özel sektörden önemli isimler düzenlenen panellerde konuşacak. Zirve kapsamında “Yeni Dünya: Blok Zinciri”, “Gerçek hayatta blok zinciri kullanımı”, “Dijital Dönüşümde Bilişim Hukuku ve Düzenlemeler”, “Dijital Dönüşümde Verinin Gücü”, “Dijital Dönüşümde Siber Güvenlik”, “Blok Zinciri”, “Dijital Dönüşümde İnsan” başlıklarıyla panel ve konuşmalar yer alacak.