
Yazılım sektörü Türkiye’de en hızlı büyüyen sektörlerinin başında geliyor. Her yıl çift haneli gelişmesini sürdüren sektör, 5 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Gönül Kamalı, bu büyümenin devamı için kamunun yerli yazılımları tercih etmesinin büyük önem taşıdığını söyledi. Kamalı, sektörün beklentisini “Pozitif ayrıcalık değil, ayrımcılık yapılmasını istemiyoruz. Çünkü yerli yazılım sektörü bir ayrımcılık istemeyecek derecede uluslararası firmalarla rekabet edecek düzeyde gelişmiştir” sözleriyle dile getirdi. Ocak ayında yapılan Genel Kurul’da Başkanlığa seçilen Kamalı ile YASAD’ın yeni dönem çalışmaları ve Türk yazılım sektörü konuştuk:
ICT MEDIA: Sayın Kamalı, Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) olağan genel kurulunu gerçekleştirdiniz. Yeni yönetim kurulu ve yeni başkan seçimi yapıldı. Genel Kurul’da yeni kararlar da alındı. Öncelikle yeni yönetim kuruluna başarılar diliyoruz… YASAD’ın yeni yönetimi olarak öncelikleriniz nelerdir? Yeni yönetimle birlikte YASAD’da neler değişecek? Tüzükte yapılan değişiklikle başkanın görev süresi 2 dönemle sınırlandırıldı. Neden böyle bir değişiklik ihtiyacı duydunuz?
Gönül KAMALI: İlk hedefimiz deneyim, bilgi ve birikim sahibi olan firmalarımızın global ölçekte marka yaratmaları olacak. Öncü ve kritik teknolojilerde sektörel ve Türkiye ölçeğinde Ar-Ge yatırım strateji ve politikalarının geliştirilmesi de önceliğimiz olacak. Biz yeni dönemde; kurumsallaşma, sürdürülebilir politikalar, şirket büyümeleri, marka değerlerinin artırılması ve küresel çapta ciddi pay alma konularına yöneleceğiz.
Yeni dönemde sadece firmalarımızı değil, YASAD’ı da daha kurumsal olarak yönetmek istiyoruz. Bu amaçla ilk defa bir genel sekterlik makamı oluşturduk. Bu konuda çok tecrübeli bir arkadaşımız olan Sevilay Özdemir-Güven’i Genel Sekreter olarak atadık. YASAD bundan böyle üyelerine çok daha yakın ve üyelerinin sorunlarına çözüm olmak için çalışıyor olacak.
Başkanın görev süresi 2 dönemle sınırlandırıldı ancak bir dönem de iki yıldan üç yıla çıkartıldı. Yani bir başkan en fazla 6 yıl görev yapabilecek. Değişiklik öncesinde seçilebildiği dönem boyunca bir başkan istediği kadar bu görevde bulunabiliyordu. Başka arkadaşlarımızın da sektöre katkı sağlamasının önünü açmak için böyle bir sınırlamaya gitmeyi uygun bulduk.
ICT MEDIA: Türkiye’de yazılım sektörünün mevcut durumu hakkında bilgi verir misiniz? Sektörün büyüklüğü ve ülkemize sağladığı katma değer ne kadardır? Yerli yazılım sektörünün büyümesi için özel ve kamu sektörüne düşen görevler nelerdir? Türk yazılım firmalarının kurumsallaşması, sürdürülebilir politikalar geliştirmesi, şirket büyüme ve marka değerlerinin artırılması ile küresel pazar paylarının yükseltilmesi için YASAD olarak neler yapacaksınız?
Gönül KAMALI: Yazılım sektörü Türkiye’nin en hızlı büyüyen sektörlerinden biri. Her yıl çift haneli büyümesini sürdürüyor. Sektörün büyüklüğünün 5 milyar dolar civarına ulaştığını tahmin ediyoruz. Tahmin ediyoruz diyorum çünkü elimizde net rakamlar hala yok. Önümüzdeki süreçte sektörün envanterinin çıkartılıp tüm verilerin doğru olarak ortaya konması için de çalışmalarımız olacak.
Yerli yazılım sektörünün büyümesi için ilk olarak kamunun yerli yazılım sektörünü tercih etmesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda pozitif ayrımcılık yapılmasını istemiyoruz. Aslında pozitif değil, ayrımcılık yapılmasını istemiyoruz. Çünkü yerli yazılım sektörü bir ayrımcılık istemeyecek derecede uluslararası firmalarla rekabet edecek düzeyde gelişmiştir. Bunun kamu nezdinde de bilinmesini yerli yazılımların tercih edilmesini arzu ediyoruz.
Yazılım firmalarımızın kurumsallaşması ve marka değerlerinin artırılarak küresel pazarlarda daha fazla boy göstermesi için YASAD olarak öncelikle bu firmalarımızın yaptıklarının iyi anlatılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu amaçla yaptığımız tüm resmi görüşmelerde dağıtılabilmesi ve firmalarımızın tanıtılabilmesi amacıyla katalog çalışması yapıyoruz. Bu katalogda firmalarımız yaptıkları işleri enine boyuna anlatma olanağı bulacak. İlk katalog çalışmamız akıllı şehirlere yönelik olacak. Firmalarımız bu konudaki çözümlerini katalogda anlatacak ve konunun muhatapları firmalarımız yaptıklarını daha detaylı olarak görebilecek. İkinci katalog çalışmamız Fintech’e yönelik olacak. Ardından diğer konularda hızla katalog çalışmalarımız tamamlanacak.
ICT MEDIA: Son zamanlarda yaşadığımız salgını da dikkate alarak, uzun zamandır Türkiye, bütün kurum ve kuruluşlarıyla dışa bağımlılığı azaltmak, yerli ve milliliği artırmak için adeta bir seferberlik ilan etmişti. Ülkemizde yerli yazılımların pazar payı ne kadardır? Yerli yazılımların yabancı emsallerine göre avantaj ve dezavantajları nelerdir? Yerli yazılımların kamu ve özel sektörde kullanılma oranı ne kadardır? Bunu artırmak için yapılması gerekenler nelerdir?
Gönül KAMALI: Biraz önce de dikkat çektiğim gibi elimizde veriler maalesef net rakamların ortaya konulmasına engel oluyor. Ancak şunu söylemek mümkün ki, maalesef yabancı yazılımlar yerli yazılımlardan daha fazla tercih ediliyor. Ancak dikkat çekmek istediğim bir nokta var ki; bizim yazılımlarımız bu konuda dünyanın önde gelen ülkelerine bile ihraç ediliyor. Yani bizim ülkemizde bizim özel ve kamu sektörümüz tarafından tercih edilen yabancı yazılımların doğdukları ülkeler, Türk yazılımlarını tercih ederken kendi ülkemizde tercih edilme sıkıntısı yaşıyoruz.
Bu sıkıntının aşılması noktasında kuşkusuz kamunun yerli yazılımı tercih etmesi çok önemli. Yerli ürünlerin kullanılması için her noktada başlatılan seferberliğin kararlılıkla sürdürülmesi gerekiyor. Kamu yerli yazılımı kullanmaya başladıkça özel sektör de yerli yazılıma karşı kafalarında oluşturdukları önyargılardan kurtulacaktır diye düşünüyoruz. Bu konuda kamu otoritesi de yerli yazılım kullanan firmalara çeşitli teşvikler uygulayarak millileşmeyi destekleyebilir.
ICT MEDIA: Dijital dönüşüm ve elektronik devlet Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de son yılların en önemli gündem maddesi. Türk yazılımcılar Türkiye’nin dijital dönüşümüne ne tür katkılar sağlıyor. Sayısallaşmanın yakın gelecekte hangi alanlarda öne çıkmasını bekliyorsunuz? Sektörün bu konuyla ilgili ne tür çalışmaları bulunuyor?
Gönül KAMALI: Dijital Dönüşüm çağımızın bir gerekliliği. İşletmenizi dijitalleştiremezseniz global dünyanın istediği kalite ve hız kriterlerine artık ulaşamıyorsunuz. Ülkemizde de önce Endüstri 4.0 sonra Dijital Dönüşüm konusunda ciddi bir farkındalık oluştu. Özellikle devletin uyguladığı e-devlet politikaları da işletmelerimiz açısında ciddi bir itici güç oluşturuyor. Ülkemizde her konuda her bütçeye uygun yazılım çözümleri mevcut, içine girip araştırdığımızda biz bile dönem dönem şaşırıyoruz. Sadece bilinirlik konusunda sıkıntılar var. İyi yazılım firmaları iç pazarda sadece referanslarla büyüyüp yaşamlarını sürdürebilmişler. Kendi eko sistemlerinde güçlü iken ülke çapında bilinirlikleri azalabiliyor. Biz YASAD olarak yerli yazılım üreten firmalarımızın ön plana çıkmalarına katkıda bulunacak çalışmalar yapıyoruz.
YASAD Yönetim Kurulu soldan sağa ayaktakiler: Ali Durmuş (Etiya), İlhan Bağören (Telenity), Özgür Karayalçın (VL Media), Alim Küçükpehlivan (Başarsoft), Rıza Durucasugil (Netaş), Atilla Zeybek (Model Bilişim), Fatih Acer (AcerPro Bilişim), Abdülkadir Kayıklı (Hayriya) Oturan : Gönül Kamalı (ThinkBigds)
ICT MEDIA: Bilişim alanındaki son yılların önemli gündem maddeleri arasında nesnelerin interneti, yapay zekâ, 5G teknolojileri ve endüstri 4.0 geliyor. Türk yazılım sektörü, yapay zekâ, 5G, Nesnelerin interneti, blok zinciri ve yeni nesil teknolojiler konusunda ne tür çalışmalar yapıyor? Türkiye’nin bu konularda izlemesi gereken stratejiler nelerdir?
Gönül KAMALI: Ülkemizde Telekomünikasyon ve Sanayi/Endüstri yazılımlarının geçmişi elli yıl evveline dayanır. Uluslararası yatırımcılar ile başlayan ve ardından yerli ürünler ile atılım yaptığımız bu iki alan hem büyük teknoloji firmalarını yaratmış hem de küçük orta büyüklükte yazılım firma sayısını arttırma imkânı sağlamıştır. ERP (Kurumsal Kaynak Yazılımları), Mobil yazılım ve küresel yazılım firmalarının iş ortaklığı ile adaptasyon yazılımları yapan firmalarının sayısı binlerin üzerindedir.
Telekomünikasyon sektöründe ki operatörlere getirilen yerli ürün kullanma zorunluluğu bu yerli yazılım şirketlerinin büyümelerini ve uzun yıllardır varlıklarını sağlamıştır. Sanayi ve Endüstri de ise özellikle yerli yazılımlarda ki maliyet avantajları ve esneklik; yerli yazılım tercihlerini yaratmıştır.
Bu sebep ile yerli yazılım şirketlerimiz pazarda varlığını sürdürebilen, teknoloji üreten ve yakından takip edebildiği için 5G, Sanayide Dijital Dönüşüm ve Endüstri 4.0 alanlarında hazır ürünleri ve süregelen çalışmaları bulunmaktadır.
Her dönem olduğu gibi teknolojik yenilikler ve dönüşümler inanılmaz bir hızda ilerliyor. Bu hıza ayak uydurmanın yegâne yolu teknoloji üreten şirketlerimizin inovasyonu ve ARGE yatırımlarını sürekli hale getirmeleri ki hem pahalı hem de şirket içi önceliklerde müşteri! Bugün veya inovasyon! Yarın yarışını doğuruyor.
Ülke olarak kaynaklarımız ek finansal oluşturmak açısından kısıtlı olduğu için öncelikler yarışı müşteri istekleri yani bugün tercihi ile doğal bir sonuç oluşturuyor.
Bununla birlikte Startup büyüklüğündeki şirketlerimiz ise fark yaratabilmek için hemen her zaman yenilikçi, inovatif teknolojik ürünlere yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor. Gelişen açık sistemler ve platformlar desteği ile Yapay Zekâ, nesnelerin interneti, AR- arttırılmış gerçeklik, VR-sanal gerçeklik uygulamaları mobil ve web servisleri olarak Startup firmaları tarafından kolaylıkla ve hızla gerçekleştirilebilmektedir.
Dolayısı ile orta-büyük ölçekli teknoloji firmalarının Startuplara yapacakları yatırımlar ve iş birlikleri ihtiyaçları olan inovatif servislere ulaşmalarında araç olacaktır.
Ülkemizde son iki yıl içinde Startup sayısı sağlanan hibe destekler, artan Startup Hub’lar, Mentor programları ile büyük bir hız ile katlanarak artmaktadır. Bu desteklerin yatırımların ve iş birliklerin motive edilmesi yönünde arttırılması ve ARGE yatırımlarının kesintiye uğramaması gelecek nesil teknolojilere şirket yatırımlarının önünü açacaktır.
YASAD Yönetim Kurulu Yedek Üyeleri Soldan Sağa ayaktakiler: Ercan Ergin (Pusula Zaman), Tanay Ceylan (TSC Otomasyon), Sevilay Güven (IT&L Danışmanlık), Dursun Tosunoğlu (FS Mobility) Oturan (Gönül Kamalı (ThinkBigds)
ICT MEDIA: Çin’de ortaya çıkan ve bütün dünyaya yayılan korona virüs salgını ülkemizi de etkiledi. Sektör STK’ları ile birlikte YASAD da korona virüs etkisinden çıkış, beklenti ve önerilerini açıkladı. Korona virüs salgını Yazılım ve Bilişim sektörünü kısa ve uzun vadede nasıl etkileyecek? Sektörün kriz sonrasına yönelik öngörü, beklenti ve önerileri nelerdir? Salgın sonrası iş yapış ve modelleri ciddi manada etkileneceğini ön görürsek, geleceğin belirleyici sektörü yazılım sektör olacaktır diyebilir miyiz?
Gönül KAMALI: Maalesef bir virüs, tüm dünyayı etkisi altına aldı ve gelecek için ciddi bir korku oluşturdu. Böylesine bütün dünyayı aynı anda etkisi altına alan bir krizi ilk defa yaşıyoruz. İnsanlık bir şekilde bu salgına karşı korunma yollarını er ya da geç bulacaktır. Fakat bizlere düşen yaşadığımız bu deneyimi uzun vadede minimum zararla üstesinden gelmek ve hatta kendimiz için ilerici birtakım faydalar çıkarmaktır. Yaşadığımız salgın süreci bize iş yapış biçimleri konusunda farklı modeller geliştirmemiz noktasında da uyarıda bulundu. Hep birlikte uzaktan çalışma modellerinin ne kadar önemli ve etkin olduğunu gördük. Uzaktan çalışma sistemleri daha önce de vardı ama yüzyüze toplantı yapmak seyahat sıkıntısı yoksa çoğunlukla tercih edilirdi. Şimdi ise toplantıları zorunlu olarak uzaktan yaptığımızda ne kadar efektif olduğunu keşfetmeye başlıyoruz. Gelişen dünyada bazı yeni sektörler doğarken bazı geleneksel çalışma şekilleri de sonlanmaya doğru gidiyor. İşte coronavirüs bu süreci biraz daha hızlandırmış gibi görünüyor.
Bu arada insanların evlerine kapandıkları süreçte işlerini, toplantılarını, şirketlerini internet üzerinden belirli uygulamalarla sürdürmeleri bize tekrar gösterdi ki geleceğin belirleyici sektörlerinden biri kesinlikle yazılım olacaktır. Bu nedenle yazılım sektörüne şirketlerimizin ve kamu otoritesinin özel önem vermesi gerektiğini düşünüyoruz.
Kısacası bütün bu süreç yazılımsız bir geleceğin hayal olmaktan öteye gidemeyeceğini gösterdi.
YASAD’ın ilk Genel Sekreteri Sevilay Özdemir-Güven
Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) kurumsallaşma yönünde önemli adımlar atmaya devam ediyor. Bu amaçla YASAD’ın tarihinde bir ilk gerçekleşti ve genel sekreterya oluşturuldu. YASAD’ın ilk Genel Sekreteri ise Sevilay Özdemir-Güven oldu.
Güven, bu konuda oldukça deneyimli bir isim olarak öne çıkıyor… Mühendislik – Yöneticilik – Girişimcilik kariyerinin yanı sıra Sayın Güven uzun yıllardır çeşitli derneklerde yönetim kurullarında yer almış bir isim. İTÜ Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği lisans ve yüksek lisans programlarından sonra Paris Üniversitesi Rene Descartes Endüstriyel Sistemlerde Enformatik konulu doktora yeterlik programını tamamlayarak yurda dönen Güven, sırasıyla Arçelik ve Oyak-Renault Otomobil Fabrikalarında Bilişim Proje Yöneticiliği yaptıktan sonra Duynargie Yönetim Geliştirme firmasında Yönetim Danışmanı olarak farklı bir bakış açısı da edinmiştir. 2005-2016 yılları arasında Bilgi Teknolojileri Direktörü olarak görev yaptığı Schenker Arkas Lojistik firmasında tüm Bilgi teknolojileri fonksiyonlarını temelden kurarak pek çok uluslararası projede Türkiye’yi temsil etmiş ve müşterilerinden ödüller almıştır. 2016 yılında her zaman var olan girişimcilik ruhu ile Türk firmalarının dünya standartlarında bilişim altyapıları kurmalarına destek olmak amacıyla kendi danışmanlık firması olan IT&L Bilişim ve Lojistik Danışmanlık firmasını kurmuştur. Tüm kariyeri boyunca dernek faaliyetlerine özel önem veren Güven, 1994’den beri üyesi olduğu Türk Fransız Mühendisler Derneği’nde uzun yıllar Yönetim Kurulu üyeliği yapmıştır. LODER ve TBD üyesi de olan Güven, Türkiye Bilişim Derneği Yönetim Kurulunda 2017 de bir dönem görev yapmış, Lojistikte Bilişim Sempozyumunu düzenlemiştir. 2018 yılında YASAD üyesi olan Güven 2020 Genel Kurul’da Yönetim Kurulu Yedek üyesi olarak seçilmiş, Nisan 2020’den itibaren de YASAD Genel Sekreteri görevine getirilmiştir.