
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 2019 yılı değerlendirmesi ve 2020 yılı hedeflerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Genişbant abone sayısının 77 milyonu geçtiğini belirten Turhan, mobil abone sayısı 82,9 milyona yaklaştığını bildirdi. Turhan, "Yap-işlet-devret modeli ile gerçekleştireceğimiz Büyük İstanbul Tüneli Projesi ihalesini bu yıl yapmayı planlıyoruz." dedi. Turhan, Kanal İstanbul'un imar planı onaylandığını ve askı sürecinin bitmesinin ardından ihale sürecinin başlatılacağını bildirdi.
Yurdun her tarafına aynı seviyede ulaşım ve haberleşme altyapısı sağlamak için çalıştıklarını bildiren Turhan, “Bu da ancak gelişmiş ulaşım altyapısıyla olur. Bu anlamda entegre ulaşım sistemlerini güçlendirmek ve yaygınlaştırmak Bakanlığımızın temel vazifelerinin başında geliyor.” diye konuştu. 2003 yılından bu yana kamu özel ortaklığı projeleri ile birlikte 776,6 milyar TL yatırım yaparak birçok projeyi hayata geçirdiklerini bildiren Turhan haberleşme sektörüne yönelik yapılan çalışmalarla ilgili olarak şunları söyledi:
“Haberleşme sektörüne baktığımızda da yine çarpıcı gelişmeleri görüyoruz. Sektörün rekabete açılması ile özel sektör de bu alana çok önemli miktarda yatırım yaptı. 17 yılda 122 milyar TL özel sektör yatırımı var. Şu anda 449 farklı işletmeci 802 farklı alanda yetki belgesi ile hizmet veriyor. Genişbant abone sayısı 77 milyonu geçti. 2003 yılında 87.597 km olan fiber uzunluğu 371 bin km’yi aştı. Mobil abone sayısı 82,9 milyona yaklaştı. Makineler arası haberleşme (M2M) abone sayısı 5,7 milyona yaklaştı.
Küçük Çamlıca ve Çanakkale TV ve Radyo Kulesi yapım çalışmalarında sona yaklaşıldı. Bu yıl hizmete alıyoruz. Evrensel Hizmet kapsamında kırsal kesimdeki 2.409 yerleşim yerine 4.5G kapsaması sağlayarak kırsalda yaşayan vatandaşlarımıza mobil genişbant internet hizmeti götürdük. Bu yıl sonuna kadar bu sayıyı 2.741’e taşıyacağız.
Kamu kurumları arasındaki veri iletişiminin internete kapalı, fiziksel ve siber saldırılara karşı daha güvenli sanal bir ağ üzerinden yapılmasını sağlamak amacıyla halihazırda 136 kurumun bağlandığı ve 500’ün üzerinde hizmetin sunulduğu Kamu Sanal Ağı’nı (KamuNet) kurduk. Kurumsal ve Sektörel Siber Olaylara Müdahale Ekibi (SOME) sayısını 1.289’a çıkardık.
2019 yılında işletmeciler tarafından raporlanan siber saldırıların, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık 2 kat arttığı görüldü. Elektronik haberleşme işletmecileri tarafından raporlanan siber saldırı sayısı 2019 yılında 150 bini geçti. e-Devlet hizmetleri artan bir ivme ile geliştirilmeye devam edilmiştir. 644 kuruluş, 5.205 hizmet, 45,5 milyon kullanıcı, aylık ortalama 300 milyon işlem yapılır hale gelmiştir.
Yeni uydu projelerimizde Türksat 5A’nın 2020’nin üçüncü çeyreğinde, Türksat 5B’nin 2021 yılında fırlatılması takvimine uygun olarak ilerliyoruz. Türksat 6A’da Mühendislik Modeli Entegrasyon faaliyetlerine devam ediyoruz. Ülkemizin, haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasında yer almasını sağlayacak proje kapsamında üretilecek uydunun 2022 yılında uzayda hizmete başlamasını hedefliyoruz.
PTT işyerlerini yenileyerek çağdaş bir çehreye kavuşturduk ve yaygınlaştırdık. PTTBank'ı kurduk. Hizmeti ülkemizin en ücra köşelerine götürdük. Hiçbir banka şubesi olmayan 1.288 yerleşim yerinde sadece PTT ile hizmet veriyoruz.
PTT A.Ş açık inovasyon modeli ile kendi bilgi, beceri ve kaynakları dışındaki bilgi ve yeteneklerden de en üst seviyede faydalanabilmek için Teknopark/Kuluçkalarla işbirliği çalışmalarına başlamıştır. Yurtdışı e-ticaret çalışmalarımız kapsamında da kurduğumuz e-ihracat platformu ready2sale.com her geçen gün büyümeye ve yeni pazarlara girmeye devam ediyor. Şu anda epttavm.com’da yer alan ürünler Katar ve Bosna Hersek vatandaşlarına satılmakta. Bununla birlikte 22 ülkenin Posta Teşkilatlarıyla da e-ticaret protokolü imzaladık. 5G çalışmalarını başlattık. Yerli ve milli üretim çalışmaları kapsamında BTK’nın desteği ile “Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Projesi”ni başlattık. Yerli üretimi desteklemek için bazı frekans bandlarında (7, 13, 80 GHz frekans bandlarında) yerli malı belgeli ürün kullanma yükümlülüğü getirildi.
5G’yi ilk olarak İstanbul Havalimanı’nda pilot uygulama olarak başlatmayı planlıyoruz. Ayrıca 2020 yılı içerisinde tamamlanması planlanan “Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Projesi” kapsamında Radyolink, anten, baz istasyonu, siber güvenlik yazılımları gibi, elektronik haberleşme şebekelerinde yoğun olarak kullanılan yazılım ve donanım ürünlerinin üretimine başlanacak.”
Bakan Turhan, dev projelerle ülkenin çehresini değiştirdiklerini söyledi. Ülke insanını layık olduğu yaşam seviyesine çıkarmaya ve modern bir ulaştırma ve haberleşme altyapısı sunmaya devam ettiklerini vurgulayan Turhan, “Tüm olumlu gelişmelere rağmen her işi bitirdik diyemeyiz. Demiryolunda, Karayolunda, Havayolunda, denizcilikte ve haberleşme sektörlerinde, Uzay ve Havacılık alanında daha çok yapacak işimiz olduğunu biliyoruz. Bu yolda da proje üretmeye, projelerimizi hizmete vermeye devam ediyoruz.” diye konuştu.