• Biz Kimiz
  • Künye
logo
Fonbulucu Banner
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
  • Organizasyon Hizmetlerimiz
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
Fonbulucu Banner
  1. Anasayfa
  2. Bilişim
  3. Koronavirüsün dünyada kontrol altına alınması 6 aydan daha fazla zaman alacak
Koronavirüsün dünyada kontrol altına alınması 6 aydan daha fazla zaman alacak

Koronavirüsün dünyada kontrol altına alınması 6 aydan daha fazla zaman alacak

ICT Media ICT Media
28 Mayıs 2020 00:00
Paylaş

Türkiye’de Koronavirüs vakasının ilk kez tespit edilmesini takiben vatandaşların bu konuya ilişkin farkındalık düzeylerini, endişelerini, değişen davranışlarını ortaya koymak ve hükümetin bu konudaki politika ve uygulamalarının kamuoyundaki yansımalarını düzenli olarak takip etmek üzere gerçekleştirdiğimiz bu çalışmamızda; vatandaşların salgının dünyada ve Türkiye’de ne zaman sona ereceğine dair beklentileri birbiriyle örtüşüyor. Genel beklenti virüsün 6 aydan fazla bir süre içinde kontrol altına alınabileceği yönünde. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde salgının sona ereceğini düşünenlerde Türkiye için kısmen daha iyimser bir tablo söz konusu (Dünyada: %21; Türkiye’de %29). Toplumun yaklaşık üçte birinin ülkemizde salgının birkaç ay içinde biteceğine dair beklentisi bulunuyor.

Salgının bireylere günlük hayatta fiziksel ve duygusal zorluklar yaşattığı aşikâr. Öte yandan bireylerin daha manevi değerleri sahiplenmesine de yol açtığını görüyoruz. Her 4 bireyden 3’ü salgın nedeniyle anne, baba ve kardeşinin kendisi için daha değerli hale geldiğini beyan ediyor.

Araştırma kapsamında bireylere toplu taşımayı ilk kez ne zaman kullanmaya ve kuaföre/berbere ilk kez ne zaman gitmeye başlayabilecekleri soruldu. Toplumda bu konuda bir görüş birliği olmadığı gözüküyor. Halihazırda kuaföre/berbere gittiğini belirtenlerin oranı %11, bu oran toplu taşıma kullanma konusunda %14 seviyesinde.

Mayıs ve Haziran aylarında kuaföre/berbere gitmeyi planlayanların oranı %32 iken, bu oran toplu taşıma için %19’a düşüyor. Genel olarak kuaföre/berbere gitmenin, toplu taşıma kullanmaktan daha az çekince yarattığını söyleyebiliriz.

Diğer yandan, her iki faaliyet için de yıl sonunu hatta gelecek seneyi bekleyeceğini belirten bir kesim de var (sırasıyla toplam %17; %23).

Ipsos Türkiye CEO’su verilere ilişkin yaptığı değerlendirmede şöyle konuştu; “Bilinçli bir şekilde direnmeyi sürdürüyoruz, bu sorunun çok kısa bir zamanda çözülmeyeceğinin farkındayız, toplumun önemli bir kısmı bu sürecin en az 6 ay daha devam edeceğini tahmin ediyor. Önümüzdeki aylarda normalleşme arttıkça yaşamımızın normal parçalarına geri dönmeye başlayacağız ancak henüz hala endişelerimiz çok taze. Her on kişiden dokuzu kalabalık ortamlarda bulunmaktan endişe ediyor, öyle ki hemen hemen her üç kişiden biri bu sene sonuna kadar toplu taşıma kullanmamayı düşünüyor. Vatandaşların %30’una yakını bu sene sonundan önce kuaföre gitmeyi düşünmüyor. Toplumumuzda insanlar arası iletişimin olmazsa olmaz parçaları olan tokalaşma, sarılma, öpüşme gibi eylemlere de halen büyük endişe ile yaklaşıyoruz, hatta hiç yaklaşmak istemiyoruz denebilir. Salgın ile mücadelede bayrağı sağlık çalışanları taşıyor elbette ancak hepimiz bu süreçte çeşitli fedakarlıklar yapıyoruz. Bu fedakarlıkların en başında da sevdiklerimizden uzak kalmaya razı gelmek var, ailelerimize, dostlarımıza özlemimiz çok yüksek. Salgın süreci manevi değerlerin farkına daha fazla varmamıza neden oldu, mesela özgürlüğümüzün, mesela anne, baba ve kardeşlerimizin değerini daha fazla anladık. Öte yandan her on kişiden dördü için lüks eşyalara sahip olmak artık daha önemsiz. Bayrama girerken ruh halimizi özetleyecek olursak, mal mülk yerine sevdiklerimizi ve özgürlüğümüzü istiyoruz, virüs ile savaşın devam edeceğinin bilincindeyiz ve henüz gardımızı indirmeye hazır değiliz.”

Paylaş
koronavirüs Ipsos Türkiye

Bilişim Kategorisinin En Yenileri

2. Milli Haberleşme Ürünü Çalıştayı'nda 5G ve dijital egemenlik masaya yatırıldı
2. Milli Haberleşme Ürünü Çalıştayı'nda 5G ve dijital egemenlik masaya yatırıldı
6 Aralık 2025 13:03
Google, 2025’in en çok merak edilenlerini açıkladı
Google, 2025’in en çok merak edilenlerini açıkladı
5 Aralık 2025 10:30
Türk Mühendislerden Ağ Güvenliğine Dijital Kalkan
Türk Mühendislerden Ağ Güvenliğine Dijital Kalkan
4 Aralık 2025 16:02
SAS 2026 yılı öngörüleri: 2026’da Yapay Zekâya Gerçekçi Bakış
SAS 2026 yılı öngörüleri: 2026’da Yapay Zekâya Gerçekçi Bakış
4 Aralık 2025 16:00
Norm Fasteners’a Bilim ve Mühendisliği Birleştiren Büyük Ödül
Norm Fasteners’a Bilim ve Mühendisliği Birleştiren Büyük Ödül
4 Aralık 2025 15:58
Ericsson Mobilite Raporu: Farklılaştırılmış Bağlantı Hizmetleri İvme Kazanıyor
Ericsson Mobilite Raporu: Farklılaştırılmış Bağlantı Hizmetleri İvme Kazanıyor
4 Aralık 2025 15:54
ICT MEDIA DERGİSİ ARALIK 2025 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ ARALIK 2025 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.