İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, terörizmin finansmanı ve suçtan kaynaklanan malvarlığını aklama iddialarıyla ilgili geniş kapsamlı bir soruşturma başlattı. Bu soruşturma kapsamında, kripto varlık alım satım platformu COINO A.Ş. hakkında kritik bulgular olduğu öne sürülerek şirkete Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kayyım olarak atandı.
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporlarına göre, şirket üzerinden yüz milyonlarca liralık para akışının yasa dışı faaliyetlerle bağlantılı olduğu belirtiliyor. Başsavcılığın incelemelerine göre, COINO A.Ş. hesaplarına 2024 Temmuz'dan 2025 Mayıs'a kadar toplamda yaklaşık 12,1 milyar TL para girişi tespit edildi. Bu paranın 12,3 milyar TL'lik kısmı yurt dışı kaynaklı kripto platformlarındaki kişilere gönderildi. MASAK analizleri ayrıca, şirkete ait olmayan cüzdanlara 330 milyon USDT (yaklaşık 13,9 milyar TL) tutarında kripto transferi yapıldığını ortaya koydu.
Suç Gelirleri Bağlantısı
Şirketten para çıkışı yapılan 802 kişi detaylı incelendi. Bu kişilerin 645'inin yasa dışı bahis, dolandırıcılık ve banka/kredi kartı dolandırıcılığı gibi suçlarla bağlantılı olduğu iddia edildi. Bu kişilerin suç gelirlerini COINO A.Ş. üzerinden kripto varlığa dönüştürerek yurt dışına aktardığı öne sürülüyor.
Soruşturma kapsamında İstanbul merkezli dört il ve yurt dışında toplam 22 şüpheli tespit edildi; 19 kişi gözaltına alındı. Şüphelilere ait toplam değeri 637 milyon TL olan malvarlıklarına (araçlar, taşınmazlar ve banka hesapları) tedbir konuldu. İstanbul Sulh Ceza Hâkimliği, gerçek kullanıcıların mağdur olmaması ve varlıkların korunması amacıyla COINO A.Ş.'ye TMSF'nin kayyım olarak atanmasına karar verdi.