
16. Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı 18-19 Ekim tarihlerinde Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde gerçekleştirildi. Konferansın bu yılki ana teması "Kuantum ve Yapay Zekâ” oldu. İki gün süren konferansta panellerin yanı sıra akademik sunumlarda yapıldı.
Bilgi Güvenliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Taha Yücel, açılış konuşmasında her sene bir özel temayla gerçekleştirilen etkinliğin bu sene ana konusunun "Kuantum ve Yapay Zekâ” olduğuna dikkat çekti. Akademi dünyası ve sektörün son yıllarda önemli bir dönüşüm içerisinde olduğunu belirten Yücel, “Eğitimden savunma sanayisine kadar internetin de etkisiyle her alanda çok ciddi bir dönüşüm yaşandı ve geri dönülmez bir noktaya geldik,” dedi. Bu noktada yapay zekanın öne çıktığını belirten Yücel, “Yapay zekâ, insan gibi öğrenen, hatalarından ders alan, makine öğrenmesiyle başlayan bir süreç. Yapay zekâ teknolojileri çok uzun süredir konuşulmasına rağmen son birkaç yılda hızlandı. Bunun da nedeni artık işlemci kapasitelerimizin, kayıt kapasitelerimizin artması, büyük verinin ortaya çıkması ve bu veri sayesinde öğrenmenin kolaylaşması ve yapay zekâ algoritmalarının gelişmesidir” diye konuştu.
Yapay zekânın internet ve bilgisayar gibi geri dönülmez bir şekilde hayatı değiştirdiğini vurgulayan Yücel şöyle devam etti: “Yapay zekanın olumlu yönleri gibi riskli yönleri de var. Yapay zekâ kontrolden çıkarsa ne olur? İşte bunları tartışıyoruz. Ama bu alandaki gelişmelerden vazgeçemeyiz. Ne yapmamız lazım? Yapay zekayı anlayıp, bu konuyu bilen insan gücü yetiştirip ticaretten savunmaya kadar her alanda ülkemizin hizmetine sunmamız gerekmektedir. Kuantum bilişimle birlikte yapay zekanın da daha etkin bir şekilde kullanımı söz konusu olacaktır. IoT ile internete bağlı cihaz sayısının arttığını da düşünürsek karşımıza siber güvenlik ile ilgili tehditler çıkıyor. Yani sistemler yapay zekâ ve benzeri teknolojilerle buluştukça siber güvenlik riskleri de artıyor. Bu nedenle teknolojik dönüşümleri siber güvenlik yöntemlerini de planlayarak ilerletmemiz gerekiyor. Eskiden bir arabanın hacklenmesi diye bir şey söz konusu değildi. Şimdi otomobiller akıllandıkça, onların hacklenmesinden bahsediyoruz. Bundan dolayı bugünkü etkinliğimizin ana teması kuantum ve yabancı zekâ. Bugün burada bütün bunları da içine alan önemli bir etkinliği yapıyor olacağız.”
Taha Yücel, Bilgi Güvenliği Derneği’nin faaliyetleri hakkında da açıklamalarda bulundu. Anadolu’nun farklı şehirlerine şubeler açtıklarını belirten Yücel değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Bilgi Güvenliği Derneği'mizle farklı şehirlerimize farklı bölgelerimize açılıyoruz. Eskişehir Bölge Temsilciliğimizi kurmuştuk. Ardından Bursa Bölge Temsilciliğimizi açtık. Daha sonra Elâzığ ve Mardin’de temsilcilikler açtık. Zaman içinde pek çok bölgede ve ilde gençlerimizin, öğrencilerimizin yanına, yakınına gitmek gibi bir gayemiz var. Bütün bu çalışmalardan hiçbir üyemizin, yönetim kurulunda bulunan arkadaşımızın maddi bir menfaati yok. Sadece ülkemiz insanına ne verebiliriz, kalıcı hizmet olarak ne sunabiliriz? Bunun gayreti içindeyiz. Bu bir fedakârlık istiyor. Arkadaşlarımız da bu fedakarlığı yapıyor. İnşallah önümüzdeki dönemlerde de sizlerin desteği ve katkılarıyla daha başarılı, daha önemli etkinlikleri hep birlikte gerçekleştiririz.”
Etkinliğin açılışında Gençlik ve Spor Bakanı Yardımcısı Enes Eminoğlu da bir konuşma yaptı. Bilgi Güvenli Derneği’nin çok kıymetli çalışmalar yürüttüğünü belirten Eminoğlu, Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak 81 ilde kurdukları DENEYAP Teknolojileri Atölyesi ile gençlerin yanında olduklarını söyledi. Söz konusu merkezlerde Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı ve TÜBİTAK ile birçok çalışma yürüttüklerini bildiren Eminoğlu, “Burada çocuklarımız kendilerini geliştiriyorlar. Farklı bakış açısıyla bakabiliyorlar ve başta Teknofest olmak üzere ulusal festival ve yarışmalara katılıyorlar. Birçok da başarı elde ettiler. O yüzden Türkiye'nin dört bir tarafındaki gençlerimizi gençlik merkezlerimize DENEYAP atölyelerimize bekliyoruz. Oradaki çalışmalara katkı sağlamalarını istiyoruz” dedi. Türkiye’nin özellikle son 20 yılda yerli ve milli sanayileşme alanında önemli mesafeler kat ettiğini vurgulayan Eminoğlu, şöyle devam etti: “20 yıl öncesiyle kıyasladığımız da bugün bambaşka bir Türkiye var karşımızda. İHA'larıyla, SİHA'larıyla yerli otomobiliyle, yerli uçağı ve yerli helikopteriyle birçok alanda kendini geliştiren bir Türkiye'den bahsediyoruz. Yine bu süreçte Teknofest etkinliklerinin öneminde de bahsetmek gerekiyor. Sanırım gençleri arasında bu etkinliklere katılmayan yoktur. Katılmayanalar varsa onları da bekliyoruz.” Eminoğlu 2026 yılında Uluslararası Uzay Konferansı’nın Türkiye’de yapılacağını da bildirdi. Bu durumun Türkiye’nin almış olduğu mesafeyi göstermesi açısından önemli olduğunu belirten Eminoğlu, “Siber güvenlik ve yapay zeka gibi birçok alanda yapılan çalışmaların önemli bir noktaya geldiğini görüyoruz. Bundan sonrası için de geleceğimiz gençler diyoruz. Onlar inşallah bugüne kadar yapılan çalışmaları ileri bir noktaya taşıyacak” şeklinde konuştu.
Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı (ISC TÜRKİYE), Bilgi Güvenliği Derneği tarafından T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi himayelerinde; Gazi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi iş birliği ile düzenlendi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından desteklenen, Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı 2007 yılından bu yana her yıl düzenli olarak gerçekleştiriliyor. 18-19 Ekim 2023 tarihlerinde Ankara’da düzenlenen ISC Türkiye 2023 Konferansı’nda Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata, “Akademide Dijital Dönüşüm ve Veri Yönetimi”ni, Prof. Dr. S. Serdar Kozat “Siber Güvenlikte Yapay Zeka Uygulamaları”nı anlattı.
Etkinliğin ilk gününde Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkan Yardımcısı Yavuz Emir Beyribey’in yönettiği panelde “Cumhuriyetin Yüzüncü Yılında Dijital Türkiye” konusu ele alındı. Panelde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürü İlknur İnam, Türksat Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Savaş, Havelsan Genel Müdür Yardımcısı Ömer Özkan, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Daire Başkanı Muhammed Raşit Özdaş ve Vaadofone İş Teknoloji Çözümleri Direktörü Burcu Altından konuşmacı olarak yer aldı.
“Kuantum Çağında Siber Güvenlik” konusu ise Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Tuncay Gençoğlu yönettiği panelde ele alındı. Panele TOBB ETÜ’den Prof. Dr. Ali Bozbey, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Doç. Dr. Serkan Ateş, Türk Telekom Siber Güvenlik Direktörü Mahmut Küçük ve Aselsan’dan Dr. Ozan Arı konuşmacı olarak katıldı.
Etkinlikte, “Yapay Zeka Dil Modellerinin Bilişim Güvenliği üzerindeki etkileri” de masayı yatırıldı. Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu’nun yönettiği panele, ODTÜ Siber Güvenlik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Cihangir Tezcan, TÜBİTAK BİLGEM Siber Güvenlik Enstitüsü Müdürü Dr. İsmail Güneş, Turkcell Siber Güvenlik Direktörü Dr. Emin İslam Tatlı ve Huawei Siber Güvenlik Şefi Ömer Faruk Şahin konuşmacı olarak katıldı.
Etkinliğin ikinci günüde ise “Uygulama Güvenliği”, “Kriptoğrafi, Ağ Güvenliği” ve “Dağıtık Sistemler ve Blokzincir” konularında akademik sunumlar gerçekleştirildi.