
İletişimde Uzay Çağı mottosuyla hareket eden TÜRKSAT, 15. kuruluş yıl dönümünü kutluyor. Uydu hizmetleri, Kablo TV ve e-Devlet kapısı ile Türkiye’nin teknolojik değişim ve gelişimine öncülük eden TÜRKSAT’ın yeni hedef ve projelerini Genel Müdür Cenk Şen’le konuştuk. Şen, uzaya önümüzdeki 3 yılda 3 uydu göndermeyi planladıklarını belirterek “Hedefimiz Dünya karalarının %71’ine ve Dünya nüfusunun ise %91’ine ulaşmak” dedi.
ICT MEDIA: 2004 yılında kurulan Türksat 15 yaşına bastı. Öncelikle 15. yaşınızı bizde kutluyoruz. Malumunuz Türkiye’nin uydu macerası daha eskilere dayanıyor. Geçmişi de dikkate alarak Türkiye’nin uydu yayıncılığının geçmişini ve geldiğiniz noktayı kısaca değerlendirir misiniz?
TÜRKSAT haberleşme uydularının uzayda konumlandığı jeosenkron yörüngedeki uyduların yanı sıra, ülkemizde alçak irtifa yörünge uyduları üzerine de çalışmalar yapılmış ve yapılmaktadır. 2003 yılında uzaya fırlatılan ve yabancı bir uydu üreticisi ile iş birliği yapılarak gerçekleştirilen BİLSAT uydusu ile Türkiye, ilk uzay teknolojileri geliştirme çalışmalarına başlamıştır. Bunun ardından yerli imkânlarla tasarlanan RASAT uydusu, 2011 yılında uzaya gönderilmiştir. Ayrıca, yer gözlem amaçlı ilk Türk tasarımı ve üretimi uydusu Göktürk 2, TÜBİTAK Uzay ve TAI iş birliğiyle gerçekleştirilmiş ve 2012 yılında uzaya fırlatılmıştır. Yörüngelerine yerleştirilmiş olan bu uydular, görevlerine başarılı bir şekilde devam etmektedir. Özetlemek gerekirse, ülkemiz 1990’lı yıllarda satın alma yöntemi ile kullanmaya başladığı uzay teknolojilerini, 2000’li yılların başından itibaren milli olarak geliştirmeye başlamıştır.
Uydu işletmecisi olarak günümüzde 42 şirket faaliyet göstermektedir. Bunlardan biri de ülkemizin tek uydu operatörü olan TÜRKSAT’tır. Yapılacak iş birlikleri ile beraber, uydu teknolojileri alanında daha fazla deneyim kazanılmasını ve kazanılan yetenekler ile diğer ülkelere ürün sağlayacak duruma gelmeyi planlamaktayız.
Bu amaçla gerek milli altyapıyı gerekse insan kaynağımızı geliştirmek üzere yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Uluslararası alanda ürün ve hizmet sağlayan, aranılan bir ülke olmak yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.
ICT MEDIA: Uydu yayıncılık faaliyetleri daha önce PTT ve Türk Telekom bünyesinde gerçekleştiriliyordu. Türk Telekom özelleştirilirken ayrı bir şirket olarak Türksat kuruldu. Türksat’ın kuruluş amacı ve misyonu hakkından bilgi verir misiniz? Türksat sadece bir uydu operatörü müdür? Şirket olarak başka hangi alanlarda hizmet veriyor?
Bölgenin önde gelen uydu operatörleri arasında yer alan Türksat, kendi haberleşme uyduları ve diğer operatörlerin uyduları üzerinden her türlü uydu haberleşmesini gerçekleştirmektedir. Avrupa’dan Asya’ya uzanan geniş bir coğrafyada uydular üzerinden ses, veri, internet, TV ve radyo yayıncılık hizmetleri sağlayan Türksat, karasal altyapının olmadığı bölgelerde müşterilerin ihtiyaçlarına yönelik esnek çözümler sunmaktadır. Uydu haberleşmesi alanındaki küresel çözümleriyle farklı dilleri ve kültürleri birbiriyle buluşturan Türksat, sahip olduğu kablo altyapısı üzerinden yurtiçindeki abonelerine kablo yayıncılık hizmetleri de sağlamaktadır. Türksat ayrıca, bilişim hizmetleri kapsamında e-Devlet Kapısı’nı işletmekte ve kamu hizmetlerinin elektronik ortamdan sunumuna yönelik projeler yürütmektedir. Türksat, aynı zamanda ulusal uydu programı ve gerekli insan kaynağı geliştirme alanında da aktif rol almaktadır.
ICT MEDIA: Türkiye yerli ve milli imkânlarla kendi uydusunu yapmak için çalışıyor. Bu çerçevede hayata geçirilen Türksat 6A haberleşme uydusu projesinde hangi aşamaya gelindi? Türksat 6A’nın özellikleri nelerdir? Türkiye’nin milli uydusu ne zaman uzaya fırlatılacak?
Milli haberleşme uydumuz olan Türksat 6A uydusu, Türksat'ın katkılarıyla, TÜBİTAK Uzay, TAI, ASELSAN ve CTech iş birliğiyle üretilmektedir. Bu kurumlarımızın yanı sıra, uydu ve uzay teknolojileri alanında uzmanlaşmış şirket sayısının artması, tasarım ve üretim alanlarında şirketler arası iş birliklerinin arttırılması, katma değeri yüksek olan bu sektörde Türkiye’nin dışa bağımlılığının azaltılması önem arz etmektedir.
42° Doğu yörüngesinde işletilecek uydumuz, bu yörüngede TV yayıncılığı ve askeri haberleşme için kapasite artışı sağlayacaktır. Önümüzdeki dönemde fırlatılacak olan Türksat 5A, Türksat 5B ve Türksat 6A uyduları ile mevcut kapsama alanımız artarak, Dünya karalarının %71’ine ve Dünya nüfusunun ise %91’ine ulaşmayı hedefliyoruz.
ICT MEDIA: Türksat, Euroconsult tarafından, "Yılın Bölgesel Uydu Operatörü" ödülüne layık görüldü. Ödül Türksat’a hangi faaliyetleri nedeniyle verildi? Bu ödülün sektör için anlamı nedir?
Euroconsult’un “Yılın Bölgesel Uydu Operatörü” ödülünü almaktan onur duyuyoruz. Tüm şirket çalışanlarının emekleri, gayretleri ve yetenekleri, TÜRKSAT’ı 2018’de rekor gelir seviyesine ulaştırdı. Gelecek üç yılda üç uydu daha (Türksat 5A, Türksat 5B ve Türksat 6A) eklemeyi amaçladığımız uydu filomuz, 2022’de altı uyduya sahip olacaktır. Hedeflerimize ulaşmak ve küresel uydu pazarındaki varlığımızı güçlendirmek yolunda daha fazla çalışacağız.