• Biz Kimiz
  • Künye
logo
roqos
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
  • Organizasyon Hizmetlerimiz
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
roqos
  1. Anasayfa
  2. Bilişim
  3. Microsoft, 2 Mart tarihinde Microsoft Exchange sunucularını etkileyen ve daha önce keşfedilmemiş bir dizi güvenlik açığına dair bulgularını kamuoyuyla paylaştı.
Microsoft, 2 Mart tarihinde Microsoft Exchange sunucularını etkileyen ve daha önce keşfedilmemiş bir dizi güvenlik açığına dair bulgularını kamuoyuyla paylaştı.

Microsoft, 2 Mart tarihinde Microsoft Exchange sunucularını etkileyen ve daha önce keşfedilmemiş bir dizi güvenlik açığına dair bulgularını kamuoyuyla paylaştı.

ICT Media ICT Media
8 Mart 2021 00:00
Paylaş

Keşfedilen güvenlik açıklarının, arkasında devlet desteği olduğuna inanılan HAFNIUM tehdit grubu tarafından aktif olarak istismar edildiği ortaya çıktı.

Microsoft, Microsoft Exchange Server 2013, 2016 ve 2019 sürümlerini etkileyen güvenlik açıklarını kapatmak için hızla yama yayınlarken, Amerikan Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı (CISA) kurumları şirket içi Exchange sunucularını bir an önce yamalamaya ve saldırıya dair izler için ağ taraması yapmaya çağıran bir acil durum yönergesi yayınladı.

Sophos konuyu yakından takip ediyor ve bu tehdidi ortadan kaldırmak için bulgularını düzenli olarak paylaşıyor.

Konuyla ilgili hazırladığınız haberlere destek olması açısından, Sophos Yönetilen Tehdit İstihbaratı Kıdemli Direktörü Mat Gangwer’in yorumlarını sizlerle paylaşıyoruz.

"Söz konusu güvenlik açıkları, potansiyel saldırganların herhangi bir kimlik bilgisine ihtiyaç duymadan Exchange sunucularında uzaktan komut çalıştırabilmesine izin veriyor. Bu durum son derece önemli ve ciddiye alınması gereken bir konu. Microsoft Exchange'in yaygın kullanımı ve internete açık yapısı, şirket içi Exchange sunucusu çalıştıran birçok kuruluşun risk altında olabileceği anlamını taşıyor.

Saldırganlar, öncelikli teknik olarak web shell konuşlandırması yoluyla bu güvenlik açıklarını aktif olarak kullanıyor. Bu konuşlandırma keşfedilmediği sürece sunucular siber saldırganların her türden manipülasyonuna açık hale geliyor.

Şirket içi Exchange sunucusu çalıştıran kuruluşların, bu tehditten etkilendiklerini varsayarak tüm Exchange yamalarını ve güncellemelerini bir an önce yüklemesi gerekiyor. Ancak bu yamaları uygulamak, yama işlemi öncesi yapılan olası saldırıların neden olduğu potansiyel hasarı ortadan kaldırmak için yeterli değil. Bu nedenle saldırganların Exchange sunucularını istismar etmiş olabileceğine dair işaretleri yakın takibe almalısınız.

Şu anda bilinen güvenlik ihlal göstergelerinin çoğu web shell tabanlı olduğundan, Exchange sunucusunda dosya kalıntıları olacaktır. Halihazırda yüklü bir Uç Nokta Tehdit Algılama ve Yanıt (EDR) çözümünüz varsa, değiştirilen dosyalara ve yürütülen komutlara dair kayıtları inceleyebilirsiniz.

Herhangi bir anormal veya şüpheli aktiviteyle karşılaşırsanız, sonrasında ne yapacağınıza karar verebilmek için saldırının boyutunu ve niteliğini belirlemelisiniz. Ağınızdaki web shell veya diğer yapay nesnelerin fark edilmesiyle yama veya keşif anı arasında geçen zaman son derece önemlidir. Bu noktada ne yapacağınızdan emin değilseniz, dışarıdan uzman bir güvenlik desteği almayı düşünebilirsiniz. Üçüncü parti siber saldırı araştırma ve tehdit avlama hizmetleri, ağınızın derinliklerine inerek saldırganları ortaya çıkarabilen gerçek uzmanlarla çalışmanızı sağlar.

Sophos Yönetilen Tehdit Müdahalesi ekibi, keşfedilen bu yeni tehdide karşı tespit ve savunmayı iyileştirmek adına kullanılabilecek uzlaşma göstergelerini ortaya çıkarmak için müşteri ortamlarını aktif olarak araştırıyor. 7/24 olay müdahale ekibimiz, saldırıya uğradığına inanan kuruluşlara destek veriyor.

Tüm bu çabalar, bu önemli tehditlere karşı nasıl korunacağımıza dair daha fazla bilgi toplamamıza yardımcı olacak."

Paylaş
Amerikan Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı (CISA) Microsoft HAFNIUM Mat Gangwer Sophos web shell teknoloji gündemi bilişim gündemi

Bilişim Kategorisinin En Yenileri

TCL, Network X 2025’te yapay zekâ destekli tanıttı
TCL, Network X 2025’te yapay zekâ destekli tanıttı
20 Ekim 2025 13:39
Lidya Grup ilk dokuz ayda makine satışlarını ikiye katladı
Lidya Grup ilk dokuz ayda makine satışlarını ikiye katladı
20 Ekim 2025 13:37
KPMG ve AIMA’dan yatırımların geleceğine yön verecek tokenizasyon raporu
KPMG ve AIMA’dan yatırımların geleceğine yön verecek tokenizasyon raporu
17 Ekim 2025 14:39
Şirketlerin %95’i yapay zeka projelerinden sonuç alamıyor
Şirketlerin %95’i yapay zeka projelerinden sonuç alamıyor
17 Ekim 2025 14:38
BTM-Galatasaray Üniversitesi iş birliği start aldı
BTM-Galatasaray Üniversitesi iş birliği start aldı
17 Ekim 2025 14:36
Vodafone, 1 Nisan 2026 itibarıyla 81 il ve 922 ilçeyi 5G ile buluşturacak
Vodafone, 1 Nisan 2026 itibarıyla 81 il ve 922 ilçeyi 5G ile buluşturacak
17 Ekim 2025 14:28
ICT MEDIA DERGİSİ EKİM 2025 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ EKİM 2025 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.