
Şirketler pandemi sürecinde güvenlik çözümlerine ilişkin taleplerini beklemeye alsa da güvenlik ihtiyacı artmaya devam ediyor. Yapay zeka, nesnelerin interneti, bulut teknolojisi gibi gelişen teknolojilerin paralelinde elektronik güvenlik sektörünün bu yıldan itibaren rotasını yeniden büyümeye çevirmesi bekleniyor.
Pandeminin ilk yılında küçülen, geçen yıl ise bu daralmanın getirdiği baz etkisiyle yüzde 6-8 arasında büyüyerek kayıplarını bir ölçüde telafi eden elektronik güvenlik sektörü, yapay zekâ, bulut bilişim, Nesnelerin İnterneti (IoT), siber güvenlik gibi sektörü derinden etkileyen teknoloji ve eğilimler doğrultusunda değişmeye ve gelişmeye devam ediyor. 2022’de pandeminin ve diğer jeopolitik olayların kalıcı etkileri nedeniyle sektörde yeni teknolojik değişimlerin yaşanması ve rotanın yeniden büyümeye dönmesi bekleniyor.
Sensormatic CEO’su İsmail Uzelli, elektronik güvenlik sektörünün geleceğine ilişkin öngörülerini, ICT Media’ya anlattı.
Elektronik güvenlik sektörü pandemi sürecini Türkiye’de ve dünyada nasıl geçirdi?
Globalde elektronik güvenlik sektörü, pandeminin ilk yılı olan 2020’de yüzde 8-10 oranında daraldı. Geçen yılsa bu daralmanın getirdiği baz etkisiyle yüzde 6-8 arasında büyüme yaşandı. Türkiye’de de paralel bir seyir oldu. Pazardaki ekonomik sebeplerden dolayı ülkemizde birçok şirket oldukça zorlandı. Türkiye’de güvenlik sektörü 2020 yılında yüzde 35’e yakın daraldı. 2021 yılında ise dolar bazında yüzde 10 büyüme gösterdi.
Elektronik güvenlik sektörünü 2022 yılında neler bekliyor?
Sektörümüz her ne kadar Covid-19 nedeniyle duraklamaya girmiş olsa da güvenlik ihtiyacı artmaya devam ediyor. Bu süreçte beklemeye alınan ihtiyaçların yeniden gündeme gelmesiyle sektörümüzün gideceği yol da şekillenecek. Covid-19’un getirdiği çalışma düzeni ve yeni lojistik süreçler nedeniyle birçok firmada kurulu sistemlerin revizyonu, yeni düzene adapte edilmesi gereksinimi, bu yıl öne çıkacak konuların başında geliyor. Sektörümüzün Türkiye’de önümüzdeki yıllarda yüzde 6 ila 8 arasında büyümesini devam ettireceğini düşünüyorum. Globalde ise önümüzdeki 4 yıl boyunca dolar bazında yüzde 3,5-4,5 arası büyümesini devam ettireceğini öngörüyorum.
Bu yıla damgasını vuracak teknolojiler sizce hangileri olacak?
Teknolojide gerçekleşen gelişmeler yapay zekâ, makine öğrenmesi ve derin öğrenme gibi kavramları popüler hale getirdi. Bu yeni kavramlar, elektronik güvenlik sektörünün de vazgeçilmez teknolojileri arasında hızlıca yer almaya başladı. Öncelikle yapay zeka, nesnelerin interneti, bulut teknolojisi gibi teknolojiler ön planda olmaya devam edecek. Yapay zeka algoritmalarının kullanıldığı güvenlik kameraları, 2022 yılı ve ileri gelecekte proaktif güvenlik sunarak, erken uyarıyla pek çok olayı gerçekleşmeden önlemeye devam edecek. Kameralar işletmelere verimlilik anlamında da pek çok fayda sunacak. Diğer yanda fiziksel güvenlik ve siber güvenlik arasındaki çizgi giderek bulanıklaşıyor. Bugün artık güvenlik cihazlarınızı ve dijital varlıklarınızı korumak, fiziksel varlıklarınızı korumak kadar önemli. Güvenlik sektörü için yükselişe geçecek bir diğer konu da hizmet olarak güvenlik. Güvenlik teknolojilerine ilişkin tüm ihtiyaçları kapsayan hizmet olarak güvenlikte, ürün tedariğinden montaja, 7/24 servisten bakıma, uzaktan alarm izleme merkeziyle alarm müdahaleden raporlamaya kadar tüm güvenlik ihtiyaçlarını karşılayan çözümler bulunuyor.
Yapay zekanın yetenekleri ve hızı, elektronik güvenlik çözümleri sektöründe neleri değiştirecek?
Yapay zeka (AI) destekli teknoloji, güvenlik endüstrisindeki değişim için büyük bir itici güç. Proaktif izleme, video analitiği, yanlış alarm filtreleme, operatör verimliliğini artırma, anormallikleri algılama ve daha fazlasını içeren pek çok kullanım senaryosuna sahip. Tüm bunlar, yapay zekanın, bir olaydan sonra kullanılan bir adli analiz aracı olmaktan ziyade, güvenlik uzmanlarının suçun oluşmasını engellemesine olanak tanıdığını gösteriyor. Yapay zeka hızla etkili bir önleyici araç haline geliyor ve güvenlik işletmelerinin daha fazlasını yapmasını sağlıyor.
Güvenlik hedeflerinin ötesinde, kuruluşlar aynı teknolojileri verimliliklerini artırmak için de kullanıyorlar. Örnek olarak; bekleme sürelerini azaltmak, personel planlamasını optimize etmek ve iş operasyonlarını geliştirmek için de yapay zeka kaynaklı analitik verilerini kullanıyor. Tüm bu olumlu etkiler neticesinde güvenlik pazarındaki yapay zekanın büyüklüğü, 2020'de 5,08 milyar dolar düzeyindeyken, 2026 yılına kadar 14,18 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Yapay zeka en çok hangi ürünlerde karşımıza çıkıyor? Ne gibi faydalar sunuyor?
Yapay zekâ ve derin öğrenme teknolojilerinin en çok kullanıldığı elektronik güvenlik ürünleri, güvenlik kameraları. Birkaç yıl öncesine kadar sadece özel segment kameralarda mevcut olan video analiz özelliği, günümüzde neredeyse her seviye kamerada görülmeye başlandı.Geniş ve büyük alanlar bir yana standart kameralarla izlediğiniz çok geniş olmayan bir alanda bile sürekli izleme yapmak ve istenmeyen durumlara anında müdahale etmek bazen çok mümkün olamıyor. Böyle bir sistemde herhangi bir tehdit, gerçekleşme öncesi veya esnasında değil, gerçekleştikten sonra görülebiliyor. Oysa analiz özellikli kamera çözümleri sayesinde, daha önce oluşturduğunuz senaryolar üzerinden potansiyel bir olayı fark etmek ve takibe almak çok kolaylaşıyor. Yapay zekâ destekli, akıllı, analiz yeteneğine sahip kameralar, farklı güvenlik sistemleriyle entegre edilerek daha değişik faydalar da sunabiliyor. Yapay zeka destekli sistemin getirdiği entegrasyon yeteneği sayesinde, kayıtlı ya da canlı görüntü üzerinden ilgili kişi ya da nesneye ait belirli özellikler üzerinden tarama yapılabiliyor. Bu teknolojiyle AVM, okul, havalimanı, otel ve hastane gibi insan trafiğinin yoğun olduğu toplu kullanım alanlarında kaydedilen görüntüler anlamlı hale geliyor. Pazara yeni sunduğumuz ve Türkiye’de bir ilk olan yapay zeka tabanlı video analiz platformu, fiziksel ortamı saniyeler içinde dijitalleştirerek, cevabı aranan onlarca çeşit soruya yanıt oluşturuyor.
Sensormatic Türkiye'nin bugün geldiği konumu değerlendirir misiniz?
Sensormatic olarak, Türkiye’de 28 yıldan bu yana istikrarlı büyümemizi sürdürüyor ve yeni yatırımlarla da geleceğin şirketi olma yolunda çok önemli adımlar atıyoruz. Güvenlik sektöründe dünya lideri Securitas Grubu bünyesinde yer alıyoruz. En büyük amacımız, dünyanın daha güvenli hale gelmesine yardımcı olmak. Securitas çatısı altında 80 yıll aşkın deneyimimizi, uzmanlığımızı ve öğrendiklerimizi geleceğe yönelik cesur vizyonumuzla birleştiriyoruz.
Bugün itibarıyla 80'e yakın markayı aynı çatı altında toplayan, Türkiye'de güvenlik teknolojileri denince ilk akla gelen şirketiz. Türkiye genelinde 18 ilde konusunda uzman 300’e yakın çalışanımızla hizmet veriyoruz. Teknoloji ve yetkin insan kaynağı ihtiyacını bir arada karşılıyor, 360 derece güvenlik çözümleri sunuyoruz. Başta Perakende olmak üzere Havacılık, Kamu ve Adalet Alanları, Bankacılık ve Finans, Ticari ve Endüstriyel Tesisler, Enerji, Sağlık, Eğitim, Lojistik, Spor, Turizm ve Otelcilik gibi 12 farklı sektörün ihtiyaç duyduğu güvenliği ve operasyonel verimliliği; teknoloji, insan ve bilgiyi en iyi şekilde birleştirerek sunuyoruz. Türkiye’nin en büyük 20 bankasının 10’u, Sabiha Gökçen ve Adnan Menderes dahil olmak üzere yurt içi ve yurt dışında 38 farklı havalimanı, 30 adalet sarayı, 135 cezaevi ve perakende sektörünün en büyük 100 perakendecisinin yüzde 60’ına hizmet veriyoruz.
Sektöre hangi elektronik güvenlik çözümlerini sunuyorsunuz?
Genel olarak baktığımızda sunduğumuz çözümler; video izleme ve geçiş kontrol çözümleri, temassız biyometrik sistemler, Personel Devam Kontrol Sistemi (PDKS), çevre güvenlik sistemleri, yangın algılama ve alarm çözümleri, elektronik ürün takip çözümleri, kişi sayma sistemleri, RFID ile envanter yönetimi, kablolu ve kablosuz ağ çözümleri gibi yenilikçi ve entegre teknolojilerden oluşuyor. Aynı zamanda bir Ar-Ge Merkeziyiz. Müşterilerimizin beklenti ve taleplerine yönelik yazılım ve donanım geliştirmesi yapıyoruz.
Hedefimiz, müşterilerimizin ‘Akıllı önleyici güvenlik çözüm ortağı’ olmak. Bunu gerçekleştirmek, teknolojiyi insanla birlikte sunabilmeyi gerektiriyor. İşte biz bunu, Securitas grubunun sunduğu hizmetlerle tek çatı altında sunabiliyoruz. Güvenlik teknolojileri, güvenlik hizmetleri, kontrol hizmetleri, uzaktan izleme, itfaiye hizmetleri ve danışmanlık olmak üzere 6 ana alanda tanımladığımız hizmetlerimizle akıllı önleyici güvenlik hizmetini sunuyoruz. Bu 6 hizmeti dünyada aynı çatı altında verebilen tek kuruluşuz.
Sensormatic için 2021 yılı nasıl geçti? 2022 yılı için hedef ve beklentileriniz nelerdir?
Şirket olarak zorlu pandemi koşullarına rağmen 2021 yılında da büyümemizi sürdürdük. Dijitalleşme, sürdürülebilirlik, karbon emisyonu azaltımı, çeşitlilik ve kapsayıcılık, bizim için öne çıkan konular arasında yer aldı. Bu alanlarda kendimizi geliştirmeye odaklandık ve eksiklerimizi tamamlamaya devam ettik. 2021 yılında öne çıkan yatırımlarımızdan biri de Tepe Güvenlik’i bünyemize katmamız oldu. Hizmetlerimizi dağınık yapıdaki kurumlarla, küçük ve orta ölçekli işletmelerle buluşturan bu yatırımın büyümemize katkısını, bu yıldan itibaren görmeye başlayacağız. 2022 yılında da teknoloji şirketleri arasında daha üst sıralarda yer almayı hedefliyoruz. Müşterilerimizin verimliliklerini artıracak çözümlerimizin satış faaliyetlerine ağırlık vereceğiz. Bulut çözümlerindeki yenilikleri, farklı çözüm ve yaklaşımları inceleyeceğiz. Güvenlik teknolojilerinde yönetilen hizmetler alanında öncüyüz. Bu alanda daha fazla müşterimizin güvenlik süreçlerini onlar için yönetmeyi hedefliyoruz.