• Biz Kimiz
  • Künye
logo
MEDOC
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
MEDOC
  1. Anasayfa
  2. Bilişim
  3. Platformlar İllegal Yayınlar için Toplandı
Platformlar İllegal Yayınlar için Toplandı

Platformlar İllegal Yayınlar için Toplandı

ICT Media ICT Media
29 Şubat 2024 14:02
Paylaş

Televizyon izleme alışkanlıklarının değişmesi ve PAY TV’lerin artmasıyla artan illegal yayınların önüne geçebilmek amacıyla TUYAD’ın önderliğinde platformların, RTÜK, BTK, İçişleri Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve ilgili diğer kuruluşların katılımıyla Türkiye’nin ilk PAY TV Çalıştayı gerçekleştirildi.

TUYAD’ın çağrısı ile toplanan çalıştay, RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu önderliğinde yapıldı. Çalıştayda illegal yayınların önlenmesi için alınabilecek tedbirler ve çözüm önerileri tartışıldı.

“İllegal yayınların tespitinde yeni teknolojiler kullanılmalı”

İnternet üzerinden yayıncılık yapan TV ve isteğe bağlı yayın hizmeti platformlarının yayın içerikleri için büyük bütçeler harcadığına dikkat çeken TUYAD Başkanı Hayrettin Özaydın “Platformlarımız illegal IPTV hizmetleri ile ağır koşullarda mücadele etmektedir. BTK raporları incelendiğinde son iki yılda, PAY TV platformlarının yaşam kanallarının azaldığı ve üye kaybettiği net bir şekilde gözlenmektedir. Tüm yasal sorumluluklarını yerine getirerek abonelik sözleşmelerini yapan yerli ve yabancı PAY TV platformlarımızın haklarının korunması gerekmektedir. Bunun gerçekleştirilebilmesi için illegal yayınlarla mücadele için ek bütçe ayrılmalı, illegal yayınların tespiti için yeni teknolojiler kullanılmalı ve uluslararası iş birlikleri arttırılmalıdır.” diye konuştu.

“RTÜK Mevzuatı Yeniden Düzenlenmeli”

İllegal yayın gerçekleştirdiği tespit edilen URL/Domainler için hızla tedbir alınabilecek bir düzenlemenin RTÜK mevzuatında olmadığını belirten platform temsilcileri illegal yayınların tespit edilse veya şikâyet edilse bile hızla domain değiştirerek yayınlarına lisanssız olarak devam ettiğini ifade ettiler. Bir an önce illegal yayınları engellemek için RTÜK mevzuatında gerekli düzenlemelerin yapılması gerekliliğine değinen platform temsilcileri yapılacak müdahalelerin uluslararası uygulamalara paralel olması gerektiğini de vurguladı. Benzer bir boşluğun ticaret mevzuatında da olduğuna dikkat çeken temsilciler ivedilikle İnternet platform işletmecileri aleyhine olan bu boşluğun bir an önce kaldırılması gerektiğini belirttiler.

İçerik denetimi, illegal platformların varlığının artarak devam etmesi, terör örgütlerinin içeriklerinin bu paketlerle birlikte yayınlanması gibi konular da çalıştayda ele alındı.

Üreticilere RTÜK Lisansı Şartı

Platform temsilcileri set-top box ve TV üreticilerinin rekabet etmek için yasal olmayan içeriklerin izlenebildiği cihazlar ürettiği ve bu durumun yasal platformları olumsuz etkilediğini belirterek RTÜK lisansı olmayan uygulamaların engellenmesi, üreticilerin yerli platformlara yönlendirilmesi ve lisanslandırılması, vergilerin illegal yayınlarla mücadele için ayrılması gibi önerilerde bulundular.

İllegal yayınlarla mücadelede alınması gereken önlemlerle ilgili detaylı bir çerçeve ve çözüm önerilerinin tartışıldığı çalıştayda bu önerilerin sektör paydaşları ve ilgili kurumlarla iş birliği içinde hayata geçirilmesiyle illegal yayınların kontrol altına alınması ve yasal TV sektörünün korunması hedefleniyor.

Paylaş
TUYAD RTÜK BTK İçişleri Bakanlığı Ticaret Bakanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü İbrahim Uslu Hayrettin Özaydın

Bilişim Kategorisinin En Yenileri

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dijital Dönüşümde Dev Adım: Türk Telekom ile Fiber Optik Protokolü İmzalandı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dijital Dönüşümde Dev Adım: Türk Telekom ile Fiber Optik Protokolü İmzalandı
11 Temmuz 2025 13:57
Sabahattin Ali’nin Hücresi Sinop Cezaevi’nde dijital teknolojiyle canlanıyor
Sabahattin Ali’nin Hücresi Sinop Cezaevi’nde dijital teknolojiyle canlanıyor
11 Temmuz 2025 12:55
OBASE, Ar-Ge projelerini ticarileştirdi, gündeminde üretken yapay zeka var
OBASE, Ar-Ge projelerini ticarileştirdi, gündeminde üretken yapay zeka var
11 Temmuz 2025 12:51
KKTC’nin Dijital Geleceği Türk Telekom’a Emanet!
KKTC’nin Dijital Geleceği Türk Telekom’a Emanet!
11 Temmuz 2025 12:42
Şekerbank ve NarPOS iş birliğiyle  işletmelere ücretsiz e-adisyon yazılım hizmeti ayrıcalığı
Şekerbank ve NarPOS iş birliğiyle işletmelere ücretsiz e-adisyon yazılım hizmeti ayrıcalığı
10 Temmuz 2025 20:00
OpenAI ve Perplexity’den Google’a büyük rekabet: Yapay zekâ destekli yeni nesil web tarayıcıları geliyor
OpenAI ve Perplexity’den Google’a büyük rekabet: Yapay zekâ destekli yeni nesil web tarayıcıları geliyor
10 Temmuz 2025 13:28
ICT MEDIA DERGİSİ TEMMUZ 2025 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ TEMMUZ 2025 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.