
Procenne, dijital güvenlik pazarında kritik önem taşıyan yüksek teknoloji ürünleriyle dikkat çekiyor. Türkiye’nin ilk ticari Donanımsal Güvenlik Modülü olan ProCrypt HSM cihazını geliştiren Procenne’nin Genel Müdürü Resul Yeşilyurt ICTMEDIA’nın soruları cevapladı.
ICTMEDIA: EBYS, EYP 2.0, E-Yazışma gibi kavramlar son günlerde gündemde. Kısaca bu kavramlardan bahseder misiniz?
Resul YEŞİLYURT: EBYS, kurumların e-yazışmalarını gerçekleştirdiği “Elektronik Belge Yönetim Sistemi” anlamına gelen bir kavram. Tüm kamu kurumlarının faaliyetleri sırasında oluşturdukları her türlü dokümantasyonun, üretiminden nihai tasfiyesine kadar olan süreç içerisinde arşivlenmesini ve yönetilmesini sağlayan sistemdir. EYP ile e-yazışma ise birbirini ikame eden kavramlar. Tanımını da kamu kurum ve kuruluşları arasındaki resmi yazışmaların elektronik ortamda güvenli bir şekilde alınıp verilmesini sağlayan güvenli dijital bir altyapı şeklinde yapabiliriz.
ICTMEDIA: Yeni bir altyapı mıdır EYP?
Resul YEŞİLYURT Gelişimine baktığımızda bu altyapı 10. yılını dolduracak bu yıl. İlk sürümü 2011’de yayınlanan altyapıdan kamu kurum ve kuruluşları 2011 yılından bu yana faydalanmaktadır. Yıllar içerisinde ihtiyaçlar dahilinde çeşitli güncelleme ve geliştirme çalışmaları yapılan EYP sistemine bu yıl da bir güncelleme gerçekleştirildi. Bu son güncelleme yapısı ile artık kamu kurumları EYP ile diğer kurumlardan gelecek elektronik evrakları kabul etme zorunluluğu bulunmaktadır. Bunun yasal altyapısı da hazırlanmış ve yürürlüğe girmiştir.
ICTMEDIA: Bahsetmiş olduğunuz bu güncelleme neleri içeriyor, nasıl bir kapsamı var?
Resul YEŞİLYURT İlk sorunuzun içinde geçen EYP 2.0 kavramı işte bu güncelleme ile alakalı. EYP 2.0, altyapının en güncel sürümüdür ve Ağustos 2020’de yayınlanmıştır. Bu sürüm ile belgeler artık Elektronik Belge Yönetim Sistemleri arasında bütünlüğü sağlanarak ve en üst seviye güvenlik önlemleri uygulanarak aktarılıyor ve kurumsal elektronik mühür ve belgenin şifrelenmesi gibi yenilikler sunuluyor.
ICTMEDIA: Tüm kamu kurum ve kuruluşları şu anda bu sürüme geçti mi peki?
Resul YEŞİLYURT Bu konuda Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, sistemin koordinatörü olarak takip edilmesi gereken adımları yayınladı ve 1 Mart 2021 tarihine kadar geçiş işleminin tamamlanması gerektiğini belirtti. Bu tarihe kadar da kurumların geçişinin sağlanmasına yönelik izlenecek adımlar şeması oluşturuldu. Kurumların da bu doğrultuda geçişlerini tamamlamaları gerekiyor.
ICTMEDIA: Procenne olarak Elektronik Yazışma 2.0 konusunda sizlerin önemli bir altyapı sağlayıcı olduğunuzu biliyoruz. Bu konuda bilgi verebilir misiniz?
Resul YEŞİLYURT Bu güncellemeler kapsamında Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve BTK bazı gereklilikler belirtti. Bu kapsamda Dijital Dönüşüm Ofisi, kuruma ait elektronik mührün güvenli bir ortamda barındırılması ve yüksek performanslı güvenli işlem yapılmasının yolununun HSM’ler olduğunu belirtmiş, BTK da e-yazışma sürecinde e-imzalama için yerli-milli bir ürün kullanımının esas olduğunu belirten kurul kararı almıştır. Aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile yayınlanan Türkiye’nin 2020-2023 ulusal siber güvenlik strateji planında da siber güvenlik ve şifreleme ürünlerinde yerli ürünün tercih edilmesi esas kabul edilmiştir.
Biz Procenne olarak bu iki gerekliliği de sağlayarak yerli ürün olarak Türkiye ve uluslararası pazarda çok önemli kurum ve şirketlerde ürünlerimiz kullanılmaktadır. Öncelikle amiral gemimiz olarak gördüğümüz ProCyrpt KM-3000 HSM cihazımız, Türkiye’nin ilk tescilli ticari HSM cihazıdır. Bu noktadan baktığımızda BTK kararı gereği esas olarak belirtilen yerli-milli ürün kullanımında akla gelen ilk firmayız. ProCrypt KM-3000 HSM cihazımız, Dijital Dönüşüm Ofisi’nin belirttiği kuruma ait elektronik mührün güvenli bir ortamda barındırılması ihtiyacını karşılayacak bir noktadadır. Bu sayede kurumlar arası şifreli iletiminde de yüksek performans ve güvenlik sağlamasıyla da dikkat çekmektedir.
EYP 2.0 yenilikleri kapsamında baktığımızda da yine ProCrypt KM-3000 HSM cihazımız ile öne çıkıyoruz. Bahsettiğimiz gibi, EYP 2.0 kapsamında kurumsal elektronik mühür ve elektronik belgenin şifrelenmesi noktasındaki yenilikler mevcut. Bu yeniliklerin ve e-yazışma sürecindeki belgelerin e-imzalanması noktasında cihazımızın performansı ve uyumluluğu ile kurumların ihtiyaçlarını karşılayan bir konumdayız. Ayrıca kamu kurumlarımızın EBYS sitemi olarak kullanmakta olduğu Türksat Belgenet ile hazırda entegre olarak çalışabilmekteyiz. Yine kurumlarımızın kullanmakta olduğu diğer tüm EBYS sistemleri ile entegrasyon ara yüzümüz sayesinde kolaylıkla entegre olabilmekteyiz.