
Ankara Hacı Bayram Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sezai Türk, üniversitelerin gelecekteki rollerini koruyabilmesi için hızlı bir dönüşüm sürecine girmesi gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Türk, pandemi sürecinin eğitimde bilişim teknolojilerinin önemini açıkça ortaya koyduğunu belirterek, "Her ne kadar teknolojinin eğitimde kullanılmasının gerekliliği ve önemi geçmiş yıllardan beri tartışılsa da pandeminin ortaya çıkardığı duruma kadar yoğun bir şekilde bu gereklilik hissedilmemişti. Artık bu gereklilikten yola çıkılarak uzun soluklu çalışmalar yapılmaya başlanmıştır" dedi. Türk, üniversitelerinin dijitalleşme konusunda daha hızlı ve kararlı adımlar atması gerektiğine dikkat çekti.
Üniversiteleri Hangi Sorulara Cevap Aramalı?
Prof. Dr. Türk, Türk yükseköğretim sisteminin cevap araması gereken temel soruları şöyle sıraladı: "Akademisyenler; yeni teknolojilere, değişen ve gelişen yaşama, yeni beceri türlerine, yeni mesleklere ve hatta kendileriyle rekabet edecek yeni alternatif sistemlere hazır mıdır? Yükseköğretim, yeni işgücü alanlarına artan talebi nasıl karşılayacaktır? Farklı özelliklere sahip farklı bölgelerdeki zorluklar nasıl aşılacaktır? Geleceğin güç yapısında yükseköğretimin rolü ne olacaktır?" Türk’e göre bu sorular, üniversiteleri kapsamlı bir öz değerlendirme yapmaya yönlendirecektir.
Eğitimcilerin Rolü Değişiyor: Yeni Beceriler Şart
Prof. Dr. Türk, dijitalleşmeyle birlikte eğitimcilerin rolünün yeniden tanımlanması gerektiğini belirterek, "Üniversitelerde eğitimcilerin rolü yeniden tanımlanmalı, gelecek için gerekli olan hayati beceriler yeniden ortaya konmalı, eğitim için teknolojinin kilidi açılmalı, çünkü hızla değişen beceri ve yetkinlik içerikleri hızlı düşünme, hızlı hareket ve adaptasyonu zorunlu hale getirmiştir" ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Türk, üniversitelerin genişleme, farklılaşma, esneklik, kalite oryantasyonu ve standartlaşma konularında kafa yorması gerektiğini vurgulayarak, yükseköğretimin geleceğinin bu adımlara bağlı olduğunu sözlerine ekledi.