
TEKNOFEST kapsamında düzenlenen sürücüsüz otomobillerin yarışması Robotaksi’de Togg sürprizi yaşandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 3’üncü gün yarışlarına Bursa’nın Gemlik ilçesinden rengini alan mavi Togg ile katıldı. Yarışmacı takımların garajlarını tek tek ziyaret eden Bakan Varank, “Togg ile geldim. Anahtarına kapışalım mı?” esprisi yaptı. Yarışmacı öğrenciler Togg ile Bilişim Vadisinde tur attı.
31 Takım 460 Yarışmacı
Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST bünyesinde düzenlenen Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışması, Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon Üssü Bilişim Vadisi’nde devam ediyor. Bu yıl 5’incisi düzenlenen Robotaksi’nin final etabında 31 takımdan 460 genç kıyasıya mücadele ediyor. Otonom sürüş algoritmalarının geliştirilmesi amacıyla gençleri teşvik etmeyi hedefleyen yarışma, Bilişim Vadisi ve TÜBİTAK yürütücülüğünde 13 Nisan’a kadar devam edecek.
Yüksek katma değerli teknoloji
Gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Varank, Togg ile geldiğini ifade ederek "Türkiye'yi yüksek katma değerli teknoloji üreten bir ülke haline getirmekte kararlıyız. Bunun en güzel örneklerinden biri de işte Türkiye'nin otomobili. Bugün yarışmada genç arkadaşlarımızla onların geliştirdiği teknolojileri göreceğiz. Otonom teknolojilerde lise çağındaki, üniversite çağındaki arkadaşlarımız neler yapmışlar onları beraberce izleme fırsatımız olacak. Aynı zamanda Togg'u onlara getirdiğimiz için onların mutlu olacağına eminiz." diye konuştu.
TEKNOFEST kuşağı
Bu yarışmalara katılan lise ve üniversite öğrencilerinin, gelecekte Türkiye'nin en başarılı mühendisleri olacağına değinen Varank, bu mühendislerin Togg'un otonom yazılımlarında, algoritmalarında çalışacaklarını, belki hidrojen enerjili araçların otonom bir şekilde üretilmesi için çalışacaklarını söyledi. Varank, bu yarışmalarla Türkiye'nin en büyük değeri olarak gördükleri gençlere yatırım yaptıklarının altını çizerek "TEKNOFEST kuşağı da 'Türkiye Yüzyılı'nı inşa edecek." dedi.
Bilişim Vadisini turladılar
Yarışmacı öğrenciler, Togg ile Bilişim Vadisinde tur attı. Organizasyonda gönüllü olarak öğrenciler de Bakan Varank ile birlikte T10X akıllı cihazı deneyimledi.
Kriterler neler?
Yarışmaya lise, ön lisans, lisans, lisansüstü ve mezun öğrenciler, bireysel veya takım halinde katılabiliyor. Takımlar; şehir içi trafik durumunu yansıtan bir parkurda otonom sürüş performanslarını sergiliyor. Yarışmada, kurallara uygun olarak yolcu alma, yolcu indirme, park alanına ulaşma, park etme ve doğru rotayı takip etme görevlerini yerine getiren takımlar başarılı sayılıyor.
Özgün ve hazır araçlar
Yarışma, iki kategoriden oluşuyor. Özgün araç kategorisinde takımlar A’dan Z’ye bütün araç üretimini ve yazılımını yaparak yarışmaya katılıyor. Hazır araç kategorisinde ise takımlar Bilişim Vadisi tarafından sağlanan otonom araç platformlarında yazılımlarını çalıştırıyor.
Tünel engeli
Bu yıl, Bilişim Vadisi pistinde değişiklik yapıldı. Piste 15 metre uzunluğunda bir tünel inşa edildi. Yarışmacılar, araçları zorlayacak bu tüneli geçerek yarışmayı tamamlayacak.
Tasarıma da ödül
Özgün araç kategorisinin birincisine 130, ikincisine 110, üçüncüsüne de 90 bin liralık ödül verilecek. Hazır araç sınıfındaki birinci 100, ikinci 80, üçüncü 60 bin liranın sahibi olacak. Bu yıl ilk kez özgün araç kategorisinde yarışan ekiplere araç tasarım ödülü verilecek.