• Biz Kimiz
  • Künye
logo
MEDOC
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
MEDOC
  1. Anasayfa
  2. Bilişim
  3. Robotik Otomasyon Zirvesi kapsamında “Toplum 5.0” konulu sunum gerçekleştirildi
Robotik Otomasyon Zirvesi kapsamında “Toplum 5.0” konulu sunum gerçekleştirildi

Robotik Otomasyon Zirvesi kapsamında “Toplum 5.0” konulu sunum gerçekleştirildi

ICT Media ICT Media
18 Kasım 2021 00:00
Paylaş

Metaverse ile Toplum 5.0’ın bağlantısı nedir?

Halıcı Group CEO’su ve Toplum 5.0 Akademi Başkanı Dr. Hüseyin Halıcı, Gebze Teknik Üniversitesi IEEE tarafından düzenlenen “Robotik ve Otomasyon Zirvesi” kapsamında öğrencilerle bir araya gelerek “Toplum 5.0” konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Sunumuna Mark Zuckerberg'in Facebook'un adını “Meta” olarak değiştirmesi ve sanal gerçeklik teknolojisi metaverse’i gündeme taşıması ile başlayan Dr. Halıcı; metaverse terimine değinerek, “Aslında bu kelime ne diyor? Gerçek dünya ile sanal dünyanın birlikte entegre olduğu dijital bir dünyadan bahsediyor. Toplum 5.0’ı da bunun tüm topluma yayılması olarak değerlendirebiliriz.” dedi.

“Ülkeler bazında farklı yorumlanıyor”

Sanayi devrimlerinin tarihçesini Endüstri 1.0, Endüstri 2.0 ve Endüstri 3.0’ı anlatan Dr. Halıcı, son sanayi devrimi kabul edilen Endüstri 4.0’ın çıkış noktasından bahsederek gelecekte fiziksel iş gücünün insan hayatında yer almayacağını belirtti.

Dijital dönüşüm konsepti için her ülkenin kendine özgü fikre sahip olduğunu kaydeden Dr. Halıcı, “ABD, endüstriyel internet dedi. Çin; bunun üzerine oyunun kurallarının değiştiğini, fizikselden zihinsele geçişin olduğunu görünce daha iyi teknolojiye sahip ürünler yapmak için 2025’i hedef alarak ‘Made in China’ dedi. Avrupa, Endüstri 4.0 dedi. Asya’da Singapur gibi gelişmiş ülkeler ise akıllı şehirler dedi. Ama Japonya, toplumsal düşünülmesi gerektiği için Toplum 5.0 kavramını ortaya attı.” ifadelerini kullandı.

“Daha uyguna satın alınabilecek”

Sanayinin dijitalleşmesinin hayata kattığı artı değerlerden bahseden Dr. Halıcı, günümüzde endüstrideki fabrikalarda işlerin sistemler ve makinalar tarafından yapıldığı takdirde en büyük gider kalemlerinden biri olan işçilik maliyetlerinin düşeceğini ifade etti. Dr. Halıcı bu durumun; otomobil, cep telefonu gibi birçok şeyin satış fiyatına doğrudan etki edeceğini ve bunların çok daha uygun fiyata satın alınabileceğini ifade etti.

Dijital dönüşümün çalışma şekilleriyle birlikte insanların yaşam şekillerini de değiştireceğini söyleyen Dr. Halıcı, dönüşümün ihtiyaçtan ziyade zorunluluk olduğunun altını çizdi.

Metaverse nedir?

İlk olarak ABD’li yazar Neal Stephenson'un yazdığı “Snow Crash” isimli bilim kurgu romanında kullanılan metaverse terimi, meta-universe ifadesinin kısaltılmışı olarak kullanılmış olup “kurgusal evren” anlamına gelmektedir.

Metaverse; sanal dünyaların, artırılmış gerçekliklerin ve internetin bir araya gelmesi neticesinde fiziksel dünyada hissedilen tüm insani duyguların dijital dünyada da hissedilebilir hale gelmesidir.

Paylaş
IEEE Robotik ve Otomasyon Zirvesi Mark Zuckerberg Toplum 5.0 dijital dönüşüm teknoloji bilişim gündem telekomünikasyon enerji Dijital dünya Halıcı Group

Bilişim Kategorisinin En Yenileri

ESB Genel Kurulu’nda Dijital Gelecek Şekillendi: Hedef, Yerli ve Güvenli Altyapı
ESB Genel Kurulu’nda Dijital Gelecek Şekillendi: Hedef, Yerli ve Güvenli Altyapı
4 Haziran 2025 11:25
TeamSense ile sürekli geribildirim, anlık aksiyon alma imkânı
TeamSense ile sürekli geribildirim, anlık aksiyon alma imkânı
3 Haziran 2025 17:25
Yatırımda yapay zekâ dönemi
Yatırımda yapay zekâ dönemi
3 Haziran 2025 17:21
SAP, iş odaklı yapay zekayla şirketlerin çalışma yöntemlerini yeniden tasarlıyor
SAP, iş odaklı yapay zekayla şirketlerin çalışma yöntemlerini yeniden tasarlıyor
3 Haziran 2025 17:17
Şirketlerin yüze 92’si müşteri deneyimini dijitalleştirerek rekabette öne geçmeye odaklandı
Şirketlerin yüze 92’si müşteri deneyimini dijitalleştirerek rekabette öne geçmeye odaklandı
3 Haziran 2025 17:15
150 bin dolarlık ‘Mektup’ yatırımı
150 bin dolarlık ‘Mektup’ yatırımı
3 Haziran 2025 17:11
ICT MEDIA DERGİSİ HAZİRAN 2025 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ HAZİRAN 2025 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.