
Robotik süreç otomasyonu (RPA) teknolojileri son yıllarda çok hızlı gelişiyor. Bu yeni teknolojiler tekrarlayan, yüksek hacimli ve kurallara dayalı iş süreçlerinde daha fazla verimlilik, hız, performans ve maliyet avantajı sunuyor. Robotik süreç otomasyonu alanında 2017 yılından bu yana çözümler sunan Robusta'nın Genel Müdürü Murat Dayanıklı, söz konusu teknolojilerin artık tüm dünyada dijital dönüşümünün önemli bir aracı olarak kabul edildiğini söyledi. Dayanıklı, “Türkiye’de tamamen yerli ve mili kaynaklarla geliştirdiğimiz Robusta RPA ürünümüz ile finanstan, üretime, turizmden hizmete farklı birçok sektörden firmanın dijital dönüşümüne katkı sağlıyoruz.” dedi. Dayanıklı, ICT MEDIA’nın sorularını cevaplandırdı.
ICT MEDIA: Günümüzde başta bilişim alanında faaliyet gösteren firmalar olmak üzere yolu üretimden geçen firmalar günlük iş rutininin bir parçası olan operasyonel faaliyetler firmaları aynı zamanda maliyet açısından çok zorlamakta. ROBUSTA olarak firmaların bu tür sorunlarına yönelik bir çözümünüz var mı? Çözümünüzün firmalara sağladığı katma değerler neler ve firmalar bu çözümlere nasıl ulaşır da faydalanabilir?
Murat DAYANIKLI: Robusta olarak sunduğumuz Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) teknolojisi şu anda tüm dünyada dijital dönüşümünün önemli bir aracı olarak kabul ediliyor. RPA teknolojisi bugüne kadar çeşitli nedenlerle dijital hale getirilememiş işlerin, dijitalleştirilmesini ve otomasyonunu sağlıyor. Bunu yaparken de geleneksel IT programlama tekniklerine göre çok hızlı ve düşük maliyetlerle sonuç alınmasını sağlıyor. RPA teknolojisi IT uygulamalarında çalışanların yaptığı hareketleri taklit ederek, süreçleri insanlardan öğreniyor ve onların yerine geçiyor. Çalışanlardan 3 ile 5 kat daha hızlı ve 7x24 çalışabilen dijital işgücü oluşturulabilmesine olanak tanıyor. RPA manuel yürütülen işlerdeki insan hatasını ortadan kaldırırken, kurumlara operasyonel mükemmellik, maliyetlerde önemli ölçüde düşüş gibi çok önemli faydalar sağlıyor.
Türkiye’de tamamen yerli ve mili kaynaklarla geliştirdiğimiz Robusta RPA ürünümüz ile finanstan, üretime, turizmden hizmete farklı birçok sektörden firmanın dijital dönüşümüne katkı sağlıyoruz.
Robusta RPA, programlama bilgisi olmayan kullanıcıların da süreç tasarımını çok kolay bir hale getiren no-code yaklaşımıyla süreç tasarımına imkân veriyoruz. Ürünümüzün yapay zekâ yetkinliklerini artırmak için yatırım yapmaya devam ediyoruz. Böylece bilişsel yetkinlik gerektiren birçok iş probleminin de otomasyonunu sağlayabiliyoruz. Ayrıca kendi bünyemizde bulunan danışmanlık ekibimiz ile süreç keşfinden, süreçlerin RPA’ya aktarımına kadar geniş bir yelpazede danışmanlık hizmeti sunuyoruz.
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki beyaz yakalıların, yaptığı ofis çalışmalarının büyük çoğunluğu tekrarlı, sıkıcı ve katma değeri düşük işlerden oluşuyor. Çalışanlar zamanlarının %80’i bu tür işlere harcıyorlar. Çalışanların %90’ı bu tür işleri yaptıkları için mutsuzlar. Yapılan araştırmalar, rutin bir ofis çalışmasında, her yüz işlem adımının onun da çalışanların hata yaptığını gösteriyor. Bu hatalar, şirketler için ciddi kayıplara neden oluyorlar. Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) teknolojisi, tekrarlı rutin işlerin sanal robotlara devredilmesine ve çalışanların katma değerli işlere odaklanmalarına olanak sağlıyor.
Önümüzdeki 20 yıl içerisinde, bugünkü ofis işlerinin %60’ının dijital çalışanlarca yapılabileceğini öngörüyoruz. Böylece, şirketlerin insan kaynakları, daha katma değerli ve uzmanlıklarını kullanabilecekleri işlere odaklanabilecekler.
Örneğin, mail ile gelen bir veriyi IT sistemine girmek, bir çalışan işe başladığında, SGK’ya bildirmek, mail hesabı açmak, kimlik kartı talebi oluşturmak gibi her kurumda manuel olarak yapılan binlerce işlem var. Robusta RPA teknolojisi, günümüzde IT sistemlerinde otomatik olarak yapılamayan manuel işlemleri dijitalleştirerek iş dünyasına önemli bir dönüşüm olanağı sağlıyor. Üstelik bunu yaparken, çok fazla IT bilgisine ihtiyaç duymuyorsunuz. Ve çok hızlı şekilde manuel yapılan işler Robusta robotlara öğretilebiliyor. Önceden dijital hale getirilemeyen birçok görev bu sayede dijitalleşiyor.
ICT MEDIA: ROBUSTA sunduğunuz hizmetleri incelediğimizde enerji, finans, sağlık, perakende ve daha birçok alanda hizmet verdiğinizi görüyoruz. Birbirinden farklı bu sektörlere ilişkin sunduğunuz çözümlerin ortak bir yönü bulunuyor mu? Her sektöre yönelik farklı bir çözüm mü geliştiriyorsunuz?
Murat DAYANIKLI: RPA teknolojisinin en önemli özelliklerinden birisi sektör ve departman sınırlaması olmaksızın manuel olarak yürütülen tüm süreçlerin otomasyonunu mümkün hale getirmesi.
RPA teknolojisi, fatura girişleri, finans ve muhasebe departmanlarının yaptıkları mutabakat işlemleri, BABS formlarının oluşturulması, vergi beyanname işlemleri, trafik ceza sorgulama ve ödeme işlemleri, sipariş girişleri, pazarlama raporları oluşturma, rakip fiyat araştırma işlemleri gibi çalışanların manuel olarak yaptıkları tüm işlerin otomasyonunu tıpkı bir çalışan gibi yerine getirerek sağlar. Bu gibi standart işlemlerin yanı sıra kurumların kendi faaliyet alanlarına göre özelleşen birçok işi ve süreci otomatize edebilirsiniz.
Farklı sektörler için geliştirdiğimiz hazır RPA çözümleri var. Ancak her kurumun kendi iş kuralları ve süreçleri özelinde değişiklikler yapmak önem arz ediyor.
ICT MEDIA: Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de pandemi sürecinde bütün sektörler negatif anlamda etkilendi. Bunun yanında Teknoloji odaklı Ar-Ge firmaları bütün odaklarını üretim yönlü Ar-Ge çalışmalarına kaydırdı. ROBUSTA olarak sizler bu süreçte nasıl bir aksiyon aldınız?
Murat DAYANIKLI: Pandemi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir takım yeni normaller ortaya çıkardı. Bazı sektör ve iş alanları hızla büyürken bazı iş alanları büyük bir sessizlik yaşadılar. İş hacminde artış yaşayan kurumlar RPA ile hızlı büyüme imkanını fark ettiler. Büyüyen iş hacmine insan bağımsız yanıt verebilme şansı olduğunu gördüler.
2020 yılında küresel olarak yaşadığımız olumsuzluklar, RPA’nın kurumlarda iş sürekliliği, verimlilik ve müşteri memnuniyeti gibi konulardaki önemini daha da belirgin hale getirdi. RPA’ya olan ilginin her geçen gün arttığını görebiliyoruz.
Bu ilgiyi müşteri portföyümüzdeki artış ile de somut olarak görebildik. 2020 yılında bankacılık, perakende, hizmet, üretim, finans sektörlerinden Türkiye’nin önemli kurumlarını müşterilerimiz arasına kattık.
Pandemi dönemini hayata geçirdiğimiz iş ortaklığı modeli ile ekosistemimizi oldukça genişlettik. Kurduğumuz iş ortaklığı ağı ile çok daha fazla müşteriye temas etme şansımız oldu. Hem satış hem ürün uyarlama süreçlerinde iş ortaklarımızın deneyimlerinden, uzmanlık alanlarından ve ekosisteminden faydalanabiliyoruz.
Bu dönemde ürün gelişimimize de büyük ağırlık verdik, teknolojileri bünyemize eklemeye devam ettik. Görüntü ve form işleme, metin analizi, süreç madenciliği ve makine öğrenmesi alanında yaptığımız çalışmaların yanı sıra bu alanda yaptığımız çeşitli işbirlikleri ile ürünümüze her geçen gün yeni özellikler katmaya devam ediyoruz.
ICT MEDIA: Bildiğimiz kadarı ile yurtdışı lokasyonları ile de ilgilenmektesiniz. Bu kapsamda aldığınız aksiyonlar ve talepler konusunda neler söylemek istersiniz?
Murat DAYANIKLI: Şu andaki en önemli odağımız ürünümüzü yurtdışına götürüp oradaki faaliyetlerimizi artırmak. Bu alandaki çalışmalarımızın ilk sonucu olarak; yurtdışındaki ilk müşterilerimize hizmet vermeye başladık. İngiltere merkezli çok uluslu büyük bir müşterinin Robusta’yı tercih etmesi bu alandaki çalışmalarımız için oldukça heyecan verici.
2020 yılı içerisinde Hollanda ofisimizi açarak buradaki faaliyetlerimize ağırlık vermeye başladık. Geçtiğimiz yıl oluşturduğumuz Robusta Partner Program ile hem yurtiçinde hem de yurtdışındaki yaygınlığımızı hızla artırmaya başladık.
ICT MEDIA: Ülkemizde teknoloji odaklı firmaların en çok zorlandıkları konu nitelikli eleman bulmak olarak görüyoruz. ROBUSTA olarak sizler büyüyen bir ekibe sahipsiniz. Nitelikli eleman istihdamı konusunda uyguladığınız bir model mevcut mu?
Murat DAYANIKLI: Belirttiğiniz gibi insan kaynağı bizim sektörümüz için çok önemli. Bizler de bu konuda elimizi taşın altına koymaya çalışıyoruz. Robusta bilen, RPA konusunda bilgi ve beceri sahibi arkadaşların yetişebilmesi için çeşitli çalışmalarımız var. Online eğitim platformumuzda Robusta Academy’deki yüzlerce video Robusta ve RPA’yı öğrenmek isteyen kişilere bu anlamda büyük bir fayda sağlıyor. Bu platformdaki içeriklerimizi her geçen gün artırıp güncel tutmak üzere bir ekip oluşturduk.
Community versiyonumuz da 1 Eylül tarihi itibariyle hazır olacak. Bu alanda kendisini geliştirmek isteyen kişilerin Robusta Community versiyonu ücretsiz olarak edinip, e-platformumuzdaki eğitimler ile Robusta’ya kısa süre içerisinde öğrenebilecekler. Ürünümüzü no code yaklaşımda geliştirmiş olmamız sayesinde ürünümüzün öğrenme eğrisi oldukça düşük. Yazılımcı kökenli olmayan kişilerin de Robusta’yı rahatça kullanabildiğini görüyoruz.