• Biz Kimiz
  • Künye
logo
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
    • Gelecek Etkinlikler
    • Geçmiş Etkinlikler
    • Etkinlik Haberleri
  • Haberler
    • Gündem
    • Bilişim
    • Telekom
    • Savunma
    • Enerji
    • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
  1. Anasayfa
  2. Bilişim
  3. Sahte IPTV Güncellemesi Banka Parolalarını Hedef Alıyor
Sahte IPTV Güncellemesi Banka Parolalarını Hedef Alıyor

Sahte IPTV Güncellemesi Banka Parolalarını Hedef Alıyor

8 Ekim 2026 11:02
Paylaş

Android telefonlarda IPTV uygulaması güncellemesi gibi görünen sahte bir dosya, banka uygulamalarının üzerine sahte giriş ekranı açarak PIN kodu ve mobil bankacılık parolasını çalmaya çalışıyor. ESET, Türkiye’nin Android tehditlerinin en yoğun görüldüğü ülkeler arasında yer aldığına dikkat çekerek kullanıcıları mağaza dışından yüklenen uygulamaların istediği izinlere karşı uyarıyor.

Group-IB’nin tespit ettiği RemControl adlı Android truva atı, IPTV uygulaması TVTap’ın güncellemesi gibi görünen sahte bir APK üzerinden yayılıyor.

Group-IB’nin 23 Eylül’de yayımladığı RemControl analizine göre mağaza dışından yüklenen bir uygulama güncellemesi, banka bilgilerini hedefleyen bir saldırıya dönüşebiliyor. Kullanıcı güncelleme yaptığını düşünürken telefona RemControl adlı Android truva atı yerleşiyor. Zararlı yazılım, Erişilebilirlik hizmetini kötüye kullanarak banka uygulamalarının üzerine sahte giriş ekranları getiriyor ve PIN kodu, mobil bankacılık parolası ve kartın son kullanma tarihini ele geçirmeye çalışıyor.

RemControl’ün mevcut hedef listesinde Türk bankaları bulunmuyor. Kampanya şu anda İtalya, Fransa, İspanya, Polonya, Portekiz, Kanada ve Körfez ülkelerindeki bankaları hedefliyor. Ancak hedef listesi ve sahte ekranlar saldırganın sunucusundan geldiği için yeni bir ülkenin eklenmesi için telefonlara yeni bir yazılım kurulması gerekmiyor; sunucudaki bir ayarın değiştirilmesi yeterli oluyor.

Türkiye Android tehditlerinde öne çıkıyor

ESET Tehdit Raporu H1 2026’ya göre Türkiye, Aralık 2025 ile Mayıs 2026 arasında Android tehditlerinin en yoğun görüldüğü ülkeler arasında Ukrayna ile birlikte en üst dilimde yer aldı. Aynı dönemde en sık görülen Android tehdidi, yüzde 14,7 payla Android/TrojanDropper.Agent oldu. Başka bir zararlıyı telefona kurmak için kullanılan bu tür yükleyicilerin ardından banka bilgilerini çalan Android/Spy.Banker ailesi yüzde 4,3 payla altıncı sırada yer aldı.

IPTV APK dosyaları da Türkiye’de ilgi görüyor. Google Trends verilerine göre “iptv apk”, yıl boyunca yoğun aranan terimler arasında bulunuyor. Bu durum, mağaza dışından uygulama indirme alışkanlığının taşıdığı riskin Türkiye açısından da önem taşıdığını gösteriyor.

Sahte güncelleme, TVTap uygulamasının adını kullanıyor

RemControl kampanyasında saldırganlar gerçek TVTap uygulamasını zararlı hâle getirmiyor. Bunun yerine uygulamanın güncellemesi gibi görünen bir APK hazırlıyor. Kullanıcıların alışık olduğu bir uygulamanın güncellemesiyle karşı karşıya olduklarını düşünmeleri, zararlı yazılımın telefona kurulmasını kolaylaştırıyor. Saldırganlar, Google Play sayfasının kopyası olan sahte internet sayfaları hazırlıyor ve bu sayfalara Meta’nın reklam altyapısı üzerinden ziyaretçi çekiyor. TVTap Google Play’de bulunmadığı için bu uygulamayı sunan Google Play görünümlü sayfa, tek başına sahte olduğunu gösteriyor.

Kurulum sırasında telefonun kendi güvenlik taraması olan Google Play Protect devre dışı bırakılıyor. Ardından zararlı yazılım, Erişilebilirlik hizmeti için izin istiyor.

Erişilebilirlik izni banka ekranını sahte sayfayla kaplıyor

Android’in Erişilebilirlik hizmeti, görme veya hareket kısıtı olan kullanıcıların cihazları kullanabilmesi için tasarlanmış bir özellik. Bu izni alan bir uygulama ekrandaki her öğeyi okuyabiliyor ve kullanıcı adına dokunabiliyor. RemControl bu izni aldıktan sonra telefonda hangi uygulamanın açık olduğunu izliyor. Hedef listesindeki bir banka uygulaması açıldığında bankanın gerçek ekranının üzerine sahte bir giriş sayfası getiriyor. Kullanıcıdan PIN kodu, mobil bankacılık parolası ve kartın son kullanma tarihi gibi bilgiler isteniyor. Bilgiler saldırgana gönderildikten sonra sahte ekran kapanıyor ve gerçek banka uygulaması yeniden görülüyor.

ESET Türkiye Ürün ve Pazarlama Müdürü Can Erginkurban, yaptığı açıklamada, “Bir uygulamanın tehlikeli olup olmadığı, nereden indirildiğinden çok kurulduktan sonra ne istediğinden anlaşılıyor. Meşru bir yayın uygulamasının ekranınızı okumasına ya da sizin yerinize dokunmasına ihtiyacı yok. Bir TV uygulaması Erişilebilirlik izni istiyorsa kurulumu orada durdurmak bankadaki paranızı korumanın en kısa yolu” dedi.

En güvenli yol, yayın hizmetlerinin resmî uygulama mağazalarındaki uygulamalarını kullanmak. Mağaza dışından kurulan uygulamalar hem güvenlik hem de yasal açıdan risk taşıyor. Mağaza dışından IPTV uygulaması veya güncellemesi indirirken dört noktaya dikkat etmek gerekiyor

Sahte indirme sayfaları: Google Play görünümündeki bir internet sayfası, gerçek bir uygulama mağazası olduğu anlamına gelmiyor. TVTap gibi Google Play’de bulunmayan bir uygulamayı sunan Google Play görünümlü sayfa, tek başına sahte olduğunu gösteriyor. Adres çubuğundaki alan adının kontrol edilmesi gerekiyor.

Bilinmeyen kaynaklardan uygulama yükleme: Bir TV uygulamasının güncellemesi başka bir uygulamanın kurulması için izin istiyorsa işlem durdurulmalı.

VPN bağlantısı isteği: Yayın izlemek için kullanılan bir uygulamanın VPN bağlantısı kurmak istemesi dikkat edilmesi gereken bir durum.

Erişilebilirlik izni: Meşru bir IPTV oynatıcısının ekranı okuması veya kullanıcı adına dokunması için bir nedeni bulunmuyor. Bu izin isteniyorsa uygulamanın kurulumu tamamlanmamalı.

İzin zaten verildiyse cihaz bankacılık işlemleri için kullanılmamalı ve banka başka bir telefondan aranmalı. RemControl’ün bazı ayar ekranlarını kapatabilmesi nedeniyle zararlı uygulamanın kaldırılması güvenli modda gerçekleştirilmeli.

Güvenli modda yalnızca telefonla birlikte gelen uygulamalar çalıştığı için zararlı yazılımın ekrana müdahale etmesi engellenebiliyor. Bunun için telefon kapatılıp yeniden açılırken üretici logosu göründüğünde ses kısma tuşunun, ekranın alt köşesinde “Güvenli mod” yazısı görünene kadar basılı tutulması gerekiyor. Ardından tanınmayan uygulama kaldırılmalı ve telefon normal şekilde yeniden başlatılmalı. Kaldırma mümkün değilse son çare olarak fabrika ayarlarına dönülmeli.

Paylaş
Android IPTV Mobil bankacılık ESET RemControl

Bilişim Kategorisinin En Yenileri

TÜBİSAD, “İşin Kitabını Yazanlar” video serisini başlattı
TÜBİSAD, “İşin Kitabını Yazanlar” video serisini başlattı
13 Ekim 2026 15:58
Bulut yatırımlarında doğru maliyet için toplam sahip olma maliyetine bakılmalı
Bulut yatırımlarında doğru maliyet için toplam sahip olma maliyetine bakılmalı
13 Ekim 2026 15:57
Yenilenen Virgosol, deneyimden doğan ürünlerle dünyaya açılıyor
Yenilenen Virgosol, deneyimden doğan ürünlerle dünyaya açılıyor
13 Ekim 2026 15:52
VARTA Tüketici Pilleri Bağımsız Şirket Olarak Faaliyetlerini Sürdürecek
VARTA Tüketici Pilleri Bağımsız Şirket Olarak Faaliyetlerini Sürdürecek
13 Ekim 2026 13:40
C-Prot, Deloitte Technology Fast 50 Türkiye 2026 listesine girdi
C-Prot, Deloitte Technology Fast 50 Türkiye 2026 listesine girdi
13 Ekim 2026 12:47
DDoS saldırıları abonelik modeliyle yaygınlaşıyor
DDoS saldırıları abonelik modeliyle yaygınlaşıyor
12 Ekim 2026 18:04
ICT MEDIA DERGİSİ EKİM 2026 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ EKİM 2026 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. ICT Media

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.