
Sentetik Açıklıklı Radar (SAR) Uydu Sistemi ve Teknolojileri Çalıştayı Ankara’da gerçekleştirildi. Çalıştayın açılış konuşmasını Türksat Genel Müdürü Cenk Şen ve e-GEOS Ceo’su Massimo Claudio Comparini yaptı.
Cenk Şen, Türkiye'nin Sentetik Açıklıklı Radar (SAR) ihtiyacının belirlenmesi için, radar görüntüsünü üreten ve bunu kullanan kurumların görüşlerine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. SAR Uydu Sistem ve Teknolojileri Çalıştayı sonucunda elde edilecek bilgi birikimi doğrultusunda, SAR özelinde coğrafi görüntülere duyulan ihtiyaç, daha doğru hedef ve odaklara yöneleceğini kaydeden Şen, Green Park Otel'de düzenlenen çalıştayda, Türksat'ın, yürüttüğü uydu projeler ve stratejik iş birlikleriyle kişi ve kurumlara dünyanın her yerinden kesintisiz iletişim olanağı sağladığını bildirdi. Şirketin, e-Devlet Kapısı'nı da işlettiğini dile getiren Şen, büyüyen kablo-fiber altyapısıyla Türksat olarak internet kullanıcılarının hızına hız katmaya devam ettiklerini ifade etti. Türksat’ın Türkiye'nin teknolojik gelişimine öncülük etmek ve kesintisiz iletişim altyapısı kurma hedefiyle çalışmalar sürdürdüğünü belirten Şen şöyle devam etti: "Bilişim hizmetlerinde, kamunun bilişim çözüm merkezi olmaya yönelik faaliyetlerimiz devam ediyor. Türksat bilişim hizmetleri kapsamında, e-Devlet Kapısı, veri merkezi hizmetleri, siber güvenlik projeleri, yazılım projeleri, bilişim Ar-Ge projeleriyle coğrafi bilgi teknolojileri projeleri gerçekleştiriliyor."
Şen, Göktürk-1 uydusunun haberleşme konisi içindeki ihtiyaç fazlası kapasitesinin ticarileştirilmesi haklarının Türksat'a devredildiğini bildirdi. Savunma Sanayii Başkanlığı ile şirket arasında görüşmelerin devam ettiğini kaydeden Şen, Türkiye'de özellikle SAR görüntülerine duyulan ihtiyacın belirlenmesi kapsamında, ülkedeki mevcut olgunluk durumunun tespitiyle ilgili, görüntü verisi üreten ve kullanan kurum ve kuruluşların görüşlerine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Şen, "Çalıştay sonucunda elde edilecek olan ortak bilgi birikimi doğrultusunda, SAR görüntüleri özelinde coğrafi görüntülere duyulan ihtiyaç, daha doğru hedef ve odaklara yönelecektir. Katılımcılarının görüşlerinin alınması, şirketimizin yakın gelecekte temin edilecek coğrafi görüntülerin ve bu görüntülerden elde edilebilecek katma değerli ürün ve servislerin sunulmasına yönelik faaliyetlerine ışık tutacaktır. Bu sayede, ülkemiz adına daha etkin, doğru, uygulanabilir strateji ve politikaların geliştirilmesine katkı sağlanmış olacak." şeklinde konuştu.
SAR Çalıştayı’ndaki sunumlarla zenginleştirildi
Açılış konuşmaları ardından iş ortakları olan Türksat ve Telespazio’nun tanıtım filmleri izletildi. Çalıştaydan önce katılımcıları bilgilendirmek amacıyla teknik sunumlar gerçekleştirildi. İlk olarak SAR ve Optik Uydu Görüntüleri Uygulamaları sunumu için Hacettepe Üniversitesi’den Doç. Dr. Sultan Kocaman kürsüye çıktı. Türksat Uzmanı Mücahit Osman Özdemir, “SAR Teknolojisi Nedir?” sunumu ile katılımcıları sentetik açıklıklı radar hakkında detaylı bilgi verdi. Son olarak e-GEOS Ceo’su, SAR Görüntüleri Kullanım Alanları ve Uygulamaları Sunumu ile tekrar kürsüye çıktı. Compirini, radar sistemlerinin nasıl çalıştığını ve şirketin daha önce radar sistemlerini kullanarak yaptığı analizlerden bahsetti.
Türksat Coğrafi Bilgi Teknolojiler Direktörlüğü, 2007 yılından bu yana değerli ürün ve hizmetler sunduğunu söyleyen Türksat’tan Mücahit Osman Özdemir, Uydu görüntüleme konusunda Direktörlüğün hem görüntü işleme hem de görüntü sağlama konusunda tarım, orman, çevre, savunma, yerel yönetimler, ,enerji ve ulaşım gibi sektörlerde hizmet imkanları verdiğini ifade etti.
Sunumu sırasında, Dünya’nın gözlenmesinde yeni sensörlerin ve yeni algılayıcıların çok önemli olduğunu vurgulayan e-GEOS CEO’su Comirini, ‘‘Önümüzdeki yıllarda, yeni sitemlerin konumlanırıldığını göreceğiz. Yani sadece büyük uzay gemileri açısından değil aynı zamanda takım uyduları açısından da bunu göreceğiz. Bu da evrimi daha iyi anlayabilmek için göz önünde bulundurulması ve anlaşılması gereken bir unsur. Halihazırda çok fazla örneğimiz var. Birçok yeni girişim var aslında SmallSad gibi örneklerini verebiliriz.’’ İfadelerini kullandı. Radar sistemleri ile tarımda, acil durumlarda, arazi tespit çalışmalarında kullanabilen ve anında veri analizi imkanı sunan sistemlerini tanıtan Massimo Claudio Comparini gerçekleştirilen işbirlikleri için Türksat ve İtalya Büyükelçiliğine teşekkür ederek sözlerinin tamamladı.