• Biz Kimiz
  • Künye
logo
MEDOC
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
MEDOC
  1. Anasayfa
  2. Bilişim
  3. Siber Güvenlik Kanunu Meclis’ten geçti
Siber Güvenlik Kanunu Meclis’ten geçti

Siber Güvenlik Kanunu Meclis’ten geçti

ICT Media ICT Media
13 Mart 2025 11:42
Paylaş

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edilen ve 21 maddeden oluşan Siber Güvenlik Kanunu Teklifi yasalaştı.

Yeni düzenlemeye göre, kamu kurumları ve kritik altyapılarda çalışan tüm yetkililer, siber güvenlik önlemleri konusunda yetkilendirilmiş firmalarla çalışacak. Bu ürün ve hizmetlerin, Başkanlık tarafından onaylı ve belgelendirilmiş uzmanlardan temin edilmesi zorunlu olacak. Ayrıca, siber olaylar ve güvenlik zafiyetleri tespit edilirse, bu durumlar derhal Başkanlık’a bildirilecek.

Denetim yetkisi ve ceza yükümlülükleri artıyor

Yeni düzenlemeyle birlikte, Siber Güvenlik Başkanlığı, denetim yetkilerine de sahip olacak. Başkanlık, denetim ve denetim faaliyeti kapsamında her türlü belge ve veriye ulaşabilecek, ayrıca yerinde incelemeler yapabilecek. Denetimler, siber güvenlik alanındaki kurum ve kuruluşların faaliyetlerini kapsayacak. Denetim sırasında yetkililere her türlü kolaylık gösterilmesi ve yardımcı olunması gerekiyor.

Ayrıca, kamu kurumları ve kritik altyapılarda siber güvenlik ürünlerinin tedarikinde Başkanlık tarafından yetkilendirilmiş ve belgelendirilmiş firmaların tercih edilmesi zorunlu. Başkanlık, denetimlerin belirli bir program dâhilinde yapılmasını sağlayacak.

Veri sızıntısı, siber saldırı ve haksız rekabetle mücadele

Siber güvenlik ihlalleri ve veri sızıntıları ciddi cezai yaptırımları beraberinde getirecek. Yeni kanuna göre, veri sızıntısı nedeniyle kişisel veya kritik kamu hizmeti verilerinin yetkisiz şekilde paylaşıldığı veya satışa çıkarıldığı durumlar 3 ila 5 yıl arasında hapis cezasına neden olacak. Ayrıca, siber saldırılara karşı gerekli önlemleri almayan ve veri ihlali nedeniyle güvenlik açığına sebep olanlar da cezalandırılacak.

Yeni düzenleme, ilgili kurum ve kuruluşları daha da sorumlu hale getirecek. Siber güvenlik alanında faaliyet gösteren firmalar ve dernekler, Başkanlığın belirlediği sertifikasyon ve belgelendirme işlemlerini tamamlamak zorunda kalacak. Aksi takdirde, siber güvenlik faaliyetlerine devam etmeleri mümkün olmayacak.

İdari para cezaları ve uygulamalar

Siber güvenlik ihlali veya sorumluluk ihlali durumunda uygulanacak idari para cezaları, 100 bin lira ile 10 milyon lira arasında değişebilecek. Cezaların uygulanmasından önce savunma alınacak ve süresi içinde savunma yapılmayanlar, savunma hakkından feragat etmiş kabul edilecek.

Denetimlere, Başkanlık personelinin yanı sıra bağımsız denetçiler ve denetim kuruluşları da katılabilecek. Denetim faaliyeti sırasında, ilgili cihaz ve sistemlerin denetlemeye açık tutulması zorunlu olacak.

Siber Güvenlik Kurulu ve Başkanlık

Kanun, aynı zamanda Siber Güvenlik Kurulu’nu oluşturuyor. Kurul, Cumhurbaşkanı, Bakanlar ve diğer yetkililerden oluşacak ve ülke çapında siber güvenlik stratejileri, politika ve eylem planları geliştirecek. Ayrıca, kritik altyapılar için öncelikli güvenlik önlemleri alınacak ve siber güvenlik alanında insan kaynağının geliştirilmesi sağlanacak.

Siber Güvenlik Başkanlığı, ayrıca kamu ve özel sektörle işbirliği yaparak sektörel bazda kritik altyapıları korumaya yönelik projeler yürütecek. Başkanlığın faaliyetlerine, devletten ve kamu kurumlarından finansal destek sağlanacak.

Geçiş dönemi ve kuruluş işlemleri

Yeni kanunla birlikte, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanlığı ile Dijital Dönüşüm Ofisi’ne ait siber güvenlik altyapı ve varlıkları, altı ay içinde Siber Güvenlik Başkanlığı’na devredilecek. Ayrıca, BTK Başkanlığı ve Dijital Dönüşüm Ofisi kadrolarında bulunan personel, gerekli görülmesi halinde Siber Güvenlik Başkanlığı’nda görevlendirilebilecek.

Yeni düzenlemeyle birlikte siber güvenlik alanında faaliyet gösteren tüm kurum ve kuruluşlar, yeni kurallar çerçevesinde çalışmalarına devam edecek. Siber güvenlik alanında uzmanlaşan ve bu alanda hizmet veren şirketler için de yeni sertifikasyon ve yetkilendirme süreçleri başlayacak.

Tartışmalı maddeler ve değişiklikler

Teklifin en çok tartışılan maddelerinden biri, Siber Güvenlik Kurulu Başkanı’na arama, kopya çıkarma ve el koyma yetkisi veren 8. maddeydi. Bu madde, verilen bir önerge ile tekliften çıkarıldı. Ayrıca, 16. maddede yer alan "veri sızıntısı" ifadesi de değiştirildi. “Veri sızıntısı” artık “siber güvenlikle ilgili veri sızıntısı” olarak ifade edilecek. Bu değişiklikler, bazı endişeleri hafifletmiş olsa da, kanunun genel olarak çok tartışıldığı ve eleştirildiği bir gerçek.

Muhalefet, Anayasa Mahkemesi'ne başvurmayı planlıyor

Siber Güvenlik Kanunu, özellikle kişisel haklar, ifade özgürlüğü ve özel hayatın gizliliği açısından muhalefet partilerinin sert eleştirilerine neden oldu. Muhalefet, kanunun Anayasa'ya aykırı olduğunu ve bu sebeple Anayasa Mahkemesi'ne başvurmayı planladıklarını açıkladı.

Paylaş
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu Siber Güvenlik Kanunu Siber Güvenlik Başkanlığı Siber Güvenlik Kurulu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Muhalefet

Bilişim Kategorisinin En Yenileri

Akademi ve sanayinin güç birliği: DiMAP ile dijital üretim ekosistemi gelişiyor
Akademi ve sanayinin güç birliği: DiMAP ile dijital üretim ekosistemi gelişiyor
31 Mayıs 2025 13:39
Doğrudan Dijital Üretim Platformu açıldı
Doğrudan Dijital Üretim Platformu açıldı
31 Mayıs 2025 11:16
Her 10 kurumdan 7’si aldığı tedbirlere rağmen halen siber saldırı altında
Her 10 kurumdan 7’si aldığı tedbirlere rağmen halen siber saldırı altında
30 Mayıs 2025 16:07
Yapay zekâ artık müşterinin sesinden anlıyor!
Yapay zekâ artık müşterinin sesinden anlıyor!
30 Mayıs 2025 14:54
Bakan Kacır'dan
Bakan Kacır'dan "Yeni Yatırım Teşvik Sistemine" ilişkin açıklama
30 Mayıs 2025 12:40
Yapay zekâ odaklı başarıya giden yol adesso Türkiye’nin ev sahipliğinde masaya yatırıldı
Yapay zekâ odaklı başarıya giden yol adesso Türkiye’nin ev sahipliğinde masaya yatırıldı
29 Mayıs 2025 17:16
ICT MEDIA DERGİSİ MAYIS 2025 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ MAYIS 2025 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.