
Ankara, Ege, Gebze Teknik ve İstanbul Teknik üniversiteleri bünyesinde Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulları hayata geçiriliyor. Okullarda açılacak “Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü” ön lisans programı ile "Siber Güvenlik Olay Analisti, SGOM/SOME 1. Seviye Destek Elemanı, Siber Tehdit İstihbarat Analisti, Siber Güvenlik Sistemleri Operatörü" yetiştirilecek. Ön lisans programında öğrencilere siber güvenlik alanındaki temel konuların yanı sıra siber güvenlik olay yönetimi, güvenlik teknolojileri operasyonları, sızma testleri, ağ güvenliği gibi konularda da eğitim verilecek. Seçilen bazı alan derslerini sektörden konu uzmanları da verebilecek.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Yükseköğretim Kurulu arasında geçen yıl imzalanan protokol uyarınca dört üniversitede Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu açılması kararlaştırılmıştı. Okullardaki programın taslak müfredatı Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve sektör temsilcileriyle birlikte hazırlandı. Ankara, Ege, Gebze Teknik ve İstanbul Teknik üniversitelerinden uzman temsilcilerin yer aldığı komisyon ile birlikte olgunlaştırma çalışmaları devam eden program “Siber Güvenlik Olay Analisti, SGOM/SOME 1. Seviye Destek Elemanı, Siber Tehdit İstihbarat Analisti, Siber Güvenlik Sistemleri Operatörü" olarak çalışabilecek seviyede bilgi ve beceriler edindirmeye yönelik olarak tasarlanıyor.
Dersler teorik ve uygulamalı olarak sunulacak olup, öğrenciler teknoparklar içinde yer alan firmalarda, Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesine üye firmalarda staj ve sahada mesleki eğitim imkânına da erişebilecekler. İngilizce hazırlık sınıfı ile öğretime başlanacak Siber Güvenlik Meslek Yüksekokullarında açılacak 2 yıllık “Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü” ön lisans programının öğretim dili en az %30 İngilizce olacak. Okullara, T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi Yükseköğretim Kurumları Sınavı ile TYT puan türüne göre öğrenci kabul edilecek ve 2023 yılı güz döneminde her bir üniversiteye 25 öğrenci alınacak.