
TÜBİTAK Marmara Teknokent, TÜBİTAK BİLGEM ve MÜSİAD yürütücülüğünde TÜBİTAK Marmara Teknokent Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi'nde "Siber Güç Türkiye Yatırımcı-Girişimci Buluşmaları ve İş Geliştirme Etkinliği" gerçekleştirildi. Savunma Sanayi Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi TGBD, kurumlarının paydaş olduğu etkinliği MÜSİAD Başkan Yardımcısı Osman Çalışkan ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal konuşmalarıyla başladı.
MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Osman Çalışkan da siber güvenlik alanında giderek artan tehditlerin bu konuya farklı bakış açısıyla yaklaşılmasını zorunlu kıldığına işaret ederek, 2022 ve sonrasında hem sektörler hem de kamu ve özel sektör genelinde siber güvenlik uzmanlarına yönelik ihtiyacın hızla artacağına dikkati çekti. Büyük oranda artması öngörülen siber saldırı risklerine, Türkiye'nin tüm köklü kuruluşlarının hazır olması gerektiğini vurgulayan Çalışkan, şöyle devam etti: "Özellikle tedarik zinciri ve fidye yazılımı saldırıları, lojistik ve üretim odaklı sektörlerde risk yönetiminin yeniden tanımlanması sürecini mecbur kılıyor. Büyük veri, yapay zeka, nesnelerin interneti, bulut ortamlar, blokzincir, dijital ikiz, kuantum sistemleri gibi yenilikçi teknolojiler sadece iş yapma stillerini değiştirmiyor. Aynı zamanda güvenliğe yönelik bakış açısını da yeni baştan ele alınmasını gerektiriyor. Bu ihtiyacı karşılamak adına yapılması gereken öncelikle farkındalık yaratmak ve bizler bugün girişimciler, yatırımcılar ve sanayiciler olarak bu farkındalığı ortaya çıkarmak üzere bir araya geldik” dedi.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, gelecekte salgın hastalıklar ve gıda arz güvenliği kadar siber güvenliğin de gündemde olacağını söyledi. Mandal şunları söyledi: “Pandemi dönemi bizlere siber güvenliğin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Pandemi sonrasında ulusal ve uluslararası çalışmalar, gelecekte üç konu başlığının öneminin giderek artacağını ortaya koyuyor. Bu başlıklar, Siber Güvenlik, Gıda Güvenliği ve Bio-güvenlik. Önümüzdeki on yıl için gerçekleştirilen risk haritalarına baktığımızda ilk üç risk içerisinde siber güvenlik konusunun olduğunu görüyoruz. Biz TÜBİTAK olarak, TÜBİTAK BİLGEM ve TÜBİTAK Siber Güvenlik Enstitümüz ile ülkemizin kritik altyapılarına yönelik ihtiyaçları karşılamak üzere hiç durmadan çalışmalarımıza devam ediyoruz.”
TÜBİTAK Marmara Teknokent, Gebze yerleşkesinde gerçekleştirilen etkinlik, katılımcı firmaların sunumları ve girişimci yatırımcı görüşmeleri ile tamamlandı.