
Türkiye’de özelikle yaz aylarında artan sosyal medya kullanımı, siber korsanlara adeta davetiye çıkartıyor. Gerek özel cep telefonları gerek çalışanların şirket telefonlarına yönelik siber saldırıların son aylarda ciddi oranda artış gösterdiğine dikkat çeken Platin Bilişim Satış Direktörü Pınar Bamyacı, siber saldırıların telefona masum görünümlü bir zararlı yazılımın yüklenmesiyle başladığını belirtiyor. Cep telefonu kullanıcılarını 'Blueborne' ve Jailbreak türü ataklar hakkında uyaran Pınar Bamyacı şöyle konuşuyor: “Zararlı yazılımlar kullanılarak telefonlara direk erişim sağlanması mümkün. Böylece siber korsanlar,telefonunuzu kontrolü ele geçirip, kamera ve mikrofonu kendi amaçlarına hizmet edebilecek şekilde kullanabiliyor. Günümüzde 4.5G şebekeleri sayesinde 3-5 dakikada internet kotanız kısa sürede aşılabiliyor. Böylece ay sonunda sürpriz bir fatura ile karşılaşabiliyorsunuz. Öte yandan 'red alert 2' atağına maruz kaldıysanız sonuçları çok daha can yakıcı olabiliyor.Bu zararlı yazılım, cep telefonunuzdan internet bankacılığı uygulamasına girmek istediğinizde devreye giriyor. Cep telefonunuzdan her zaman kullandığınız mobil bankacılık ekranına giriş yaptığınızda benzer bir ekran ile karşılaşıyorsunuz. Bu nedenle eğer şifrenizi ilk girdiğinizde bir hata mesajı ile karşılaşıyorsunuz ekstra dikkatli olmanızda fayda var. Çünkü Bu esnada şifreniz çalınıyor olabilir. Şifreyi ikinci defa girdiğinizde erişim sağlıyorsunuz. Ancak şifreyi siber korsanlar da ele geçirmiş oluyor. Bankaların yanı sıra sosyal medya hesaplarınızın parolaları da bu yöntem ile çalınabiliyor.”
Pınar Bamyacı, Siber saldırılara maruz kalmamak için alınacak önlemleri şöyle özetliyor:
- “Halka açık alanlarda zorunlu olmadıkça ücretsiz wi-fi hizmetini kullanmayın.
- Türkiye’deki çoğu bankacılık uygulamalarının görünüşleri siber korsanlar tarafından kopyalandı. İnternet bankacılığı kullanırken çok daha dikkatli olun. Şüpheli durumları bankanızla temasa geçin.
- Android kullanıcı iseniz uygulamaları, Google Play adlı resmi uygulama kütüphanesi haricindeki yerlerden yüklemeyin.
- Bazı meslek grupları daha çok risk altında. Özellikle;askeri personel, aktivist, gazeteci veya avukat iseniz siber saldırılara karşı daha tetikte olun.
- Bilinmeyen kişilerden gelen her eklentiyi asla açmayın. Alakasız hediye-ödül vaat eden mesajlara itibar etmeyin.
- Tanınmadığınız kişi ve numaralar tarafından gönderilen SMS’lere kesinlikle “EVET“ cevabı vermeyin.
- Tıpkı bilgisayarlarda olduğu gibi akıllı cep telefonlarında da proaktif “Mobile Security“ çözümleriyle, tehditlere karşı önlem alın.”
- Kurumlar çalışanlarına yönelik olarak, şirket telefonlarına antimalware yazılımı kurmalı,
- VPN türü bağlantılar daha güvenli olduğu için uzaktan çalışırken tercih edilmeli,
- Kurumsal yetkilendirme ve şifre denetimi kontrolü yapılmalı,
- Çalışanlarınıza mobil cihazlar veriyorsanız, üçüncü parti yazılımların kullanımını kısıtlayan ya da engelleyen ilkeler oluşturun,
- Mobil trafiği özelleştirilmiş firewallar kullanın,
- Blootoothu keşfedilir durumda bırakmayın, şirket politikası olarak kapatılmasına yönetlik politika oluşturun,
- Düzenli mobil güvenlik denetimlerü ve sızman testleri yapın.”