• Biz Kimiz
  • Künye
logo
MEDOC
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
MEDOC
  1. Anasayfa
  2. Bilişim
  3. Siber Saldırılara Karşı; “Zor Parola, Üst Düzey Koruma”
Siber Saldırılara Karşı; “Zor Parola, Üst Düzey Koruma”

Siber Saldırılara Karşı; “Zor Parola, Üst Düzey Koruma”

ICT Media ICT Media
6 Ekim 2020 00:00
Paylaş

İnternete bağlı sistemlerin giderek arttığı günümüzde siber güvenlik herkes için hayati öneme sahip. Bireyleri, kurumları ve hatta ülkeleri zorlayan siber saldırılara karşı en büyük koruma kalkanı parolalar. Yapılan araştırmalar, dijital cihazlar ve hesaplar için parola oluşturmanın ve bunları düzenli olarak yenisiyle değiştirmenin zorunluluktan öteye geçmediğini gösteriyor. Çoğu insan şifre koymayı unutuyor ya da koyduğu şifreyi unutmamak için son derece basit ve dolayısıyla yanlış seçimler yapıyor. Şifre değiştirmeyi ise hiç sevmiyoruz. Ancak artan siber saldırılardan korunmanın en önemli ve ilk adımı zor, tahmin edilmez parolalara sahip olmak. Bu sayede sık sık parola değiştirmek zorunda kalmaktan da kurtulmuş oluyorsunuz.

Giderek artan siber saldırılar daha sofistike ve hedefe yönelik bir hal aldı. Özellikle son dönemdeki siber saldıralar büyük çaplı global şirketlerin ve hatta ülkelerin dahi ciddi maddi kayıplar yaşamasına sebep oldu. Birçok siyasetçi ya da sanatçı aynı saldırılar yüzünden itibar kaybına uğradı. Özetle, teknolojinin giderek daha da ulaşılabilir bir hal almasıyla birlikte bilgisayar korsanlarının kötü amaçlı yazılımları kullanarak yaptıkları saldırılar, siber güvenliğin hayatımızda ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. O halde ne yapmalı?

Her 10 Kişiden 8'i Parola Güvenliğinden Endişeli

World Economic Forum’un her yıl hazırladığı The Global Risk 2020 raporuna göre; siber saldırılar yüzde 76,1’lik oranla dünyada ilk 5 risk grubunda yer alıyor. Siber saldırılar daha yaygın hale geldikçe, zayıf parolalar ve kimlik doğrulama uygulamaları tarafından oluşan güvenlik açıkları, kimlik avı gibi saldırılara zemin hazırlıyor. Business Wire'da yayımlanan araştırmaya göre; kişilerin %51’i özel hayatlarında kimlik avı saldırısı geçirdiğini söylerken, %44'ü bu saldırıyı iş yerinde geçirdiğini söylüyor. Bu veriler, şirketlerin halen bu konuda yetersiz bilgiye sahip olduklarını gösteriyor. Çünkü her 4 kişiden yaklaşık 3'ü yinelenen parolalar kullanıyor ve bunların çoğu 5 yıl veya daha uzun süredir değiştirilmiyor.
 


 

Alt Tarafı Bir Parola Deyip Geçmeyin

Bugün birçoğumuz için çok basit gibi görünen parola sıfırlama işlemleri, her kademeden şirket ve çalışanları için gereksiz zaman kaybı, motivasyon düşüklüğü ve hatta verimlilik azalması gibi sorunlara yol açabiliyor. PEAKUP Teknoloji CEO’su Ahmet Toprakçı, Yapabileceğimiz en doğru davranış daha kompleks, güçlü parolalara sahip olmak ve elbette siber tehditlere karşı farkındalığımızı arttırmaktan geçtiğinin altını çiziyor. Toprakçı, “Ar-Ge merkezimizde Türk yazılımcılar tarafından geliştirdiğimiz Passgate ürünümüz sayesinde ülkemizde yaşanan parola sorunlarının önüne geçmeye çalışıyoruz. Türkiye’de yerli ve yabancı birçok kurum ve markaya hizmet veriyoruz. En sık karşılaştığımız sorun bireysel önlemlerin zayıflığı. Bunun sebebi, her parolanın çözüleceğine inanmamız ve kaderci duygularımıza yenilerek parolayla zaman kaybetmenin gereksiz olduğunu düşünmemiz. Temelde yatan bu sebebin tespiti ile geliştirdiğimiz PassGate, kişinin profiline uygun olarak ve hiçbir ekstra çaba ya da adaptasyon gerektirmeden SMS aracılığıyla çalışanların parolalarını kolayca sıfırlamasını sağlıyor. Ancak iş yerinde alınan önlemlerin yanı sıra bizler de özel hayatlarımızda tedbirli olmalıyız. Parola deyip geçmemeliyiz.” dedi.

“Her Bir Çalışandan Yılda Yaklaşık 200 TL Tasarruf Ediliyor”

Parola yönetimiyle zararın önüne geçmekle kalmayıp tasarruf bile edildiğini belirten Toprakçı, “Bir çalışan yılda ortalama 7 kez basit bir parola sıfırlama işlemi için IT birimiyle iletişime geçiyor. Bu durum hem IT çalışanı hem de diğer tüm çalışanlar için boşa harcanan zaman anlamına geliyor. Gelen bir parola yenileme talebini IT masalarının sıfırlaması ortalama 12 dakika. Mali bakımdan gerekli alt yapı sağlandığında bir parola sıfırlama maliyeti ortalama 70 Dolar. Yaptığımız çalışmalar gösterdi ki; parola belirleme, değiştirme ve sıfırlama sorunları çözülürse, her bir çalışandan yılda yaklaşık 200 TL tasarruf sağlanması mümkün. PassGate ile farklı sektörlerden onlarca firmaya yılda yaklaşık 10 milyon TL’lik bir tasarruf imkânı sunmuş olduk. PassGate’in mimarlarının Türk mühendisler olması bizim için ayrı bir gurur.” dedi.

Paylaş
PEAKUP siber güvenlik parola it haberleri teknoloji gündemi bilişim haberleri bilişim gündemi

Bilişim Kategorisinin En Yenileri

TD SYNNEX, HPE tarafından 2025 Yılının Küresel Distribütörü seçildi
TD SYNNEX, HPE tarafından 2025 Yılının Küresel Distribütörü seçildi
14 Temmuz 2025 12:41
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dijital Dönüşümde Dev Adım: Türk Telekom ile Fiber Optik Protokolü İmzalandı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dijital Dönüşümde Dev Adım: Türk Telekom ile Fiber Optik Protokolü İmzalandı
11 Temmuz 2025 13:57
Sabahattin Ali’nin Hücresi Sinop Cezaevi’nde dijital teknolojiyle canlanıyor
Sabahattin Ali’nin Hücresi Sinop Cezaevi’nde dijital teknolojiyle canlanıyor
11 Temmuz 2025 12:55
OBASE, Ar-Ge projelerini ticarileştirdi, gündeminde üretken yapay zeka var
OBASE, Ar-Ge projelerini ticarileştirdi, gündeminde üretken yapay zeka var
11 Temmuz 2025 12:51
KKTC’nin Dijital Geleceği Türk Telekom’a Emanet!
KKTC’nin Dijital Geleceği Türk Telekom’a Emanet!
11 Temmuz 2025 12:42
Şekerbank ve NarPOS iş birliğiyle  işletmelere ücretsiz e-adisyon yazılım hizmeti ayrıcalığı
Şekerbank ve NarPOS iş birliğiyle işletmelere ücretsiz e-adisyon yazılım hizmeti ayrıcalığı
10 Temmuz 2025 20:00
ICT MEDIA DERGİSİ TEMMUZ 2025 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ TEMMUZ 2025 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.