
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, "Mavi Balina" adlı "sözde" oyunun çocukların ölümüne yol açtığını belirterek, "Bu tür vakıaların tekrar yaşanmaması için hep birlikte mücadele etmeliyiz." dedi. BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ise siber zorbalığın günümüzdeki en önemli hak ihlali olduğunu belirtti.
Güvenli internet günü etkinliği Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda gerçekleştirildi. Etkinlikte konuşan Bakan Yardımcısı Sayan "Hep birlikte daha iyi bir internete" temalı "Güvenli İnternet Günü-2019" etkinliğinde yaptığı konuşmada, internetin değişim ve dönüşümü hızlandıran en önemli etkenlerden biri olduğunu söyledi.
Gençlerin ve çocukların teknolojiyle beraber sosyal medyayı en aktif kullanan kesim olduğuna dikkati çeken Sayan, güvenli internetin bu noktada devreye girdiğini dile getirdi.
Sayan, internet ve sosyal medyanın geniş fırsatlar sunduğunu ancak kötü amaçlar için kullanıldığında çok üzücü sonuçlara yol açtığını belirterek, "Geçtiğimiz günlerde 'Mavi Balina' adındaki sözde oyun bir evladımızın canına mal oldu. Üstelik bu ilk vakıa değildi. Bu tür vakıaların tekrar yaşanmaması için hep birlikte mücadele etmeliyiz. Öncelikle buradan ailelere seslenmek istiyorum, sizlere büyük görev düşüyor. Çünkü çocuklarınızın üzerindeki değişiklikleri en iyi gözlemleyebilecek olan sizlersiniz." diye konuştu.
Dijital oyun pazarının Türkiye'de hızla geliştiğine işaret eden Sayan, insanları bağımlı hale getiren ve şiddete yönlendiren oyunlardan ziyade, eğitim ve öğretime katkı sunacak, gençlerin dijital üretkenliklerini artıracak oyunların tasarlanarak üretilmesi gerektiğini vurguladı.
BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ise siber zorbalığın günümüzdeki en önemli hak ihlali olduğunu belirterek, kurum olarak Güvenli İnternet ve İhbar Merkezi, seminer ve eğitim programları gibi uygulamalarla internetin bilinçli, güvenli ve etkin kullanımına ilişkin çalışmalar yürüttüklerini aktardı.
Karagözoğlu, güvenli internet hizmetinin 6 milyon kullanıcı tarafından tercih edildiğini belirterek, tüm kullanıcılara, interneti güvenli hale getirebilmek için zararlı içerikler konusunda servis sağlayıcıları aracılığıyla kuruma başvurmaları çağrısında bulundu.