• Biz Kimiz
  • Künye
logo
MEDOC
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
MEDOC
  1. Anasayfa
  2. Bilişim
  3. Son 10 yılda 190 milyon sağlık kuruluşu verisi ifşa edildi
Son 10 yılda 190 milyon sağlık kuruluşu verisi ifşa edildi

Son 10 yılda 190 milyon sağlık kuruluşu verisi ifşa edildi

ICT Media ICT Media
22 Ağustos 2019 00:00
Paylaş

Modern tehditler ile mücadele etmekte zorlanan sağlık sektörü, güvenlik problemleri nedeniyle ciddi kayıplar yaşıyor. Son 10 yılda ABD'de sağlık alanında 2.546 veri ihlali gerçekleştiren hackerler, yaklaşık 190 milyon sağlık kaydının ifşasına neden oldu. Sağlık kuruluşlarının ciddi güvenlik problemlerine sahip olduğunu dile getiren Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun, sağlık kuruluşlarının güvenlik karnelerindeki zayıflıklara dikkat çekiyor.

Büyük bir veri hazinesine sahip olan sağlık sektörü, yaşanılan güvenlik problemleri nedeniyle önemli zararlar görüyor. Sağlık alanında yapılan araştırmalar, ABD'de son 10 yılda gerçekleşen 2.546 veri ihlali nedeniyle yaklaşık 190 milyon sağlık kaydının açığa çıkarıldığını raporluyor. Modern güvenlik tehditlerinin sağlık sektörüne ağır darbeler vurduğunu dile getiren Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun'a göre, sağlık sektöründeki şirketlerin güvenlik karnelerinin zayıf olmasının altında belirli güvenlik zafiyetleri bulunuyor.

Kredi kartı bilgilerinden 100 kat daha değerli

Tüm sektörlerdeki organizasyonların veri ihlallerinden ve siber saldırılardan korktuğu bir zamanda, sağlık alanında yaşanılan güvenlik zafiyetleri ağır sonuçlar doğuruyor. Özellikle hassas sağlık verilerinin varlığı, tıbbi cihazların zenginliği ve zayıf risk yönetimi uygulamaları, sağlık hizmetini hackerler için sıcak bir hedef haline getiriyor. Modern ve güçlü saldırı tekniklerine sahip hackerlerin gözlerinin sağlık alanındaki şirketlerde olduğunu ifade eden Gürsel Tursun, hackerlere daha kârlı ve değerli kazanımlar kazandıran sağlık verilerinin darkweb'de kredi kartı bilgilerine göre 100 kat daha pahalı satıldığına dikkat çekiyor.

Hackerlerin gözü bulut ortamına taşınan sağlık kayıtlarında

Çağın gereklilikleri nedeniyle çoğu cihazın ve verinin internete bağlı olduğu sağlık sektöründe, hackerler her fırsatı değerlendirmeye çalışıyor. Özellikle dijital veri kayıtlarının saklanması için bulut ortamına taşınan veriler, hackerlerin radarlarına takılıyor. Bulut ortamı, sağlık sektöründe büyük kolaylıklar sağlıyor olsa da geçiş sürecinde başlayan ve devamında da gerçekleşen hatalar kuruluşlara ciddi zararlar veriyor. Gürsel Tursun'a göre sağlık verilerinin buluta taşınması, beraberinde üçüncü taraf hizmet sağlayıcılarının sahip olduğu güvenlik problemlerinin de ortaya çıkmasına neden oluşturuyor.

Üçüncü taraf şirketlerin sağlık sektörüne zararı 23,7 milyar dolar

Sağlık sektöründe üçüncü taraf kuruluşlarla kurulan ortaklıklar, sağlık hizmeti verileri için artan bir tehdit unsurunu oluşturuyor. Ponemon Enstitüsü'nün araştırma sonucuna göre, üçüncü taraf şirketlerin sebep olduğu güvenlik problemleri sağlık sektörüne yıllık 23,7 milyar dolara mal oluyor. Ayrıca sağlık sektöründe yaşanan her veri ihlalinin 2,9 milyon dolar zarara neden olduğunu raporlayan araştırma, son iki yılda sağlık şirketlerinin %56'sının üçüncü taraf şirket tarafından kaynaklı bir ihlal yaşadığına da dikkat çekiyor. Yaşanan ihlallerle ilgili sağlık kuruluşlarının risk değerlendirmelerini gerçekleştirmesi gerektiğini belirten Gürsel Tursun, sağlık sektöründeki şirketlerin genel olarak bu konu üzerinde önemle durmadıklarını ifade ediyor. Ankete katılan şirketlerin yarısından fazlasının risk değerlendirmesine ayırdıkları bütçe, genel bütçelerinin %17'sini oluşturuyor. Ortalama bir sağlık kuruluşunun, satıcı risk değerlendirmesi için her ay 500 saat harcadığı da belirtiliyor.

Paylaş
Gürsel Tursun sağlık sektörü Komtera Teknoloji

Bilişim Kategorisinin En Yenileri

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dijital Dönüşümde Dev Adım: Türk Telekom ile Fiber Optik Protokolü İmzalandı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dijital Dönüşümde Dev Adım: Türk Telekom ile Fiber Optik Protokolü İmzalandı
11 Temmuz 2025 13:57
Sabahattin Ali’nin Hücresi Sinop Cezaevi’nde dijital teknolojiyle canlanıyor
Sabahattin Ali’nin Hücresi Sinop Cezaevi’nde dijital teknolojiyle canlanıyor
11 Temmuz 2025 12:55
OBASE, Ar-Ge projelerini ticarileştirdi, gündeminde üretken yapay zeka var
OBASE, Ar-Ge projelerini ticarileştirdi, gündeminde üretken yapay zeka var
11 Temmuz 2025 12:51
KKTC’nin Dijital Geleceği Türk Telekom’a Emanet!
KKTC’nin Dijital Geleceği Türk Telekom’a Emanet!
11 Temmuz 2025 12:42
Şekerbank ve NarPOS iş birliğiyle  işletmelere ücretsiz e-adisyon yazılım hizmeti ayrıcalığı
Şekerbank ve NarPOS iş birliğiyle işletmelere ücretsiz e-adisyon yazılım hizmeti ayrıcalığı
10 Temmuz 2025 20:00
OpenAI ve Perplexity’den Google’a büyük rekabet: Yapay zekâ destekli yeni nesil web tarayıcıları geliyor
OpenAI ve Perplexity’den Google’a büyük rekabet: Yapay zekâ destekli yeni nesil web tarayıcıları geliyor
10 Temmuz 2025 13:28
ICT MEDIA DERGİSİ TEMMUZ 2025 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ TEMMUZ 2025 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.