
Trafik sigortasının tamamlayıcısı olarak isteğe bağlı yaptırılan kasko sigortası, araç sahibinin ve aracının olası hasarlarının karşılanmasını sağlıyor. Araç sahipleri kasko sayesinde yalnızca karşı tarafı değil, kendini de güvence altına alabiliyor. Trafikte karşılaşılan olası riskler düşünüldüğünde kaskonun sunduğu teminatların önemi anlaşılıyor. Araç sahiplerinin karşılaşabileceği risklere karşı teminat veren kasko sigortasının fiyatları ise sigorta şirketleri, araçların markası, modeline ve sürücünün kaza geçmişine göre değişiklik gösteriyor.
Kasko Fiyatı Nasıl Belirlenir?
Kasko fiyatları belirlenirken pek çok faktör incelendiği için araç sahiplerinin ödediği primler arasında farklar oluşuyor. Ancak fiyatların değişmesinde öncelikle aracın kasko değeri etkili oluyor. Aracın markası ve modeli, üretim yılı gibi kriterlere göre her ay Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği (TSB) tarafından araçların kasko değeri yayımlanıyor. 15 yaşından küçük araçlar için geçerli olan bu liste, kasko poliçesi hazırlanırken sigorta şirketleri tarafından referans alınıyor. Dolayısıyla kasko teklif alırken bu adımlara dikkat etmelisiniz.
Araç içinde bulunan ekipmanlar da kasko fiyatları üzerinde etkili olan faktörler arasında yer alıyor. Aracın orijinalinde olmayan sonradan eklenen DVD oynatıcı, navigasyon gibi ekipmanlar poliçe kapsamına alınmıyor. Herhangi bir çalınma ya da kaza durumunda sonradan eklenen ekipmanlarda meydana gelebilecek hasarların karşılanması için her ekipmanın ayrı ayrı poliçeye eklenmesi gerekiyor. Kasko fiyatları üzerinde araçların sıfır ya da ikinci el olması da etkili oluyor. Parçası kolay bulunan, tamiri daha uygun fiyata yapılan ve ikinci el piyasası olan araçlar ile sıfır araçlar arasında değer farkı oluyor. Bu nedenle ödenen sigorta prim ücretleri de değişiklik gösteriyor.
Araçların yanı sıra araç sahiplerinin bilgileri de kasko fiyatlarını değiştirmede etkili oluyor. Primler hesaplanırken öncelikle araç sahiplerinin yaşına dikkat ediliyor. 30 yaş altı sürücüler daha riskli bulunduğundan aynı araca sahip 20 yaşında bir sürücü 35 yaşındaki sürücüden daha yüksek prim ödüyor. Araç sahiplerinin yaşının yanı sıra yaşadığı şehir, ehliyetini aldığı yıl ve mesleği de kasko fiyatları belirlenirken göz önünde bulunduruluyor. Mesleği nedeniyle trafikte çok vakit geçirenlerin, aracını gün içinde yalnızca belli bir süre kullananların ve sadece hafta sonları trafiğe çıkanların ödedikleri primler değişiyor. Trafiğin fazla olduğu büyük şehirlerde kaza oranları yüksek olduğu için ödenen primler artış gösterebiliyor.
Kasko Primleri Neden Yükseliyor?
Kasko primlerinin yıllara göre yükselmesinde işçilik ve yedek parça maliyetlerinden asgari ücret artışına, döviz kurlarındaki dalgalanmalardan enflasyona kadar pek çok faktör rol oynuyor. Bu faktörlere bağlı olarak hasar maliyetlerinde de artış görülüyor. Sigorta şirketleri, olası bir hasarda meydana gelen masraf ve maliyetler nedeniyle her geçen yıl daha yüksek fiyatlar talep edebiliyor.
Kasko Sigortası Neleri Kapsar?
Kasko sigortası; çalınma, çarpışma, yanma ve kaza durumlarında araçları maddi olarak koruma altına alıyor. Ancak sigorta şirketleri teminatlara göre dar kasko, genişletilmiş kasko ve tam kasko olmak üzere farklı alternatifler sunuyor. Ana teminatlara ek olarak farklı risklere karşı da aracını güvence altına almak isteyenlerin bu teminatları da poliçelerine ekletmeleri gerekiyor. Araç kasko sahibinin olası bir kazada kusurlu olup olmaması fark etmeksizin hasarlar tazmin ediliyor.
Ek teminatlar arasında terör olayları, deprem ve sel gibi doğa olaylarının verdiği zararlar, hasarsızlık koruma, ihtiyari mali sorumluluk, ferdi kaza, kilit sistemi teminatı, mini onarım, ikame araç hizmeti, anahtar kaybı gibi pek çok farklı teminat bulunuyor. Bu teminatların eklenmesi sonucu araç sahiplerinin ödemesi gereken prim fiyatlarında da artış meydana geliyor.