
BTK ev sahipliğinde gerçekleştirilen SummITS 2. Uluslararası Akıllı Ulaşım Sistemleri Zirvesi birinci gününde “Geleceğin Ulaşım Politikaları ve AUS” paneli, UAB Haberleşme Genel Müdürü Gökhan Evren’in yönetiminde HAVELSAN Genel Müdürü A. Hamdi Atalay, Ertica CEO’su Jacob Bangsgaard, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı CBS Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Bayraktar ve UAB Akıllı Ulaşım Sistemleri Dairesi Başkanı Selami Yazıcı’nın katılımları ile gerçekleştirildi.
UAB Haberleşme Genel Müdürü Gökhan Evren panelin açılışında yaptığı konuşmada, “Ülkemizde Akıllı Ulaşım Sistemleri alanında faaliyet gösteren birçok firmamız bulunmakta. 2003-2019 yılları arasında ulaşım sektörüne baktığımızda yaşanan gelişmeler, akıllı ulaşım sistemlerinin ne kadar önemli olduğunu bizlere göstermekte” dedi.
HAVELSAN Genel Müdürü A. Hamdi Atalay “Geleceğin Ulaşım Politikaları ve AUS” panelinde yaptığı konuşmada, “Akıllı ulaşım sistemlerine baktığımızda dört temel hedefinin olduğunu görüyoruz. Bu hedefler sırasıyla, mobilite ve ulaşım, güvenlik, temiz teknoloji, etkinlik ve verimlilik. Bu hedeflere ulaşmak için ise işin teknoloji boyutu, regülasyon boyutu ve hizmet-uygulama boyutunu ele almamız gerekiyor. Akıllı ulaşım, akıllı şehirlerin bir alt sistemi olarak görülüyor. HAVELSAN olarak biz gerek akıllı şehirler gerekse de akıllı ulaşım alanında deneyimli personellerimiz ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda sadece karada değil deniz ulaşımında da projelerimiz bulunuyor. Bu projelerimizin başında da çok kısa bir sürede teslim işlemlerine başlayacağımız Çanakkale ve İstanbul Boğazlarının güvenli geçiş sistemi projesi yer alıyor. Tamamen yerli ve milli imkanlar ile ortaya çıkardığımız projemiz akıllı ulaşım sistemi hedeflerine uygun olarak hayata geçirildi” dedi.
Ertica CEO’su Jacob Bangsgaard panelde yaptığı konuşmada, “Akıllı ulaşım sistemleri alanında yaptığımız çalışmalarda, 2030 yılına sıfır emisyon ile girebilmek adına çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda başta ulaşım olmak üzere lojistik ve coğrafi bilgi sistemleri sektörleri ile birlikte çalışmalar yürütüyoruz. Sektörümüzde köklü değişimler yaşanıyor. Bu değişimler ile birlikte, veri paylaşımı, veri sistemleri, veri güvenliği ve mobilite alanlarına odaklanmamız gerektiğini düşünüyoruz” dedi.4
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı CBS Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Bayraktar panelde yaptığı konuşmada, “Kent nüfuslarının hızla artması gündemimize Akıllı Şehir kavramını getirdi. BM verilerine göre 2050 yılı itibarı ile toplam nüfusun yüzde 50’sinin kentlerde yaşayacağı öngörülüyor. Nüfus yoğunluğunun kentlerde hızla artması ise Akıllı Şehirlere ilişkin teknolojik çalışmaların artması anlamına geliyor. Akıllı şehir çalışmaları sadece bir bakanlık veya bir kurumun tek başına yapabileceği bir çalışma değil. Bu nedenle bütün kamu kurum ve kuruluşları hatta özel sektör temsilcilerinin bir araya geleceği bir çalışma gerçekleştirilmesi gerekiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak Cumhurbaşkanlığımızın önderliğinde, bütün paydaşlarımız ve özel sektörümüz ile birlikte Ulusal Akıllı Şehirler Strateji Belgesini oluşturduk. Oluşturduğumuz strateji belgesi ile birlikte şehirlerimizde gerçekleştirilecek yatırım ve planlamaların, Akıllı Şehirler stratejisine uyumlu olması gerekmekte” dedi.
UAB Akıllı Ulaşım Sistemleri Dairesi Başkanı Selami Yazıcı ise panelde yaptığı konuşmada, “Ulaşım alanında çok büyük yatırımlar yapıyoruz. Akıllı ulaşım sistemleri alanında yapılan yatırımlar ile birlikte elde edilen verilerde de büyük bir artış meydana geliyor. Bizlerin elde ettiğimiz bu verileri en etkin bir şekilde hem ulusal hem de uluslar arası standartlara uygun bir biçimde standartlaştırarak, katma değerli hale getirmemiz gerekiyor” dedi.
TIR Asist Projesi İmza Töreni Gerçekleştirildi
Avrupa ile Asya arasında önemli bir köprü konumunda bulunan Türkiye'den geçen uluslararası otoyol güzergahını kullanan tır şoförlerine trafik durumu, meteorolojik şartlar gibi koşulları bildirecek TIR ASİST projesi, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt’un katılımları ile imzalanarak hayata geçirildi.
Proje, ilk etapta akıllı mobil cihazlara yüklenecek kullanıcı dostu uygulamayla, tır trafiğinin en yoğun olduğu kesimlerden olan Kapıkule-Gümüşova arasında hayata geçirilecek.
İlk aşamada 200 tır şoförünün pilot uygulamaya katılacağı projenin, bu yılın sonunda tamamlanması ve 2021 başında da hayata geçirilmesi hedefleniyor.