Türkiye Bilişim Derneği tarafından gerçekleştirilen Kamu-BİB’27 ve BİMY’31 Bütünleşik Etkinliği Antalya'da başladı. Bu yıl "Yenilikçi ve Yeşil (Y2) Teknolojiler" ana teması ile düzenlenen etkinlik kamu ile özel sektör temsilcilerini bir araya getirdi. Etkinliğin ikinci gününde “Vizyon Toplantısı” gerçekleştirildi. Türkiye Bilişim Derneği Genel Başkanı Rahmi Aktepe başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, kamu ve özel sektörden üst düzey isimler katıldı.
Karbon Ayak İzi Rapor Sunumu yapıldı
Özer VONA, başkanlığında Kamu-BİB Alt Çalışma Grubu’nun hazırladığı Karbon Ayak İzi Rapor Sunumu yapıldı. Raporun sunumunu Heen Tecnology Genel Müdürü Muhammed Şerif Yılmaz tarafından gerçekleştirildi. Raporda karbon ayak izinin önemi ve bu konuda atılacak adımlar belirtiliyor. Dernek, raporunda karbon ayak izine ilişkin bakış açısının başlangıçta bilişim teknolojileri sektörüyle sınırlı görünebileceğini, ancak bilimsel kuruluşların ve sektörler arası iş birliğinin, bu sorunun çözümünde küresel bir rol oynadığını vurguladı. Raporda, karbon ayak izi sorununa yaklaşımının sektör sınırlarını aşan küresel bir perspektife dayandığını belirtti. Raporda, küresel ölçekte yürütülen regülasyonlar, karbon piyasaları, teknolojik gelişmeler ve sıfır karbon taahhütlerinin, bu çevresel sorunun çözümüne önemli katkılar
sağladığına dikkat çekildi. Ayrıca, iklim değişikliği ile mücadelede uluslararası iş birliğinin ve yerel düzeyde etkin politikaların gerekliliği vurgulandı. Özellikle sınırda karbon düzenleme mekanizmaları gibi yeni politikaların, karbon emisyonlarını azaltmanın yanı sıra ticari faaliyetlerin sürdürülebilirliğini de sağlamayı hedeflediği ifade edildi. Raporun sonuç kısmında şu noktalara dikkat çekiliyor: “Dijitalleşme, çevresel etkilerin doğrudan ve dolaylı olarak azaltılmasını sağlar. Atık yönetiminde dijital çözümler, çevresel sürdürülebilirliği destekler. Sıfır atık politikalarının uygulanmasında dijital teknolojiler önemlidir. Sürdürülebilir ekonomik büyüme için düşük karbonlu bir ekonomi hedeflenmektedir.”
Yenilikçi ve yeşil teknolojilerde güvenlik tüm boyutlarıyla panelde ele alındı
Kamu-BİB’27 ve BİMY’31 Bütünleşik Etkinliği Yenilikçi / Yeşil Teknolojiler ve Güvenlik teknolojileri paneli düzenlendi. THK Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Ziya Karakaya’nın oturum başkanlığını yaptığı panelde, Türkiye’nin ikinci yüzyılına yön veren ve yeşil dönüşüme uygun yenilikçi teknolojilerin özgün olarak geliştirilmesine ve kritik altyapılarda kullanılmasına yönelik hususlar ele alındı. Panelde yenilikçi ve yeşil teknolojiler insan, süreç, teknoloji, güvenlik, hukuk ve ekonomi boyutlarıyla tartışıldı. Panele, Esri Çözüm Mühendisi Elif Çelikel, BİRKİL Proje ve İş Geliştirme Yöneticisi Mehmet Ertunç Balı, STM Siber Güvenlik Müdürü Özgür Yaşa, Citrix Türkiye, Sistem Mühendisi Cem Bilgin ve Zecurion/Secude Cyber Security Teknik Yönetici Furkan Demir katıldı. Elif Çelikel, yeşil teknolojilerde coğrafi bilgi sistemlerinin gücü ve sürdürülebilir gelecek konusunda bilgiler paylaştı. Çelikel, coğrafi bilgi sistemleri doğru planlama ve analiz yapma önemli katkı sağladığını söyledi. Mehmet Ertunç Balı, bir ortamdaki verimliliği yönetebilmek için ilk önce o sistemin kontrol edilebilmesi gerektiğini vurguladı. Bu noktada ise bütün sistemlerin merkezi olarak yönetebilmenin önem taşıdığını vurguladı. Cem Bilgin, Citrix’in, enerji verimliği konusunda sunduğu yenilikçi teknolojiler hakkında bilgiler verdi. Furkan Demir ise yeşil bilgi teknolojilerin verimliliği yükseltmek için yapılan çalışmalar olduğunu kaydetti.
TÜRKKEP ve TREND MİCRO’dan sunum
Dijital teknolojilerin baş döndürücü bir hızla gelişimi, ekonomik ve sosyal hayatın yanında güvenlik tanım ve kavramlarını da kökten değiştiriyor. TÜRKKEP Genel Müdürü Olcay Yıldız ve TREND MICRO Satış Yöneticisi Gökhan Çörekci tarafından gerçekleştirilen kapanış oturumda, Türkiye’nin ikinci yüzyılına yön veren yeşil dönüşüme uygun ve toplumsal dönüşümü destekleyen hizmet ve ürünler üzerinde duruldu. Bu çerçevede başta deprem olmak üzere doğal afetlere karşı kritik alt yapıların ve ulusal güvenliğin dayanıklılığını arttıran siber güvenlik ürün, sitem, hizmet ve çözümlerinin geliştirilmesi ve kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik politika ve stratejiler insan, süreç, teknoloji, hukuk ve ekonomi boyutlarıyla ele alındı. TÜRKKEP Genel Müdürü Olcay Yıldız, ürünlerini kullanan firmaların karbon salınımını azaltılmasına sağladığı katkılar hakkında bilgiler verdi. Yıldız, elektronik belge tanımının genişletilmesi gerektiğini de belirtti. TREND MICRO Satış Yöneticisi Gökhan Çörekci, dünyada artan siber ataklar hakkında bilgiler verdi. Çörekçi, siber ataklara karşı kurum ve kuruluşların daha iyi bir güvenlik sağlayabilmesi için sağlam bir entegrasyon sağlamaları gerektiğini vurguladı. Doğru yapılandırılmamış sistemlerin yüksek güvenlik riski içerdiğini kaydetti. Bu noktada insan unsurunun öne çıktığına vurgu yaptı.
Plaket Töreni
Etkinliğin ardından plaket töreni düzenlendi. Törende, Kamu-BİB’27 ve BİMY’31 Bütünleşik Etkinliği’ne sponsorluk desteği sağlayan firmalarla birlikte, etkinlik süresince gerçekleştirilen sosyal aktivitelerde başarı kazananlara TBD yöneticileri tarafından plaket takdim edildi. Etkinliğin Basın Medya Sponsoru ICT MEDIA Dergisi adına Genel Yayın Yönetmeni Murat Pehlivan, plaketini TBD Genel Merkez Denetleme Kurulu Başkanı Vural Rıza İbrişim’in elinden aldı.
“Yapay zeka 2030'a kadar küresel ekonomiye 13 trilyon dolarlık katkı sağlayacak”
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü, milli teknoloji hamlesi doğrultusunda yerli ve milli çözümler geliştirerek sanayi ve teknoloji altyapısını geliştirme hedefiyle kapsamlı projeler yürüttüklerini hatırlattı. Yapısal ve insan odaklı değişimleri de dikkate alarak, dijital dönüşümde gerekli adımları hızla ve kararlılıkla attıklarına dikkati çeken Gönüllü, teknolojik gelişimleri ekonomik araç değil, toplumsal ilerlemenin uluslararası rekabetçiliğin temel unsuru olarak değerlendirdiklerini söyledi. Gönüllü, ekonomik kalkınmanın sürdürülebilirliği için çevre dostu ve dijital dönüşümü benimsemiş sanayi altyapısına sahip olmanın büyük zorunluluk haline geldiğine işaret ederek, yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm destek programları, kamu bilişim yetkilendirme belgesinin bu süreçte daha sağlıklı adımlar atılmasını sağlayacak önemli araçlardan olduğunu anlattı.
Sanayide karbon ayak izini azaltmak ve enerji verimliliğini artırmak için kararlı olduklarını dile getiren Gönüllü, "450 milyon dolar bütçeli 'Türkiye Yeşil Sanayi' projesini Dünya Bankası desteğiyle başlattık. KOSGEB eliyle 1013 KOBİ'nin 7 milyar 153 milyon lira tutarında yeşil sanayi yatırımını destekliyoruz. TÜBİTAK desteğiyle yeşil teknolojilerin Türkiye'de gelişmesine yönelik 600 milyon lira bütçeli 74 AR-GE projesini hayata geçiriyoruz. Yazılım teknolojilerinin hayata geçirilmesi için KOBİ'lerin oynadığı kritik rolün farkındayız. KOSGEB eliyle 2018-2024 yıllarında bilişim sektöründe faaliyet gösteren 11 bin 429 KOBİ'ye 5,2 milyar lira destek sağladık." dedi. Türkiye Sanayi Karbonsuzlaşma Yatırım Platformu'nun kurulumu için uluslararası paydaşlarla çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Gönüllü, "Programla 3 milyar avroluk kaynağı sanayimize sunmayı hedefliyoruz.
Dünya Bankası ile yürüttüğümüz proje kapsamında 2025'te OSB'lerin 6 milyar 300 milyon liralık yeşil altyapı yatırımlarını destekleyeceğiz. Bu yılın 10 ayında enerji verimliliği, geri kazanımı, yenilenebilir enerji, atık geri kazanımı ve bertarafı, çevre yatırımları konularında 165 milyar lira tutarında 1865 yatırımı teşvik ettik. Yenilenebilir enerji yatırımlarına sunduğumuz enerji teşvikleriyle 4 bin 874 megawatt güneş enerjisi ve bin megawatt rüzgar enerjisi yatırımının önünü açtık." diye konuştu. Yapay zekanın 2030'a kadar küresel ekonomiye 13 trilyon dolarlık katkı yapacağını tahmin ettiklerini vurgulayan Gönüllü, şöyle konuştu: "Bakanlık olarak yapay zeka alanındaki riskleri azaltmayı, etik, güvenilirlik, gizlilik gibi unsurları gözetmeyi öncelikliyoruz. Bu çerçevede 2021'de Ulusal Yapay Zeka Stratejisini hayata geçirdik. Hedefimiz dijital ekonomide güçlü yapay zeka sistemi oluşturarak, Türkiye'nin küresel rekabet gücünü arttırmak. Yapay zeka teknolojilerin en önemli parçası süper bilgisayarlar. TÜBİTAK bünyesinde süper bilgisayar ARF'ı devreye aldık. Aynı zamanda AB Süper Bilgisayar ortak girişimi EURO HPC kapsamında kurulan 'MareNostrum'a ortak olduk. Bunu da bu sene devreye aldık. Özel sektörün bu süper bilgisayarları kullanması için çağrı hazırlığımızı da tamamladık. Yakın zamanda kamuoyuna duyuracağız ve özel sektörümüz bu bilgisayarları yakın zamanda kullanacak." Gönüllü, TÜBİTAK'ın bilimsel projeleri destekleyerek, Türkiye'nin bilim ve teknoloji alanında yetkinliğini arttırdıklarını söyledi.
Sponsor konuşmaları yapıldı
Protokol konuşmalarının ardından Ana Sponsor Konuşmalarına geçildi. Kamu-BİB Ana Sponsor'u olan Turkcell adına Dijital İş Servisleri Genel Müdürü Gürkan Arpacı geldi. Arpacı, uluslar arası araştırmalarıda ortaya çıkan veriler ışığında bilişim sektörünün evrildiği konular hakkında bilgiler verdi. Kritik Altyapı Ana Sponsoru DataFlow Genel Müdürü Burak Çifter ise yaptığı konuşmada ise yerli siber güvenlik ürünleri ekosistemi, kritik alt yapı güvenliği ve sürdürülebilir güvenlik çözümlerini anlattı.
Kamuda Yapay Zekâ Uygulamaları Raporu
KAMUBİB Çalışma Grubu tarafından hazırlanan Kamuda Yapay Zekâ Uygulamaları Rapor geçildi. Kamu-BİB Alt Çalışma Grubu Başkanı Ömer Kılıç tarafından sunumu gerçekleştirilen raporun yol gösterici bir rehber olmasının hedeflendiği belirtildi. Raporda, YZ teknolojilerinin etkin kullanımının, verimlilik artışının yanı sıra oluşturacağı inovasyon potansiyeli ile Türkiye'yi bu alanda rekabetçi bir pozisyona taşıyacağı vurgulanıyor. YZ uygulamalarının sınırlarını belirleyecek normlara uygun düzenlemelerin yapılması gerektiği belirtiliyor.
Yapay Zeka Politika ve Stratejileri paneli gerçekleştirildi
Etkinliğin ilk gününde ayrıca Yapay Zeka Politika ve Stratejileri oturum yapıldı. Antalya Teknokent Genel Müdürü, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği Başkanı Dr. İbrahim YAVUZ'un başkanlık yaptığı oturumda Türkiye’nin ikinci yüzyılına yön veren ve toplumsal dönüşümü destekleyen politika ve stratejiler, başta yapay zeka olmak üzere yenilikçi teknolojiler özelinde tüm dayanaklar göz önünde bulundurularak insan, süreç, teknoloji, hukuk ve ekonomi boyutlarıyla tartışıldı. Oturuma Sağlık Bakanlığı Sistem Yönetimi ve Siber Güvenlik Daire Başkanı M. Fatih Uluçam, SUFLE, Co-Founder Gizem Gür, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Yapay Zeka Uzmanı Dr. Merve Ayyüce Kızrak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Dijital Teknolojiler Dairesi Koordinatörü Emrullah Emen, TÜRKSAT A.Ş. e-Devlet ve Bilgi Toplumu Direktörü Ahmet Yapıcı konuşmacı olarak katıldı.
Gönüllü’den stant ziyareti
Türkiye Bilişim Derneği tarafından gerçekleştirilen Kamu-BİB’27 ve BİMY’31 Bütünleşik Etkinliği’nde katılımcı firmalar etkinlik alanında stant açtı. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü daha sonra TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe ve TBD Genel Başkan Yardımcısı Ali Yazıcı ile birlikte katılımcı firmaların stantlarını ziyaret ederek, ürünleri hakkında bilgi aldı.