• Biz Kimiz
  • Künye
logo
Fonbulucu Banner
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
    • Gelecek Etkinlikler
    • Planlanan Etkinlikler
    • Geçmiş Etkinlikler
  • Etkinliklerimizden Haberler
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
Fonbulucu Banner
  1. Anasayfa
  2. Bilişim
  3. TEKNOFEST KKTC kapılarını açıyor
TEKNOFEST KKTC kapılarını açıyor

TEKNOFEST KKTC kapılarını açıyor

ICT Media ICT Media
30 Nisan 2025 09:37
Paylaş

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı; bilim ve teknolojiyi toplumla buluşturma vizyonuyla 1–4 Mayıs 2025 tarihlerinde Eski Ercan Havalimanı’nda gerçekleştirilecek TEKNOFEST KKTC 2025’te ziyaretçilerine benzersiz bir deneyim sunacak. Bu yıl ilk kez, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde düzenlenecek olan festivalde, bakanlığa bağlı ve ilgili kurum ve kuruluşlar, en güncel projelerini ve bilimsel birikimlerini teknoloji tutkunlarıyla paylaşacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) yürütücülüğü ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı himayesinde Lefkoşa’daki eski Ercan Havalimanı'nda düzenlenecek olan TEKNOFEST KKTC, 1 Mayıs'ta kapılarını ziyaretçilerine açıyor. Adeta teknoloji şöleninin yaşanacağı festivalde; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı etkinlik alanında, Türkiye Uzay Ajansı (TUA), KOSGEB, Kalkınma Ajansları, Türk Patent ve Marka Kurumu, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) yer alacak. Bakanlık bağlı kurum ve kuruluşları; projelerini anlatarak savunma sanayiinden yapay zekâya, uzay araştırmalarından yerli üretim teknolojilerine kadar geniş bir yelpazede etkinlik, sergi ve atölyelerle festivale katkı sunacak.

"Bilim, teknoloji ve yenilik" TEKNOFEST KKTC'de

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ise Kıbrıs Türk TEKNOFEST KKTC 2025’te; ana standı, iki farklı tematik çadırı ve çok sayıda enstitüsüyle ziyaretçileri bilim ve teknolojiyle buluşturacak. TÜBİTAK BİLGEM, MAM, RUTE, SAGE, UME ve UZAY enstitülerinin yanı sıra Bilim ve Toplum Başkanlığı (BİTO) bu alanda yer alacak. Stantta her yaştan ziyaretçiye yönelik bilimsel içerikler, deneysel atölyeler, teknoloji uygulamaları ve bilgi yarışmaları düzenlenecek. 

Sosyal İnovasyon Yarışması Çadırı

Toplam 86 finalist takım; ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite seviyelerinde projelerini sergileyecek. Festivalin ilk üç gününde dört jüri odasında değerlendirmeler yapılacak. Yarışmaya Azerbaycan, Pakistan, KKTC ve Afganistan’dan da toplam 8 yabancı takım katılacak. Yaklaşık 260 öğrencinin yer alacağı çadırda öğrenciler projelerini ziyaretçilere anlatacak, sunumlarını gerçekleştirecek.

"Ufkun Ötesinde" uzay sergisi de TEKNOFEST'te

TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkanlığı (BİTO) tarafından hazırlanan “Ufkun Ötesinde” sergisinde; “Türkiye’nin ilk astronotları Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever’in deneyleri, CUPOLA modülü, uzay görev eşyaları, astronot patch’leri, Uzay Yolcusu Oyunu ve Astronot Olabilir Miyim?” gibi interaktif düzenekler ve Bilim ve Teknik Fotoğraf Çekim Alanı da yer alacak.

22 farklı ülke, 47 binin üzerinde başvuru

TEKNOFEST KKTC’ye 22 farklı ülkeden 47 binin üzerinde yarışmacı başvurdu. Türkiye ve KKTC'nin yanı sıra başvuru yapan ülkeler arasında Afganistan, Almanya, Arnavutluk, Avustralya, Azerbaycan, Belarus, Bosna Hersek, Burundi, Endonezya, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Makedonya, Mali, Mısır, Pakistan, Suudi Arabistan, Sudan, Tunus ve Özbekistan yer alıyor. TEKNOFEST KKTC kapsamında toplam 268 takım ve 1083 üye finalist olmaya hak kazandı. Finalistlerin 334'ü kadın, 749'u ise erkek üyelerden oluştu. Yarışmalar 6 ana ve 13 alt kategoride düzenlenecek.

Finalistler hünerlerini sergileyecek

Festivalde, “Sosyal İnovasyon”, “Uçan Araba Simülasyon”, “Turizm Teknolojileri”, “TEKNOFEST Robolig Mavi Vatan”, “TEKNOFEST KKTC Araştırma Proje” yarışmalarıyla TEKNOFEST Drone Şampiyonası gerçekleştirilecek. Finalde 6 farklı ülkeden (Afganistan, Azerbaycan, Endonezya, KKTC, Pakistan, Türkiye) takımlar yarışacak. KKTC’den 20 finalist takım ve 103 finalist üye yarışmalarda yer alacak.

Festivalde, uçuş gösterileri de gerçekleştirilecek

KKTC kapsamında uçuş gösterileri de gerçekleştirilecek. Bu gösterilerde, SOLOTÜRK, Türk Yıldızları, F-4 savaş uçakları, ATAK helikopterleri, HÜRKUŞ, Bayraktar TB2 ve AKINCI yer alacak.

Paylaş
TEKNOFEST KKTC teknofest Türkiye Uzay Ajansı TÜBİTAK

Bilişim Kategorisinin En Yenileri

Bosch, CES 2026’da yazılım ve yapay zeka odaklı geleceği tanıttı
Bosch, CES 2026’da yazılım ve yapay zeka odaklı geleceği tanıttı
8 Ocak 2026 12:53
AGON PRO AG276QSG2: E-Spor Dünyasında NVIDIA G-SYNC Pulsar Dönemi
AGON PRO AG276QSG2: E-Spor Dünyasında NVIDIA G-SYNC Pulsar Dönemi
8 Ocak 2026 12:51
HP, CES 2026’da işin geleceğine odaklanan yapay zeka çözümlerini tanıttı
HP, CES 2026’da işin geleceğine odaklanan yapay zeka çözümlerini tanıttı
8 Ocak 2026 12:50
TD SYNNEX ve Cloudflare’den Türkiye’de Stratejik İş Birliği
TD SYNNEX ve Cloudflare’den Türkiye’de Stratejik İş Birliği
8 Ocak 2026 12:47
Küresel e-ticaret pazarı 2026’da 8 trilyon dolarlık eşiği aşıyor
Küresel e-ticaret pazarı 2026’da 8 trilyon dolarlık eşiği aşıyor
7 Ocak 2026 14:36
KKTC’de Dijital Devrim Başlıyor: Fiber Dönüşüm Protokolü Yürürlüğe Girdi!
KKTC’de Dijital Devrim Başlıyor: Fiber Dönüşüm Protokolü Yürürlüğe Girdi!
1 Ocak 2026 18:24
ICT MEDIA DERGİSİ OCAK 2026 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ OCAK 2026 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.