
Onur ANDIÇ
3DTİM ELEKTRONİK Kurucu Ortakları
ODTÜ TEKNOKENT
Ocak 2014’te faaliyetlerine başlayan 3DTİM Elektronik A.Ş., ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği’nden mezun iki yüksek mühendis tarafından kuruldu. 3- boyutlu Time-of-Flight (ToF) teknolojisinin endüstride uygulanması fikri ile 2012 yılında gerçekleşen Yeni Fikirler Yeni İşler yarışmasında savunma sanayi büyük ödülü, ASELSAN ve Denizbank özel ödülleri ile birlikte TÜBİTAK ve KOSGEB destek programlarını da almaya hak kazandı. 3-boyutlu ToF teknolojisi dünyada yeni beliren bir teknolojidir. Bu teknolojinin çoğunlukla kullanım alanı el hareketlerini tanıma olmakla birlikte, insan sayma, otomotivde park yardımı, robotlarda çevresel farkındalık ve otomasyon iyileştirmesi gibi alanlarında da kullanımı mevcuttur.
3DTİM bu teknolojiyi öncelikle lojistik ve kargo sektöründe uygulamayı amaçlamıştır. Buradaki amaç gelen kargo kutularının veya paletlerin boyutlarının ölçülmesi suretiyle hacimlerinin hesaplanmasıdır. Bu teknoloji sayesinde düzensiz şekilli cisimlerin dahi hacimlerinin hesaplanması mümkündür. Firmanın üzerinde çalıştığı ürünler arasında dünyada henüz bir benzeri bulunmayan forkliftlere entegre hacim ölçerler ve tır dorselerinin gerçek zamanlı doluluk oranlarını bildiren kameralar bulunmaktadır. Dünyada ve ülkemizde bu teknolojiyi bu sektörde kullanan ilk firma olan 3DTİM, alanında öncü bir firma olmayı hedeflemektedir.
Mustafa SAKALSIZ
T2 Yazılım Genel Müdürü
BİLKENT CYBERPARK
Bilkent Cyberpark bünyesinde bulunan T2 firması, geliştirdiği sosyal medya hizmeti Skykeeper ile kapsamlı bir tweet analizi vaat ediyor.
2011 yılından beri telekomünikasyon ve finans sektörüne yazılım hizmeti veren T2 firması son yıllarda sosyal medya hizmetlerine odaklandı. Skykeeper adlı tweet analizi uygulamasıyla firma, korumalı olmayan bütün hesaplardan atılan tweetler üzerinde istediğiniz konuya veya kritere göre olumlu ve olumsuz içerikleri tespit etmenizi sağlayan duyarlılık ("sentiment") analizine olanak tanıyor.
Şimdiye kadar Gezi Parkı, Bankaların Twitter Üzerinde Kullanımları ve Türk Havayolu Şirketlerinin Sosyal Medyadaki Varlıkları gibi konularda analizlerde bulunup raporlarını internette paylaşan Skykeeper'dan kurumlar dışında bireysel kullanıcılar da yararlanabilecek.
Bulut sistemi üzerinden çalışmasıyla tweetleri gerçek zamanlı izleyebileceğiniz Skykeeper'da yaptığınız analiz kadar PayPal sistemi üzerinden ücret ödüyorsunuz. Uygulamanın benzer ürünlere göre önemli bir farkı oldukça düşük fiyata hizmet vermesi. Ön plana çıkan diğer farkları ise atılan tweetleri konum bilgilerine göre filtreleme kabiliyeti ile alarm özelliği sayesinde kullanıcılara etkili bir kriz analizi aracı görevi görmesi.
Adem Ali YILMAZ
Tiga Bilişim Genel Müdürü
GAZİ TEKNOPARK
Tiga Bilişim 2007 yılında kurulmuş olup bu tarih itibariyle bilgi ve iletişim teknolojileri alanında müşterilerine hizmet vermektedir. Öncelikli olarak insan hayatına, ülkesine ve dünyaya katma değerinin yüksek olduğuna inandığı Araştırma Geliştirme faaliyetlerini aralıksız devam ettiren Tiga, geleceğin bilgi teknolojilerine yön vermeyi ve Türkiye'ye bu alanda saygınlık kazandırmayı hedeflemektedir.
T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından firmamıza yaptırılan İlaç Takip Sistemi (İTS), dünyada başarılı ilk ilaç takip sistemidir. Sağlık Bakanlığı için geliştirilen bu sistemle birlikte ürünlerin tedarik ve dağıtım süreçlerinde bulunduğu konumu belirlemek mümkün olmaktadır. Elektronik ürün kodu teknolojisi sayesinde, ürünlerin yani ilaçların, üretim veya ithalatından itibaren tedarik zincirinde gerçekleştirdiği her hareketi izlemek mümkündür. İlaç Takip Sistemi, Türkiye sınırlarının içine giren her ilacı üretiminden, satışına kadar her süreçte takip ettiği için sahte, kaçak, daha önce geri ödeme kurumuna satılmış ilaçların satışı, kupür sahteciliği gibi yasadışı faaliyetlere karşı koruma sağlamaktadır. İlaç Takip Sistemi, bünyesinde büyük hacimli verileri barındıran ve cevap sürelerinin kritik öneme sahip olduğu Türkiye’nin sayılı projelerinden olup alanında dünyadaki en başarılı örneğidir. Sistemde takibi yapılan toplam ilaç sayısı 7 milyardan fazla olup günlük ortalama işlem yapılan ilaç sayısı ise 30 milyon civarındadır.
Halk sağlığını korumak amacı ile Türkiye sınırları içerisine giren her ilacın takibinin yapıldığı İlaç Takip Sistemi’nin Mobil Uygulaması olan İTS Mobil yayına alınmıştır. Bu uygulama sayesinde vatandaş artık aldığı ilacı istediği an sorgulayarak ilacın durumu hakkında bilgi edinmekte ve ayrıca ilacın güncel fiyat bilgisine de ulaşabilmektir. Hasta, kullandığı ilaç hakkında herhangi bir sebepten ötürü (zararlı madde, yan etkisi tespiti vb.) toplatılma kararı olup olmadığı bilgisini İTS Mobil üzerinden öğrenebilir.