• Biz Kimiz
  • Künye
logo
roqos
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
  • Organizasyon Hizmetlerimiz
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
roqos
  1. Anasayfa
  2. Bilişim
  3. Teknoloji devleri parolaları tarih sahnesinden silmenin yollarını arıyor
Teknoloji devleri parolaları tarih sahnesinden silmenin yollarını arıyor

Teknoloji devleri parolaları tarih sahnesinden silmenin yollarını arıyor

ICT Media ICT Media
16 Mayıs 2020 00:00
Paylaş

Parolalar dijital yaşamlarımızı güvende tutmanın en kilit anahtarları. Ancak ‘123456‘nın hâlâ dünyanın en çok kullanılan parolası olduğu düşünüldüğünde, bilgisayar korsanlarının parola kırmakta pek zorlanmadığı ortada. Siber güvenlik kuruluşu ESET, parolaları tarih sahnesinden silmek için teknoloji devlerinin bir ittifak oluşturduğuna dikkat çekti, ancak parolalar konusunda henüz gevşenmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

Parola – şifre konusu sadece bireylerde değil, güvenlik standartlarını yüksek tutmak isteyen teknoloji devlerinde de sıkıntıya dönüşmüş durumda. Siber güvenlik kuruluşu ç, bu konudaki gelişmeleri mercek altına aldı.

Parolalardan başka alternatifler var ama...

Artık telefonunuzu parmak iziniz ya da yüzünüzle açmak son derece olağan bir durum ve yakın bir zamanda, biyometrik kimlik saptama her tür kişisel veriye erişmenin standardı haline gelebilir. Google, 2015 yılından beri Android telefonlarda parola kullanım ve ihtiyacını sınırlandırmak için çalışıyor. Geleneksel parola ihtiyacını ortadan kaldırmak için biyometrik oturum açma sistemini tanıtan Microsoft’un da kendi alternatifleri var.

Parolalara duyulan aşırı güvene karşı verilen mücadelede, bu amacı destekleyen ve Google, Facebook, PayPal, Visa ve Amazon gibi üyeleri olan açık endüstri kuruluşu FIDO Alliance (FIDO İttifakı) ortaya çıktı.

Kimlik doğrulamanın doğasını değiştirme

‘Kimlik doğrulamanın doğasını değiştirme‘ misyonuyla oluşturulan ittifak, ‘parolalardan daha güçlü araçlar kullanarak kullanıcının kimliğini doğrulamak için tarayıcı tabanlı bir dünya sağlama‘yı amaçlıyor. İttifak bu amaçla FIDO2 olarak tanımlanan bir standart oluşturmaya çalışıyor. FIDO2 standardının oluşturulmasıyla birlikte, parolaların yerini alacak teknolojilerin devreye gireceği açık. Ama göründüğü kadarıyla şu aşamada bu teknolojilerin benimsenme hızı düşük.

Yine de FIDO Alliance, açık bir endüstri birliği olarak, dünyanın parolalara olan aşırı bağımlılığını azaltmaya yardımcı olacak kimlik doğrulama standartları üzerinde çalışmayı sürdürüyor. Parolaların yakın bir zaman içerisinde tamamen ortadan kalkmasını bekleyemeyiz. Ancak yine de yakın gelecek içinde parolalar, yerlerini FIDO2 gibi daha güvenli kimlik doğrulama biçimlerine bırakabilirler.

Dikkat, gevşemeyin!

Ama bu gelişme, henüz parola güvenliğini gevşetmenin bahanesi olmamalı! Güçlü parolalar kullandığınızdan, hem kendiniz, hem de şirketiniz için emin olun! ESET Password Manager gibi parola yöneticileri, sadece tek şifre yardımıyla tüm hesaplara ulaşma kolaylığı ve güvenliği sağlıyor. ESET, tüm internet kullanıcılarını biraz zaman ayırıp kişisel parola koruma önlemlerini yeniden gözden geçirmeye çağırıyor. Küçük hamleler, ileride yaşanacak pek çok sorundan kurtarabilir.

Paylaş
parola ESET Google Facebook PayPal FIDO2

Bilişim Kategorisinin En Yenileri

2026’da güvenlik yatırımlarının lokomotifi yapay zeka, bulut ve sensor teknolojisi olacak
2026’da güvenlik yatırımlarının lokomotifi yapay zeka, bulut ve sensor teknolojisi olacak
24 Ekim 2025 14:51
Papel'den Dijital Ödemede Yenilik
Papel'den Dijital Ödemede Yenilik
24 Ekim 2025 14:49
e-Tebligatlara e-Devlet Kapısı Güvencesi
e-Tebligatlara e-Devlet Kapısı Güvencesi
24 Ekim 2025 14:44
Couchbase 8.0: Yapay Zeka Uygulamaları için Yüksek Performanslı Birleşik Veri Platformu
Couchbase 8.0: Yapay Zeka Uygulamaları için Yüksek Performanslı Birleşik Veri Platformu
24 Ekim 2025 14:42
Siber Güvenliğin Kalbi Gaziantep’te Attı: Yapay Zeka, Kurumsal Savunmanın Yeni Kalkanı
Siber Güvenliğin Kalbi Gaziantep’te Attı: Yapay Zeka, Kurumsal Savunmanın Yeni Kalkanı
24 Ekim 2025 12:16
Teknoloji Liderleri Ankara’da Buluştu: Geleceğin Altyapısı Yapay Zekâ ile İnşa Ediliyor
Teknoloji Liderleri Ankara’da Buluştu: Geleceğin Altyapısı Yapay Zekâ ile İnşa Ediliyor
23 Ekim 2025 13:53
ICT MEDIA DERGİSİ EKİM 2025 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ EKİM 2025 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.