• Biz Kimiz
  • Künye
logo
Fonbulucu Banner
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
    • Gelecek Etkinlikler
    • Planlanan Etkinlikler
    • Geçmiş Etkinlikler
  • Etkinliklerimizden Haberler
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
Fonbulucu Banner
  1. Anasayfa
  2. Bilişim
  3. “Türk Devletleri Teşkilatı” kuruldu
“Türk Devletleri Teşkilatı” kuruldu

“Türk Devletleri Teşkilatı” kuruldu

ICT Media ICT Media
13 Kasım 2021 00:00
Paylaş

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin adı “Türk Devletleri Teşkilatı” olarak değiştirildi. Teşikatta; Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan tam üye olurken, Türkmenistan ve Macaristan ise gözlemci üye statüsünde.

Zirve toplantısı Demokrasi ve Özgürlük Adasında (Yassıada) yapıldı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde, "Yeşil Teknolojiler ve Dijital Çağda Akıllı Şehirler" temasıyla Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda gerçekleştirilen Türk Konseyi Devlet Başkanları 8. Zirvesi'nin ardından ortak bildiri yayınlandı.Bildiride, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyinin adının "Türk Devletleri Teşkilatı" olarak değiştirildiği belirtildi.

Kazakistan'ın Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından başlatılan "Türk Dünyası 2040 Vizyonu"nun, Türk Devletleri'nin ortak çıkarlarının bulunduğu muhtelif alanlarda geleceğe dönük iş birliğine rehberlik edecek stratejik bir belge olarak kabul edildiği belirtilen bildiride, belgenin uygulanması için "2022-2026 Türk Devletleri Teşkilatı Stratejik Yol Haritası" hazırlanması talimatı verildiği ifade edildi.

Bildiride, Türkmenistan'ın gözlemci ülke olarak Türk Devletleri Teşkilatına katıldığı, bu durumun Türk Devletleri ve halkları arasındaki dayanışma ve iş birliğini geliştirileceği vurgulandı. Bildiride, Türk Devletleri Teşkilatı Sekretaryası'na tahsis edilen yeni tarihi bina için Türkiye takdir edildi.

Üye ve gözlemci devletler arasındaki ticareti, ihracat potansiyelini ve yatırımları artırmak amacıyla Türk Ticaret Evlerinin (TTE) kurulması için çalışma başlatıldığı belirtilen bildiride, "Çeşitli Ekonomik Bölgeler Arasında Bilgi ve Tecrübe Paylaşımı Hakkında Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Üye Ülkeleri Arasında Mutabakat Zaptı"nın uygulanmasının önemi vurgulandı.

Bildiride, Hazar Geçişli Uluslararası Doğu – Batı Orta Koridoru boyunca taşımacılık işlerini kolaylaştırmak için önemli bir adım olan "Türk Devletleri Teşkilatı Üye Ülkeleri Arasında Uluslararası Kombine Yük Taşımacılığı Anlaşması'nı nihai hale getirme talimatı verildiği belirtildi.

Bildiride, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Macaristan tarafından Türk Devletleri Teşkilatı himayesinde Afrika ülkelerine yapılan aşı bağışının memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

121 maddenin yer aldığı bildiri Kazakça, Kırgızca, Türkçe, Özbekçe ve Azerbaycan dillerinde imzalandı.

Binali Yıldırım, Aksakal olarak atandı

Bu arada zirvede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e Türk Dünyası Ali Nişanı’nı takdim etti. Eski başbakanlardan Binali Yıldırım, Aksakallar Konseyi’ne Türkiye Aksakalı olarak dahil edildi.

Türk Konseyi zirvede Afrika ülkelerine 2,5 milyon doz COVID aşısı gönderme kararı aldı. Bu aşıların 2 milyonu Türkiye tarafından tedarik edilecek.

Paylaş
Türk Devletleri Teşkilatı Recep Tayyip Erdoğan İlham Aliyev

Bilişim Kategorisinin En Yenileri

Liseli Girişimcilere Yönelik “AI Startup Studıo” Programı Sonuçlandı
Liseli Girişimcilere Yönelik “AI Startup Studıo” Programı Sonuçlandı
18 Şubat 2026 14:45
Yapay zekâ pazarı 10 yılda 25 kat büyüyecek : TD SYNNEX’ten şirketlere dönüşüm desteği
Yapay zekâ pazarı 10 yılda 25 kat büyüyecek : TD SYNNEX’ten şirketlere dönüşüm desteği
17 Şubat 2026 15:16
Amazon ve UNDP deprem bölgesinde ekosistem restorasyonu için iş birliği yapıyor
Amazon ve UNDP deprem bölgesinde ekosistem restorasyonu için iş birliği yapıyor
17 Şubat 2026 14:26
Vertiv, yeni kesintisiz güç kaynağı serisi PowerUPS 200’ü tanıttı
Vertiv, yeni kesintisiz güç kaynağı serisi PowerUPS 200’ü tanıttı
17 Şubat 2026 14:09
212 NexT’ten ileri kimya teknolojileri girişimi Aepnus’a yatırım
212 NexT’ten ileri kimya teknolojileri girişimi Aepnus’a yatırım
17 Şubat 2026 14:05
Redington Türkiye ve Scale Computing’den Bölgesel HCI Ortaklığı
Redington Türkiye ve Scale Computing’den Bölgesel HCI Ortaklığı
17 Şubat 2026 14:03
ICT MEDIA DERGİSİ ŞUBAT 2026 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ ŞUBAT 2026 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.