
Açık kaynak çözümlerinde dünya lideri Red Hat, merkezi sanallaştırma altyapısını (NFVi) Red Hat OpenStack platformu üzerinde kuran Turkcell’in tüm hizmetlerini Birleşik Telko Bulutu adını verdiği tek bir bulutta topladığını ve Red Hat Ceph Storage ile desteklediğini duyurdu. Turkcell bu açık altyapıyla dilediği sanal ağ işlevini daha hızlı uygulayabilecek ve gerekli gördüğü kaynakları daha esnek bir şekilde ölçeklendirebilecek. Ayrıca, mevcut hizmetleri daha hızlı modernleştirmesini ve talebe göre yeni hizmetler sunmasını sağlayacak. Kazandığı bu yeni çeviklik ile Turkcell, inovasyonlarında hız ve rekabet avantajı kazanmasının yanı sıra müşterilerine daha da kaliteli deneyimler sunacak.
Turkcell, bulut altyapısı olarak Red Hat’in profesyonel açık kaynak dağıtımı olan Red Hat OpenStack Platform’u seçti; ölçeklenebilirlik açısından muazzam bir esnekliğe sahip olan bu altyapı, hibrit bulutların kurulduğu çerçeveyi oluşturuyor ve nesne depolama bulut altyapısı için tasarlanmış açık, yazılım tanımlı depolama teknolojisi olan Red Hat Ceph Storage tarafından da destekleniyor. Turkcell kurumsal bir platformda olması gereken tutarlılık, güvenilirlik, emniyet ve destek gibi özelliklerle güçlenen açık kaynak topluluğunun avantajlarından faydalanan bir şirket. On yılı aşkın bir süredir misyon-kritik sistemlerinde Red Hat Enterprise Linux’tan yararlanan Turkcell, Telko sanallaştırma altyapısı ihtiyaçları doğrultusunda güvendiği iş ortağı Red Hat’le çalışmaya karar verdi. Red Hat’in akış öncelikli geliştirme metodolojisi ve yaygın iş ortağı ekosistemi, tedarikçi teknolojileriyle karşılıklı işlerliği güvence altına alıyor ve Turkcell’in Telko Bulutu’nun ağ işlevleri sanallaştırma (NFV) hızını artırıyor.
Red Hat Danışmanlık hizmeti ise network ekibinin gelişimine destek vererek Turkcell’in Birleşik Telko Bulutu’nun işletilmesine ve hayata geçirilmesine yardımcı oldu. Bu dönüşümde Red Hat’e ana sistem entegratörü olarak sanallaştırılmış mobil ağlarda lider global ve yerel iş ortakları Affirmed Networks ve OdineSolutions destek verdi.
Turkcell’in ana stratejisi ilk etapta GiLAN hizmetlerinin (çekirdek şebeke katma değerli servisler) sanallaştırılmasına öncelik vermekti. GiLAN pazarda farklılaşma ve gelir kaynağına dönüştürme alanını temsil ediyor; ayrıca, şirketin ağ seviyelerini yükseltme amaçlı yatırımlar yaptığı, yeni hizmetlerini hızlıca hizmete alma fırsatı gördüğü alanlar da bunu takip ediyor. Belli bir dönem boyunca süren planlama ve testlerin ardından platform, son altı ay içinde canlı VNF’leri (sanal network servisleri) desteklemeye başladı. Turkcell yeni servis çözümleri için test aşamasını ortalama üç hafta gibi kısa bir sürede içinde tamamlayabilecek noktaya ulaştı; eski yaklaşımlarla genelde bu süre üç ayı buluyordu.
Turkcell şu anda tüm veri ve sesli hizmet kapasitesinin yüzde 18’ini Telko Bulut üzerinde sanallaştırmış bulunuyor; üç yıl için de de yüzde 40’a ulaşmayı hedefliyor. Canlı VNF’ler; merkezi servis kontrolu sağlayan PCRF, AAA gibi çekirdek şebeke elemanlarını, müşterilerde farklı deneyim kalitesi sağlayan Data Optimizasyon çözümlerini, trafik yönetimi ve iyileştirilmiş katma değerli hizmetler sağlayan GiLAN servislerini, yeni nesil sesli hizmetler için IMS ve RCS’yi, IP adres yönetimi için ise CG-NAT olmak üzere farklı tedarikçilerden sağlanan servislerden oluşuyor. Turkcell bugün, saniyede 1,8 Terabit trafik hızını aşan işyüklerini Telko Bulut’tan sağlayabiliyor ve bölge genelindeki 1Tbps’ye yakın canlı müşteri trafiğini bu altyapıdan taşıyor.
Red Hat’in iletişim hizmet sağlayıcılarından sorumlu başkan yardımcısı Darrell Jordan-Smith konuyla ilgili görüşlerini şöyle belirtiyor: “Hızla evrilen ve son derece rekabetçi telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren Turkcell, dijital hizmet inovasyonunda lider olma yolunda etkileyici bir tablo çiziyor. Turkcell hızlı mesajlaşma, video akış ve kişisel depolama çözümleri gibi hizmetleriyle şimdiden pek çok başarı sergilemiş bulunuyor ve bizler de Birleşik Telko Bulut stratejisinde Turkcell ile işbirliği içinde olmaktan gurur duyuyoruz. Red Hat’in hibrit bulut stratejilerinden güç alan açık altyapısıyla Turkcell, dilediği sağlayıcıdan aldığı çözümleri kolayca kullanabilecek ve farklı ortamlarda hizmet sunarken daha esnek, daha taşınabilir ve daha dinamik olacak. Bu sayede ayrıca, 5G’nin veri yönetim gerekliliklerini artırdığı bir ortamda ağ sınırlarındaki kritik ihtiyaçlarını da karşılayabilecek.
Hedeflerinin Turkcell’i dijital hizmet sağlayıcı olarak yeniden yapılandırmak olduğunu ve küresel iş hedefleriyle hareket ettiklerini aktaran Turkcell teknolojilerden sorumlu genel müdür yardımcısı Gediz Sezgin, “5G ve ağımızdaki sınır bilişim evrimi için hazırlanıp planlar yaparken sağlayıcı-bağımsız hareket etmemiz ve CAPEX (sermaye) yatırımımızın etki ve başarısını en üst noktaya taşıyacak yatay bir ölçeklenebilirlik sağlamamız gerekiyordu. Birleşik Telko Bulut ile kendi ağımıza giriş bariyerinin aşağıya çekmek ve burayı inovasyon ve rekabeti destekleyecek bir zemin haline getirmek istedik. Bu altyapı sayesinde yerli ve milli yeni yazılımların şebekeye dahil olmalarını kolaylaştırıyoruz ve yerlilik konusunda tüm sektörün önünü açıyoruz. Buna paralel olarak, altyapıyı birleştirerek operasyonel maliyeti düşürmeyi hedefledik. OpenStack topluluğundaki liderliği, sağlayıcı ekosistemindeki işbirlikleri ve karşılıklı işlerliği sağlama yeteneği ve diğer operatörlerle başardığı iş dönüşümü örnekleri ile Red Hat bu konuda bizim için doğal bir seçimdi. Birleşik Telko Bulutu destekleyen Red Hat OpenStack platform ile ekibimin ve tedarikçilerimizin hizmetleri daha kolay test edilip başlatmaları çok daha kolay. Kurum olarak ise, müşterilerimizi için fikirleri yeni deneyimlere çok daha hızlı dönüştürüyoruz” diyor.