
Türk Telekom iştiraklerinden Türk Telekom International’ın tek Türk şirketi olarak yer aldığı dünyanın en önemli ve yüksek kapasiteli denizaltı veri hattı konsorsiyumlarından SEA-ME-WE 5 projesi tamamlandı ve 3 kıtadan 17 ülke fiber hatla denizin altından birbirine bağlandı.
Projenin lansman toplantısı Türk Telekom ve Türk Telekom International’ın ev sahipliğinde, konsorsiyum üyesi 19 operatörün üst düzey yöneticilerinin katılımı ile İstanbul’da gerçekleştirildi. Türk Telekom International’ın Marmaris’te inşa ettiği istasyonun da dâhil olduğu dev projeyle 17 ülke, fiber hat ile denizin altından birbirine bağlandı. Batı Avrupa’dan Orta Doğu ve Güney Doğu Asya’ya uzanan ilk fiber denizaltı bağlantısı olmasının yanı sıra en kaliteli ses ve veri trafiğinde en az gecikme oranı ile dikkat çeken SEA-ME-WE 5, toplam 20 bin kilometrelik hat uzunluğuna sahip bulunuyor.
Global Carrier Awards 2016’da “Yılın Projesi” ödülüne layık görülen SEA-ME-WE 5’ın tamamlanması ile birlikte Türkiye; hızla artan veri ihtiyacını 24Tbps başlangıç kapasitesi ile karşılayabilecek bir alt yapıya sahip oldu. 17 ülkeyi birleştiren SEA-ME-WE 5’te 19 operatör yer alıyor. Projede Türkiye’den Türk Telekom International’ın (TTI) yanı sıra Bangladesh Submarine Cable Company Limited (BSCCL), China Mobile International (CMI), China Telecom Global (CTG), China United Network Communications Group Company Limited (CU), Djibouti Telecom (DT), Emirates Integrated Telecommunications Company (du), Myanmar Post and Telecom (MPT), Ooredoo, Orange, PT Telekomunikasi Indonesia International (Telin), Saudi Telecom Company (STC), Singapore Telecommunications Ltd (Singtel), Sparkle, Sri Lanka Telecom PLC (SLT), Telecom Egypt (TE), Telekom Malaysia Berhad (TM), TeleYemen ve Trans World Associates (Pvt) Limited Pakistan (TWA) şirketleri yer alıyor.
Türk Telekom International Grubu İcra Kurulu Başkanı Mehmet C. Toros, “Türk Telekom’un iştiraki olarak, Grubumuzun Türkiye’nin kıtalararası bir veri köprüsü olma konumunu güçlendirme stratejisi doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyor; yurt içinde ve yurtdışında yaptığımız yatırımlarla altyapımızı sürekli güçlendiriyoruz. Bu amaca hizmet eden faaliyetlerimiz içinde yer alan SEA-ME-WE 5’e 2015 yılında üye olduk. Konsorsiyumda ülkemizi temsil eden tek şirket olarak, geçtiğimiz yıl Marmaris İstasyonunu inşa ettik ve Türkiye’yi 17 ülkeyi birbirine bağlayan 20 bin km uzunluğundaki fiber ağa entegre ettik. Başarı ile tamamlanan bu proje vesilesi ile Türkiye’yi bölgesel bir dijital üs haline getirmek üzere önemli bir adım daha atmış ve ülkemize ekonomik açıdan da yeni fırsatlar yaratmış olmaktan gururluyuz” dedi.
Projenin tamamlanması nedeniyle Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, Türk Telekom CEO’su Paul Doany ve operatörlerin yetkililerinin katılımıyla gala yemeği de düzenlendi.
Arslan, burada yaptığı konuşmada, veri trafiğinin her gün katlanarak yükseldiğini, ihtiyacın da buna bağlı arttığını söyledi. Gelecek yıllarda mobil cihazların sayısının şu anda kullanılandan 75 kat fazla olacağını, dolayısıyla veri kullanımının da bugünle kıyasla bin kat artmasının beklendiğini anlatan Arslan, şunları kaydetti:
“Ülkeler ve kıtalar arası internet otobanlarına olan ihtiyaç da öngörülenin ötesinde artmakta. Bu kapsamda hem ihtiyaca cevap vermek hem de ülkeyi veri üssü yapma hedefleri konusunda gerek kamu tarafı gerek özel sektör yatırımcılarımızla birlikte iş birliğini geliştiriyoruz. Türkiye'yi telekomünikasyon alanında merkez haline getiriyoruz, getirmeye çalışıyoruz. Bu noktada telekomünikasyon teknolojileri ve fiber altyapılarını, fiber alandaki yatırımları da sektörün öncüsü olan Türk Telekom'un Türkiye'nin dijital devrimini gerçekleştirmek ve vizyonunu yerine getirmek adına katkı koyduğunu özellikle vurgulamak istiyorum. Türkiye'nin kıtalar arası bir telekomünikasyon köprüsü olma konumunu güçlendirme stratejisi doğrultusunda da çok önemli bir adımın bu uygulamayla birlikte atılmış olduğunu görüyor, onunla ilgili de memnuniyetimi bir kere daha vurgulamak istiyorum. 2015 yılında SEA-ME-WE 5 konsorsiyumuna tam üye olarak katılan tek Türk şirketi olan Türk Telekom'u girişiminden dolayı da kutluyor ve tebrik ediyorum.”
Türkiye'nin çıkış kapasitesinin bugün itibarıyla 6 terabayt olduğunu belirten Arslan, bu sistemle ilave edilen 1,5 terabaytın aynı zamanda yüzde 25'lik bir artışa tekabül ettiğini, kapasitenin 7,5 terabayta çıkacağını ifade etti. Arslan, Türkiye'nin bölgesel veri üssü olması hedefini yerine getirirken önemli bir adım daha atmış olduklarını kaydetti. Bakan Arslan, “Marmaris kara istasyonumuz aracılığıyla Türk Telekom ve Türk Telekom International fiber optik networkleri üzerinden İstanbul, Edirne ve yakın gelecekte diğer batı illerimiz, sınır bağlantılarımız ve Avrupa'daki Türk Telekom International'ın fiber ağları ile Avrupa pop noktalarına erişim imkanı da sağlamış olacak. Bu sayede Akdeniz'den geçen SEA-ME-WE 5 kablo sistemine tam korumalı yedeklik sağlayan bir güzergah da oluşturulmuş olacak. Avrupa'da kapasite sonlandırma opsiyonlarını artırmak için Marmaris kara istasyonumuzla konsorsiyum üyelerine ekstra maliyet oluşturmaksızın kullanıma açılmış olacak. Böylece Türkiye ve İstanbul, doğu ile batı, aynı zamanda Asya ile Avrupa arasında iletişimin hub'ı pozisyonunu da üstlenmiş olacak” diye konuştu.