
Dünyanın en büyük interaktif eğlence fuarı Gamescom’da bu yıl Partner Ülke görevini üstlenen Türkiye, bilgisayar oyunlarının kültürlerarası birleştirici gücünün ve bağımsız geliştiricilerin oyun sektöründeki öneminin altını çizmeye hazırlanıyor.
Gamescom fuarının organizatörleri Koelnmesse GmbH ve Alman İnteraktif Eğlence Yazılımları Derneği (BIU)’nun ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısında Türkiye’yi temsilen bulunan Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği (TOGED), ODTÜ TEKNOKENT ve Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (Turkish Electro Technology - TET), Partner Ülke’nin taşıyacağı temaları açıkladı.
Bilgisayar oyunlarının küresel bir kültür olduğunun altını çizen Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği Danışma Kurulu Başkanı Tuğbek Ölek, yaptığı konuşmada dünyanın dört bir yanındaki oyuncular ve oyun geliştiricilerin aslında birbirilerinden bir farkı olmadığını ve birliğini kaybeden bir dünyada bu ortak kültürün çok önemli bir birleştirici rol üstlenebileceğini belirtti.
17-21 Ağustos tarihleri arasında Almanya’nın Köln şehrinde gerçekleşecek olan fuara, ODTÜ TEKNOKENT bünyesinde bulunan 20 firma da katılıyor. Türkiye Pavilyonu olarak fuar alanında önemli yere sahip olacak firmalar, tüm dünyadan katılımcılara projelerini ve ekiplerini sunma fırsatı elde edecek. ODTÜ TEKNOKENT, Ankara Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle henüz şirketleşmeyen ancak iş fikrini sunan bazı firmaların da Gamescom’da yer almasını sağlayarak, bu firmaların şirketleşmelerinin de önünü açıyor.
Bağımsız geliştiricilerin Türkiye standında çok özel bir yeri olduğunu belirten ODTÜ TEKNOKENT Program Yöneticisi Özgür Karayalçın, bunun bağımsız geliştiricilere verilen desteklerin bir göstergesi olduğunu ifade etti.
Türkiye’de bilgisayar oyunlarının öncelikli desteklenen sektörler arasında olduğunu vurgulayan Karayalçın, “Türkiye’de Ekonomi ve Kalkınma Bakanlıkları başta olmak üzere, pek çok devlet kurumu oyun sektörünü direkt olarak destekliyor. Bu destekler diğer ülkelerden farklı olarak, öncelikle bağımsız geliştiricileri destekleyecek şekilde tasarlanıyorlar, ayrıca başvuru ve yararlanma süreçleri oldukça kolay. Bu açıdan Türkiye’de oluşan bağımsız geliştiriciyi destekleme atmosferinin, Avrupa ve dünyadaki diğer ülkelere de örnek olacağını umuyoruz” ifadelerini kullandı.