
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 29 Temmuz 2023 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılımların (AKKY) kullanımını yaygınlaştıracak “Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılım Kullanımı Genelgesi” sonrası, geçiş süreci kurumlar arası koordinasyonu yürüten Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi nezdinde TOBB Türkiye Yazılım Meclisinin girişimleri sonucunda, 3 Ekim 2023 tarihinde TOBB’da düzenlenen sektör çalıştayı sonuç raporu tamamlanarak yayımlandı.
Genelge ile kamuda açık kaynak kodlu yazılım kullanımını yaygınlaştırarak bilişim harcamalarından önemli oranlarda tasarruf edilmesi, üretici bağımlılığının azaltılması ve siber güvenliğin güçlendirilmesi ile ülkemizin rekabet gücünün artırılması, özellikle lisans maliyetleri nispeten yüksek ve açık kaynak kodlu yazılım muadilleri ilgili alanda yaygın şekilde kullanılan ticari lisanslı yazılımların açık kaynak kodlu yazılımlar ile değiştirilmesine öncelik verilmesi hedefleniyor.
Dışa bağımlılık azalacak
TOBB Türkiye Yazılım Meclisince düzenlenen çalıştay ve sonrasında yürütülecek faaliyetler ile yerli yazılım endüstrisi olarak, öncelikle yazılımda dışa bağımlılığımızı azaltmak, kamu kurumları ile işbirliği alanlarını belirlemek, birlikte çalışabilirliği sağlamak, açık kaynak kodlu yazılım ekosistemini yeniden yapılandırarak kamunun geçiş sürecinde çözümler geliştirerek destek olmak, gelişip büyütülmesi, yazılımcı işgücü için yeni istihdam olanakları ve sektörün ihracatına da önemli oranda katkılar sağlaması hedefleniyor.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Kamu Kurumları, Sektör Firmaları, Sivil Toplum Kuruluşları, Üniversitelerden Akademisyenler ve Bilişim Hukuku konusunda Uzman Avukatların katılımı ile gerçekleştirilen Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar Sektör Çalıştay programında kamu kurum temsilcileri de mevcut duruma ilişkin deneyimleri, yaşadıkları sorunları ve sektörden beklentilerini aktardı.
Fırsatlar ve Sürdürülebilirlik, Ekosistem, Geçiş süreci, Olgunluk ve Yeterlilik olmak üzere 4 ana konu temelinde ele alınan çalıştay raporunda kamuda açık kaynak kodlu yazılımların kullanımı konusundaki mevcut durumu, geçiş süreci, AKKY kullanımının yaygınlaştırılması, teşvik edilmesi, potansiyelinin artırılması, sektörün mevcut durumu, yol haritası, fırsatlar, tehditler yanında kamudan beklentiler dahil birçok konuda değerlendirmeler ile kapsamlı görüş ve öneriler yer alıyor.
Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar Sektör Çalıştayı raporuna ulaşmak için tıklayınız.
TOBB Türkiye Yazılım Meclis Başkanı Ertan Barut ‘un Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar çalıştayı sonuç raporuna ilişkin yazısı:
Türkiye ‘de Açık Kaynak Kodlu Yazılımların (AKKY) kullanımının yaygınlaştırılması konusu uzun bir süre ülkemiz gündeminde, kalkınma planları ve eylem planlarında yer aldı.
Geçmişte bu konuda sektör ve STK’lar tarafından AKKY kullanımının yaygınlaşması için bir çok çaba gösterdik.
TOBB Türkiye Yazılım Meclisi bu konudaki gelişmeleri yakından takip ederek sürece katkı ve destek sağlamak üzere girişimlerde bulunduk.
Cumhuriyetimizin 100. Yılında, 29 Temmuz 2023’de, Cumhurbaşkanlığı “Kamuda AKKY Kullanımı Genelgesi” yayımlandı ve süreç başladı.
Genelge sonrasında geçiş sürecine katkı vermek üzere çalıştay öncesi sonrası çalışmalar yaptık. Sürecin takipçisi ve destekçisi olarak, devletimizin bu önemli hedefine bizde sektör olarak katkımızı sürdürme ve destekleme kararlılığındayız.
Yerli Yazılım Sektörü olarak Kamu Kurumlarıyla Açık Kaynak Kodlu Yazılımlara geçiş sürecinde iş birliği yapma, birlikte çalışabilirliği sağlama ve çözümler geliştirmeyi hedefliyoruz.
TOBB Türkiye Yazılım Meclisi olarak yerli yazılım ekosisteminin gelişmesi için, AKKY’ların yaygınlaştırılması ve özel sektörün de geçiş sürecine hazır hale gelmesini önemsemekteyiz.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile genelge öncesi ve sonrası çalışarak çalıştay yapmaya karar verdik. TOBB ev sahipliğinde 3 Ekim 2023 tarihinde başarılı bir şekilde "Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar Sektör Çalıştayı" gerçekleştirerek ülkemiz ve yazılım endüstrisinin geleceği açısından önemli bir çalışmaya imza attık.
Çalıştayda, tüm paydaşlarla birlikte sektör olarak açık kaynak ekosistemini yeniden yapılandırmak amacıyla, fırsatlar ve sürdürülebilirlik, ekosistem, geçiş süreci ve sektör olarak olgunluk ve yeterlilik konularını gündeme alarak, tartışmak ve çözüm önerilerimizi oluşturmak amacıyla bir araya geldik.
Birçok sektör profesyonelinin yanı sıra üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, hukukçular ve kamu kurumlarının temsilcilerinin katılımını sağladık. Bu da, AKKY sektörünün tüm bileşenleriyle kapsamlı bir şekilde ele alınmasını sağladı. Aynı zamanda katılımcılarla birlikte AKKY’ların sektöre kattığı değer, bu yazılımların yaygınlaştırılması ve sektördeki güncel gelişmeleri ele aldık. AKKY’nin Türkiye'de nasıl daha etkin kullanılabileceği, bu alandaki potansiyelin nasıl artırılabileceği ve sektördeki eksikliklerin nasıl giderilebileceği konularında da kapsamlı fikir alışverişinde bulunduk.
Yazılım tüm dünyada kritik ve önemli bir güçtür.
Günümüzde, yazılım geliştirme dünyası, sürekli gelişen ve hızla büyüyen bir alan haline gelmiştir. Bu alandaki yenilikler ve gelişmeler, sadece teknoloji sektörünü değil, aynı zamanda iş dünyasını ve toplumu da büyük ölçüde etkilemektedir. Yazılımın önemi arttıkça, bu alandaki işbirliği ve bilgi paylaşımı da daha kritik hale gelmektedir.
AKKY, yazılım geliştirme süreçlerinin bir parçası olarak önemli bir rol oynamaktadır. Açık kaynaklı projeler, yazılımın kaynak kodunun herkes tarafından erişilebilir ve düzenlenebilir olmasını vurgular ve bu sayede birçok avantaj sunar. Topluluk tabanlı geliştirme modeli, farklı yeteneklere ve bakış açılarına sahip olan insanları bir araya getirerek inovasyonu teşvik eder, hataların hızla düzeltilmesini sağlar ve yazılımın daha güvenli ve güçlü bir şekilde evrilmesine katkıda bulunur.
AKKY, yazılım geliştirme dünyasının vazgeçilmez bir parçasıdır ve bu rapor, bu önemli konuya odaklanarak gelecekteki yeniliklere ışık tutmaktadır.
Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar ücretsiz değildir.
Bu algıyı değiştirmeliyiz. Kullanımının yaygınlaşmasıyla daha düşük edinme maliyeti, daha fazla esneklik, daha fazla güvenilirlik getirmektedir.
AKKY, sadece kodların paylaşılması olarak değerlendirilmemeli, aynı zamanda bilgi ve deneyimlerin paylaşıldığı büyük bir ekosistemi oluşturduğu unutulmamalıdır.
AKKY geçişi, bu ekosistemin bir parçası olmaya istekli olan, faaliyeti olan, yatırım yapan yerli yazılım sektör firmalarımız ve girişimcilerimiz için önemli ve yeni iş fırsatları sunmaktadır.
Yazılım geliştirme, analiz, süreç danışmanlığı, lisans ve açık kaynak politika danışmanlığı, entegrasyon, destek, bakım, eğitim gibi birçok yeni ihtiyacı karşılayabilecek firmalara, girişimlere ihtiyacımız var.
Açık Kaynak Kodlu Yazılımlara Geçiş Sürecinde Sektör Olarak Beklentilerimiz ve Önerilerimizi sunduk.
AKKY ekosistemininin gelişip büyümesi, ihracatımıza da katkı sağlaması için ilgili kamu kurum ve kuruluşlarımızca “Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyetlerine yönelik yeni teşvik ve destek mevzuatlarının da hayata geçirilmesini” ve sektör olarak bu konuda birlikte çalışmayı önermekteyiz.
Yabancı yazılımları dışlamıyoruz. Ancak dışa bağımlılığımızı da azaltmak zorundayız.
Açık kaynak koda geçiş ülkemize yatırım yapan, istihdam sağlayan, yerli yazılım sektörümüzün gelişimine katkı sağlayan diğer yazılım firmalarına karşı yürütülen, onları dışlayan bir hedef değildir. Ülkemiz menfaatlerini önde tutan dışa bağımlılığımızı azaltma hedefine yönelik yürütülen bir süreçtir.
Yerli Yazılım sektörü yatırımlarını korumak zorundayız.
Yerli yazılımlarımızın mevcut durumu ve yatırımlarını da korumalıyız. Kaynak kodunu açmayan yerli yazılım ürünlerimizin yabancı bir yazılım gibi kabul edilmesi gibi bir yapı oluşmamalıdır. Yerli yazılım sektörümüzün yatırımlarının korunması konusununda kamu kurumları nezdinde gerekli girişimlerde bulunacağız.
TOBB Türkiye Yazılım Meclisi olarak “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürlüğü ile yürüttüğümüz yazılım için yerli malı belgesi ile ilgili çalışmalarda AKKY bileşenlerinin yerli sayılması ve dolayısıyla yerli ürünlerin AKKY ile geliştirilmesini de destekleyecek şekilde” hazırlıklarımızı yürütmekteyiz. Dolayısıyla genelgenin bundan sonraki sürümlerinin “Yerli ve/veya AKKY” olarak güncellenmesini arzu etmekte ve beklemekteyiz.
Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar Ekosistemi yeni istihdam imkanı sağlayacak
Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar, daha iyi ve daha adil bir geleceğin inşasında önemli bir rol oynayacak.
AKKY ekosistemini büyütürsek, yazılımcı işgücü için yeni istihdam olanakları, ülke içi yerli üretimin gelişimi yanında ihracatımıza da ciddi oranda katkılar sağlayacak.
İletişim, haberleşme, veri merkezleri, sunucu altyapıları, 5G, yapay zeka, blokzincir, IoT, insansız araçlar, savunma ve siber güvenlik teknolojileri yanında birçok ileri teknolojilerde Ar-Ge ve Ür-Ge alanları da genişleyecek.
Önümüzdeki süreçte yapacağımız faaliyetler, atacağımız adımlarla sektör firmalarımız, üniversiteler, kamu kurumlarımız ve STK’larımızla birlikte ülkemiz ve sektörümüz milli menfaatlerine uygun çözümler geliştireceğiz.
Firmalar, girişimciler, üniversiteler, STK’lar ve de kamu kurumlarımızla bir araya gelip ortak Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyetleri yürüterek, kümelenmek için de gerekli adımları atacağız. Paydaşlarımızla sektör olarak fikir alışverişi ve işbirliğimizi bir platform ya da komite olarak sürdüreceğiz.
Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar ekosistemin gelişimi ve büyümesi, kamunun bu geçiş sürecine destek olunmasına yönelik çalışmalarımızda destekleyen herkese teşekkür ederiz.