• Biz Kimiz
  • Künye
logo
MEDOC
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
MEDOC
  1. Anasayfa
  2. Bilişim
  3. “Türkiye olarak önemli bilgi birikimine sahibiz”
“Türkiye olarak önemli bilgi birikimine sahibiz”

“Türkiye olarak önemli bilgi birikimine sahibiz”

ICT Media ICT Media
26 Ekim 2024 20:36
Paylaş

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk Devletleri Teşkilatının 1. Sanayi, Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Bakanlar Toplantısı kapsamında ele alınmak üzere belirlenen alanların, ülkelerin kalkınmasında önemli roller üstleneceğini düşündüklerini belirterek, “Türkiye olarak, yıllara sari önemli bir bilgi birikimine sahibiz. Kazan-kazan prensibi çerçevesinde, sizlerle bilgi birikimimizi paylaşmaya, keza sizlerin de bu alanlardaki çalışmalarından ve tecrübelerinden istifade etmeye hazırız, istekliyiz, kararlıyız.” dedi.

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 1. Sanayi, Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Bakanları Toplantısı, İstanbul’da gerçekleştirildi. Toplantıya, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayil Jabbarov, Kırgızistan Dijital Kalkınma Bakanı Nuria Kutnaeva, Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanı Daniiar Amangeldiev, Kazakistan Cumhuriyeti Sanayi ve İnşaat Bakan Yardımcısı Olzhas Saparbekov, Özbekistan Yüksek Öğrenim, Bilim ve Yenilik 1. Bakan Yardımcısı Shakhrukh Daliev, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Macaristan Ulusal Ekonomi Bakanlığı Devlet Müsteşar Yardımcısı Adam Nagy ile TDT Genel Sekreteri Kubanychbek Omuraliev katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kacır, 23 Ekim Çarşamba günü TUSAŞ'a düzenlenen hain terör saldırısını bir kez daha lanetledi. “Milli Teknoloji Hamlesi”nin yüz akı Türk savunma sanayiinin kutlu yürüyüşüne devam edeceğinin hatırlatan Kacır, konuşmasında şu mesajları verdi:

Gençlik başkenti: Türk Dünyamızın sanayi, bilim, teknoloji ve inovasyonda iş birliğinde yeni bir sayfa açacak bu tarihi başlangıç vesilesiyle, sizleri 2023 yılının Türk Dünyası Gençlik Başkenti olarak ilan edilen İstanbul’da ağırlamaktan memnuniyet duyuyorum. Türk dünyası için oldukça önemli olan bu şehir, yüzyıl öncesinde olduğu gibi bugün de barındırdığı güzelliklerinin yanında dünya ekonomisi için oldukça kritiktir.

Kardeşlik bağı: Günümüzde İstanbul, finans ve inovasyonda sadece ülkemizin değil dünyanın önde gelen şehirlerinin başında gelmektedir. Bu tarihi şehirde, küresel konjonktürün en kritik alanları; sanayi, bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarında yeni bir işbirliği dönemine başlamak üzere bir araya geldik. Hem küresel hem de bölgesel seviyede çok büyük sınamalardan geçtiğimiz bu dönemde, en önemli güç kaynağımız ortak değerlerimiz, dilimiz, kültürümüz ve tarihimizdir. Milletlerimizin birbirlerine duyduğu kardeşlik bağıdır.

Tarihi başlangıç: Bugün, geçtiğimiz yıl Türk Devletleri Teşkilatı Astana Zirvesi’nde Devlet Başkanlarımızın bize verdiği görevi yerine getiriyor ve Teşkilatın ilk Sanayi, Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Bakanları Toplantısını icra ediyoruz. Bugünkü tarihi başlangıçla birlikte Teşkilatımızın önceliklerini daha da çeşitlendirerek; sanayi, bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarında somut işbirliklerimizin hayata geçirilmesi için büyük gayretle çalışmaya koyulacağız.

Temel hedefler: Bu kararlı adım, sadece fikir alışverişinde bulunmak için değildir. İşbirliğimizin geleceğini şekillendirecek somut eylemlerin temelini de atacaktır. En temel hedeflerimiz arasında Sanayi, Bilim, Teknoloji ve İnovasyon alanlarında; Türk Devletleri arasındaki dayanışmayı pekiştirecek, bölgesel bağları kuvvetlendirecek, ortak çıkarlarımız doğrultusunda ortak üretimimizi artıracak, coğrafyalarımız arasında değer zincirini kuvvetlendirerek küresel güçlüklerle beraber ve birlikte başa çıkmamıza olanak sağlayacaktır.

Üretim süreçleri: Hepimizin bildiği gibi, dijital ve yeşil dönüşümle, yani ikiz dönüşümle birlikte küresel üretim süreçleri hızla değişiyor. Bu alanlarda bilimsel ve teknolojik ilerleme, sanayimizin dönüşümü için bir tercih değil, sürdürülebilir ekonomik büyüme ve küresel rekabette ayakta kalmak için bir gerekliliktir. Dolayısıyla bugünkü görüşmelerimiz ve alacağımız kararlar, ülkelerimizi yeni dönemde birlikte başarmak, birlikte geliştirmek ve birlikte güçlendirmek için en iyi şekilde konumlandırma yönünde oldukça önemli olacaktır.

İnovasyon ve girişimcilik: Toplantımızın tüm konu başlıkları, sınai ve teknolojik gelişmenin yanı sıra, karşılıklı ticaret hacmi artışının ve sürdürülebilir kalkınmanın destekleyici faktörleridir. Bu alanlar, ekonomilerimizin tam potansiyeline ulaşmasının, kaynaklarımızı verimli kullanmanın, insan sermayemizi en iyi şekilde geliştirmenin, inovasyon ve girişimcilik kültürünü teşvik etmenin; dolayısıyla ekonomilerimizin küresel zorluklar ve bölgesel riskler karşısında dirençli kalmasını sağlamanın anahtarlarıdır.

Eylem planı: Bugün kabul edeceğimiz bildiri ve bildirinin eki olarak kabul edilecek olan eylem planı, sadece Bakanlıklarımız arasında değil; aynı zamanda özel sektörümüz, akademimiz ve araştırma kuruluşlarımız arasında somut bir iş birliğinin temelini oluşturacaktır. Bu, sınırları aşan bir ortaklıktır; karşılıklı güven, saygı ve vatandaşlarımız için daha iyi, daha müreffeh bir gelecek oluşturmaya yönelik ortak arzu üzerine inşa edilmiş bir bağlılıktır.

İşbirliği alanları: Bakanlar Toplantısı kapsamında ele alınmak üzere öncelikli işbirliği alanları belirledik. Belirlenen alanların, ülkelerimizin kalkınmasında önemli roller üstleneceğini düşünüyoruz. Her biri ayrı stratejik öneme ve birbirini destekleyici özelliğe sahip bu alanlar; Araştırma ve Geliştirme, Bilimsel Araştırmalar ve Burslar, Sanayi Üretiminde Yapay Zeka ve Dijital Dönüşüm, İnovasyon Ekosisteminin Geliştirilmesi, Yatırım Fonu ve Girişimcilik, KOBİ’ler, Metroloji ve Sanayi Ürünleri Güvenliği, Standardizasyon ve Uygunluk Değerlendirmesi, Sanayi Alanında İşbirliği, Uzay Teknolojilerinin Üretimi ve Geliştirilmesi’dir.

Küresel yarış: Bu alanlarda kapsayıcı ve uyumlu politikalarla var olan mevcut işbirliklerimizi derinleştirerek ve ayrıca işbirliklerimize yenilerini ekleyerek, hep birlikte küresel yarışın ön sıralarında yer alabileceğimize inanıyoruz. Öncelikli alanları belirlerken bu hususun, yani küresel rekabette bizi ne öne geçirir sorusunun üzerinde özellikle durduk. Söz konusu alanları ve bu alanlar kapsamında hazırladığımız eylemleri, hepimizin sahiplenerek, ortak gayretlerimiz ile bütünüyle hayata geçireceğiz.

Kazan-kazan prensibi: Türkiye olarak, saydığım alanlarda yıllara sari önemli bir bilgi birikimine sahibiz. Sizlerin de söz konusu alanlardaki çalışmalarını yakından ve takdirle takip ediyoruz. Kazan-kazan prensibi çerçevesinde, sizlerle bilgi birikimimizi paylaşmaya, keza sizlerin de bu alanlardaki çalışmalarından ve tecrübelerinden istifade etmeye hazırız, istekliyiz, kararlıyız.

Türkçe büyük dil modeli projesi
Bakan Kacır, toplantı sonrası basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede, Türk Devletleri Teşkilatı 1. Sanayi, Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Bakanları toplantısına İstanbul'da ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Kacır, geçtiğimiz yıl TDT Liderler Zirvesinde alınan karar istikametinde, Sanayi, Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Bakanları olarak, bugün gerçekleştirilen toplantıda alınan kararların, önümüzdeki dönemde teşkilatın tüm üye ülkeleri ve gözlemci ülkeler arasında iş birliğini, ortak çalışmaları kuvvetlendirecek adımlar atmaya devam edeceklerini ifade etti.

Önümüzdeki dönemde TDT üyesi dost ülkelerle, daha fazla paylaşmaya, onların elde ettikleri tecrübe, birikim ve kazanımlardan ilham almaya gayret edeceklerine değinen Bakan Kacır, "Ne kadar bir ve beraber olursak, ne kadar ortak çalışmaları güçlendirebilirsek, rekabetçi alanlar olan yüksek teknoloji ve inovasyon alanlarında da o kadar rekabet gücü kazanacağımıza inanıyoruz. Yapay zeka gibi alanlarda, uzay bilimi ve teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik alanlarda iş birliğimizi çok daha ileri düzeylere çıkarmayı amaçlıyoruz. Bu hedef doğrultusunda Türkçe büyük dil modeli projesinin önümüzdeki dönemde TDT üye ülkeleri tarafından geliştirilmesini ümit ediyorum. İnşallah tüm bu çalışmalarımız gelecek nesiller adına, ülkelerimizi gelecek yüzyıllara hazırlayacak genç bilim insanlarının ve araştırmacıların yetişmesi adına da önemli bir zemin oluşturacaktır." dedi.

İkinci toplantı Azerbaycan’in ev sahipliğinde düzenlenecek


İkinci toplantı için de karar alındığına değinen Bakan Kacır, "Bugün, önümüzdeki yıl yapılacak ikinci toplantının Azerbaycan'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilmesi kararı alınmış oldu. Azerbaycan'ın ev sahipliğinde yapacağımız toplantıda hayırlara vesile olacaktır. Ben bu vesileyle Azerbaycan'a Bakü'de ev sahipliği yapacağı Küresel İklim Zirvesi için şükranlarımı sunmak istiyorum. Yine Kırgızistan'a önümüzdeki dönemde gerçekleştireceği Türk Devletler Teşkilatı Liderler Zirvesi için başarı dileklerimi sunuyorum." diye konuştu.

Paylaş
Mehmet Fatih Kacır Türk Devletleri Teşkilatı 1. Sanayi Bilim Teknoloji ve İnovasyon Bakanları Toplantısı Mikayil Jabbarov Nuria Kutnaeva Daniiar Amangeldiev Olzhas Saparbekov Shakhrukh Daliev Olgun Amcaoğlu Adam Nagy Kubanychbek Omuraliev TUSAŞ

Bilişim Kategorisinin En Yenileri

Siber Güvenliğin Nabzı Elcore Day 2025’te Attı: Yeni Teknolojiler, Yeni İş Birlikleri
Siber Güvenliğin Nabzı Elcore Day 2025’te Attı: Yeni Teknolojiler, Yeni İş Birlikleri
8 Mayıs 2025 17:42
“Yapay Zekâ Yıldızları”nda yeni hedef 55 bin öğrenciye ulaşmak
“Yapay Zekâ Yıldızları”nda yeni hedef 55 bin öğrenciye ulaşmak
8 Mayıs 2025 11:06
Elcore Day 2025: Bilişim Dünyasının Kalbi İstanbul ve Ankara’da Attı
Elcore Day 2025: Bilişim Dünyasının Kalbi İstanbul ve Ankara’da Attı
8 Mayıs 2025 10:49
Şam'da düzenlenen 2025 AI-SYRIA Konferansı, yapay zekada bölgesel vizyonu ortaya koydu
Şam'da düzenlenen 2025 AI-SYRIA Konferansı, yapay zekada bölgesel vizyonu ortaya koydu
7 Mayıs 2025 12:02
İstanbul'da
İstanbul'da "META Summit 2025": Yapay zeka ve teknoloji odaklı gelecek vizyonu masaya yatırıldı
7 Mayıs 2025 11:57
10. Verimlilik Proje Ödülleri Sahiplerini Buldu
10. Verimlilik Proje Ödülleri Sahiplerini Buldu
7 Mayıs 2025 11:53
ICT MEDIA DERGİSİ MAYIS 2025 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ MAYIS 2025 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.