
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin 2024 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin haberleşme sektörü verilerini açıkladı. Bakan Uraloğlu, fiber internet abone sayısının 7,6 milyonu aştığını ve fiber kablo uzunluğunun 588 bin kilometreye ulaştığını belirtti.
Haberleşme sektöründe 22 milyar liralık yatırım
Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verilerine dayanarak, 2024'ün üçüncü çeyreği itibarıyla haberleşme sektöründe faaliyet gösteren işletmeci sayısının 444, yetkilendirme sayısının ise 815 olduğunu açıkladı. Bu dönemde sektöre 22 milyar liralık yatırım yapıldığını ifade eden Uraloğlu, sabit trafik miktarının 1,3 milyar dakikaya ulaşarak bir önceki döneme göre yüzde 11,5 arttığını söyledi.
Geniş bant ve fiber internet kullanımı artıyor
Bakan Uraloğlu, geniş bant abone sayısının 2008’de yaklaşık 6 milyonken, 2024 yılının üçüncü çeyreği itibarıyla 96,4 milyona ulaştığını belirtti. Fiber abone sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,9'luk bir artış kaydedildiğini aktaran Uraloğlu, fiber internetin sabit geniş bant pazarındaki payının yüzde 38,1'e yükseldiğini ifade etti.
Mobil kullanım oranları yüksek
Türkiye'de mobil geniş bant abone sayısının 76 milyonu geçtiğini açıklayan Uraloğlu, 4,5G abone sayısının ise 87,5 milyona ulaştığını belirtti. Mobil internet kullanım miktarının 3 milyon 919 bin 929 terabayta yükseldiğini söyleyen Uraloğlu, mobil abonelerin yüzde 83,1'inin bireysel, yüzde 16,9'unun ise kurumsal abonelerden oluştuğunu dile getirdi.
Türkiye, mobil görüşmede Avrupa lideri
Türkiye'deki mobil trafik hacminin, bir önceki döneme göre yüzde 3,8 artarak 83,2 milyar dakikaya ulaştığını belirten Uraloğlu, "Türkiye, 502 dakika aylık ortalama mobil kullanım süresiyle Avrupa'da en fazla mobil görüşme yapan ülke oldu." dedi.
Elektronik imza ve kayıtlı e-posta kullanımı yükseliyor
Uraloğlu, 2024'ün üçüncü çeyreği itibarıyla Türkiye'de 9,1 milyon nitelikli elektronik sertifika oluşturulduğunu ve 3,1 milyon kayıtlı elektronik posta hesabı bulunduğunu belirtti. Bu dönemde SMS sayısının 5 milyar 873 milyona ulaştığını, MMS sayısının ise 12,7 milyon olduğunu kaydetti.
Almanya ilk sırada
Mobil ve sabit şebekelerden en fazla aramanın Almanya’ya yapıldığını ifade eden Uraloğlu, mobil şebekelerden en çok aranan kısa numaranın ise "182 Hastane Randevu" hattı olduğunu belirtti.
Bu verilerle Türkiye’nin haberleşme sektöründeki büyümesi ve altyapı gelişimi dikkat çekerken, Bakanlık sektörde yatırımları artırarak büyümeyi sürdürmeyi hedefliyor.