
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, nüfusu 500’den az olan yerleşim yerlerine mobil genişbant haberleşme altyapısı getirmeyi hedefleyen Evrensel Projeleri'nde bundan sonra yüzde 100 yerliliği kullanarak hareket edeceklerini söyledi.
Sayan, İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenen GSMA Mobil Dünya Kongresi'nde yapılan "Evrensel Faz 3" imza töreninde, 4,5G teknolojine geçilen 2016'da yerlilik oranlarını belirlediklerini hatırlattı. Ticari şebekelerde yerliliğin artırılması için çalışmaların devam ettiğini dile getiren Sayan, henüz istenilen seviyeye ulaşılamadağını belirtti. Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) aldığı karar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının politika belirlemesi ve Türksat'ın uygulamasının ardından, bundan sonra Evrensel Projeleri'nde yüzde 100 yerliliği kullanarak hareket edeceklerini bildirdi.
Uluslararası konjektürde yaşanan son gelişmelerin yerliliğin önemini bir kez daha ortaya koyduğunua dikkat çeken, "Kendi ayaklarımız üzerinde durmadığımız zaman ne kadar yükselirsen yüksel, kanatlar senin değilse düşmeye mahkumsun. Bunu görüyoruz ve buna göre hareket ediyoruz." dedi.
ULAK standında sergilenen Türksat anteni hakkında da bilgi veren Sayan, Türksat 5A ve 5B uydularının kapasitelerinin maksimum seviyede kullanılması için projenin konumlandırıldığını bildirdi. ULAK baz istasyonunun yurt dışında da kullanımı için çalışmaların başladığını kaydeten Sayan, "Yurt dışında en az iki ülkeye bu sistemleri ihraç etmek için siparişleri aldılar. Bizim istediğimiz de bu. Türkiye'de üretelim, kendimiz kullanalım, ihraç edelim" diye konuştu.
Karagözoğlu: "ULAK, Evrensel Faz 3 ile sahada yaygınlaşacak"
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da hizmetin sahada geliştirilmesini sağlayacak Evrensel Faz 3 projesinin çalışmasıyla ULAK baz istasyonunun sahada yaygınlaştırılacağını bildirdi.
Türksat Uydu Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Selman Demirel de Türksat olarak Evrensel Projesi’nde Bakanlığın görevlendirmesiyle yer aldıklarını dile getirerek, Bakanlık ve BTK ile mümkün olduğu kadar yerli çözümleri dahil ederek, sistemlerin hem bakım onarım hizmetlerinin hem de kurulumlarının yapılmasında Türksat olarak görev aldıklarını söyledi.
ULAK Haberleşme AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sami Tüfekçi de Evrensel Projesi'nin, devletin yaptığı yatırımlarla anayasal hak olan iletişimin ülkenin yer yerine dağılmasına imkan sağladığını anlattı. Tüfekçi, "Biz ULAK olarak milli geliştirdiğimiz iletişim teknolojileriyle ve yerli üretimle ekipmanları, servisi Türkiye’ye, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına sağlamaktan onur duyuyoruz." dedi.
ULAK Haberleşme AŞ Genel Müdürü Zafer Orhan da ULAK baz istasyonuyla yaklaşık 3 milyon kullanıcıya hizmet verdiklerini kaydetti.
Konuşmaların ardından Bakan Yardımcısı Sayan, BTK Başkanı Karagözoğlu, Türksat AŞ Genel Müdür Yardımcısı Demirel, ULAK Haberleşme AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Tüfekçi ve ULAK Haberleşme AŞ Genel Müdürü Orhan tarafından “Evrensel Faz 3” projesi imzalandı. Faz3 ile 1000 e yakın yerleşim yeri ULAK 4.5G teknolojisi ile buluşacak.