• Biz Kimiz
  • Künye
logo
Fonbulucu Banner
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
    • Gelecek Etkinlikler
    • Planlanan Etkinlikler
    • Geçmiş Etkinlikler
  • Etkinliklerimizden Haberler
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
Fonbulucu Banner
  1. Anasayfa
  2. Bilişim
  3. Türkiye’de KOBİ’lerin %23’ü pandemi sırasında yeni ürün veya hizmet piyasaya sürdü
Türkiye’de KOBİ’lerin %23’ü pandemi sırasında yeni ürün veya hizmet piyasaya sürdü

Türkiye’de KOBİ’lerin %23’ü pandemi sırasında yeni ürün veya hizmet piyasaya sürdü

ICT Media ICT Media
12 Ekim 2021 00:00
Paylaş

Kaspersky'nin yakın tarihli bir araştırmasına göre salgın Mart 2020'de yeni başladığında, Türkiye’de KOBİ’lerin %23’ü için benzersiz zorlu duruma yanıt vermenin bir yolu yeni ürünler geliştirmekti. Sokağa çıkma yasağı KOBİ'lerin yarısından fazlasının (%55) mali durumunu sarstı ve birçok maliyet tasarrufu önlemi almak zorunda kaldılar. Bunun ışığında yeni teklifler veya iş fırsatlarına başlamak ve alınan diğer önlemler hayatta kalma çabasının dayanağı oldu.

Krizlere uygun yanıt verme yeteneği, bir işletmenin krizden en iyi şekilde yararlanmasını sağlayabilir. Stanford Graduate School of Business'ta ekonomi politikaları profesörü olan Steven Callander'a göre, “amaç krizi bir yönetim sorunu olarak ele almak” ve “göz önünde olmaktır”. Pandemi ışığında alınan kararlar özellikle karmaşık bir seyir izledi. Kuruluşlar karantina koşulları, yeni sıhhi gereksinimler, değişen bir yaşam tarzı gibi dış faktörleri ve iş yeteneklerini göz önünde bulundurmak zorunda kaldı.

Salgın karşısında yeni ürün ve hizmetlerin piyasaya sürülmesine ek olarak, %7’si yeni iş alanlarına girdi. Etkinlikler, eğlence, sanat ve kültür ve hatta sağlık sektörlerindeki şirketler için bu, fiziksel tekliflerinin dijital alternatifini piyasaya sürmek anlamına gelebilir. Mağazalar veya restoranlar için çevrimiçi satış ve bina teslim sürecini mümkün kılmak, üreticiler için maskeler, dezenfektanlar ve diğer tıbbi aksesuarlar üretmek veya ev konforu ürünlerine odaklanmak gibi.

Diğer kriz karşıtı önlemler arasında en yaygın olanı, çalışanların tamamının veya çoğunun uzaktan çalışmasına izin vermekti (%40). Ancak alınan kararların çoğu hala giderleri optimize etmeyi amaçlıyordu: kuruluşlar bütçe kesintilerine gitti (%34), ücretleri veya çalışma saatlerini azalttı (%44), bütçeleri değiştirdi veya yatırım planlarını durdurdu (%37). On şirketten biri çalışanlarını işten çıkarmak (%8) veya fatura ödemeyi durdurmak (%14) gibi kritik önlemler almak zorunda kaldı.

Kaspersky Kıdemli Ürün Pazarlama Müdürü Andrey Dankevich, şunları söyledi: “Pandemide alınan bazı kararlar zor olsa da gerekliydi. Şimdi pandeminin sonuçlarıyla ilgili genel hislerin küçük şirketler arasında biraz olumlu olduğunu bilmek güzel. Türkiye’de işletmelerinin %71’i küresel zorluğa iyi yanıt verdiği konusunda hemfikir. Öğrenilen dersler onların gelecekteki zorluklara daha iyi hazırlanmalarına, mevcut yatırım planını ve süreçlerini iyileştirmelerine, cesurca yeni şeyler denemelerine ve daha dijital hale gelmelerine yardımcı olmalı. Ayrıca, COVID-19 karşıtı kısıtlamalar hala yürürlükte olduğundan ve insanlar pandemi sırasında edinilen dijital alışkanlıkları takip etmeye devam ettiğinden, yanıt olarak piyasaya sürülen ürün ve hizmetlerin alakalı kalacağına inanıyorum.”

Paylaş
Kaspersky kobi Andrey Dankevich teknoloji gündemi bilişim gündemi teknoloji haberleri bilişim haberleri

Bilişim Kategorisinin En Yenileri

Mplus Türkiye 2025 yılında yapay zekâ odaklı büyümesini sürdürdü
Mplus Türkiye 2025 yılında yapay zekâ odaklı büyümesini sürdürdü
21 Ocak 2026 14:49
212 liderliğinde yapay zekâ girişimi Qrambo’ya yatırım yapıldı
212 liderliğinde yapay zekâ girişimi Qrambo’ya yatırım yapıldı
21 Ocak 2026 14:46
TD SYNNEX, 2025 AWS İş Ortağı Ödülleri’nde birden fazla ödülün sahibi oldu
TD SYNNEX, 2025 AWS İş Ortağı Ödülleri’nde birden fazla ödülün sahibi oldu
20 Ocak 2026 12:06
KKTC’de Akıllı Ulaşım Dönemi: Yerli Teknolojiyle Trafikte Yeni Sayfa
KKTC’de Akıllı Ulaşım Dönemi: Yerli Teknolojiyle Trafikte Yeni Sayfa
17 Ocak 2026 13:17
Dijital finansta müşteri deneyimi güvenli orkestrasyonla dönüşüyor
Dijital finansta müşteri deneyimi güvenli orkestrasyonla dönüşüyor
16 Ocak 2026 14:56
TD SYNNEX, 2025 mali yılı dördüncü çeyrek sonuçlarını açıkladı
TD SYNNEX, 2025 mali yılı dördüncü çeyrek sonuçlarını açıkladı
16 Ocak 2026 12:21
ICT MEDIA DERGİSİ OCAK 2026 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ OCAK 2026 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.