• Biz Kimiz
  • Künye
logo
MEDOC
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
MEDOC
  1. Anasayfa
  2. Bilişim
  3. Türkiye’de Mobil Oyunlarda Kadınlar Erkeklere Fark Attı!
Türkiye’de Mobil Oyunlarda Kadınlar Erkeklere Fark Attı!

Türkiye’de Mobil Oyunlarda Kadınlar Erkeklere Fark Attı!

ICT Media ICT Media
4 Temmuz 2017 00:00
Paylaş

Tüm dünyanın tutkun olduğu mobil oyunlarda Türkiye’de kadın oyuncuların sayısı erkekleri geçti. AdColony Türkiye ve Nielsen tarafından yapılan araştırma Türkiye’deki mobil oyuncuların yüzde 51.6’nın kadın olduğunu ortaya koydu.

Dünyada mobil oyun kullanıcılarının sayısı her geçen gün artıyor. Neredeyse akıllı cihazlarda oyun oynamayan yok… Yapılan araştırmalar global oyun gelirlerinin global film gelirlerini aştığını gösteriyor. Türkiye’de ise mobil oyuncuların sayısı 24 milyona ulaştı. Dünyanın önde gelen mobil reklam şirketlerinden AdColony ve Nielsen Türkiye’deki mobil oyuncu profili belirlemek amacıyla bir araştırma yaptı. İstanbul, Ankara, İzmir, Trabzon, Gaziantep ve Erzurum’un aralarında bulunduğu 12 ilde gerçekleştirilen araştırma Türkiye’deki mobil oyuncu profiline dair ilginç bilgileri içeriyor. Araştırmada 15-65 yaş arasındaki farklı sosyo-ekonomik statü (SES)grupları arasında yapıldı. Yaş grubu ve sosyo ekonomik olarak bakıldığında ortaya çıkan net sonuç; Türkiye’de herkes mobil oyun oynuyor.

Adcolony Gelişmekte olan Pazarlar Başkanı Volkan Biçer, 1-2 dolar üzerine kurulu gibi görünen mobil oyun sektörünün dünya çapında başarı yakalamış filmlerin gelirinden daha yüksek bir kazanç üretmesini olağanüstü olarak yorumluyor. Biçer, Türkiye’de mobil oyun sektörünün hangi pozisyonda olduğunu anlayabilmek için söz konusu araştırmaya imza attıklarını söylüyor. Biçer, “Tüm dünya böyle şeyleri konuşurken biz de kaçınılmaz olarak Türkiye’de durum ne olduğunu kendimize sık sık soruyorduk. Sokakta, evde, toplu taşımada, öğle aralarında herkesin şekerlerini yok ettiği, tarlalarını biçtiği, köylerinin istilaya uğradığı gerçeğini görüyorduk. 7’den 70’e, işçisinden CEO’suna herkesin mobil oyun tutkunu olduğunu fark ediyorduk. Bu durumu somutlaştırmak, sayıları görmek istedi ve Nielsen ile birlikte Türkiye çapında bu araştırmayı hayata geçirmeye karar verdik. Sorumuz aslında çok basitti, ‘Mobil Oyunların Hayatımızdaki Yeri Ne’ idi. Araştırmanın sonuçları ise çok daha fazlasını verdi ve ‘Türkiye Mobil Oyuncu’ profiline ortaya çıkardı.”

 

Mobil Oyunlarda Kadınlar Önde

Araştırmanın ortaya çıkardığı ilginç bir gerçek ise Türkiye’de kadınlar erkeklerden daha fazla mobil oyunlara meraklı olduğu… 12 ilden araştırmaya katılan ve mobil oyun oynadığın söyleyenlerin yüzde 51.6’sı kadın… Kadınlar mobil oyun oynama meraklarını “zaman geçirmek” olarak açıklarken erkekler “stres atmak için” mobil oyunları tercih ettiğini söylüyor.

Araştırmaya katılanların tercih ettikleri oyunlara gelince, “Puzzle” yüzde 30 ile tüm yaş ve SES gruplarının en çok tercih ettiği tür olarak öne çıkıyor. Şekerleri yok etme, noktaları birleştirme gibi oyunların popülaritesi göz önünde bulundurulduğunda bu sonuç aslında çok şaşırtıcı değil.

Peki, kullanıcılar mobil oyunlar için ne kadar zaman harcıyor ve nerede oynanıyor? Araştırmaya katılan akıllı telefon kullananların yüzde 50’si günde en az yarım saatini mobil oyunlara ayırıyor.

Bu tabloya paralel olarak kullanıcıların günlük ortalama mobil oyun oynama süreleri 45 dakika ortaya konuluyor. Ve bu süreyi daha çok evde ve toplu taşımada kullanılmayı tercih ediyorlar.

 

7’den 70’e Herkes Mobil Oyuncu

Araştırma sonuçları, tüm yaş gruplarında en az her iki kullanıcıdan birinin aktif olarak mobil oyunlar oynadığı gösteriyor. Bu gruplar arasında en göze çarpan nokta ise hem gençlerin hem de ileri yaş gruplarının mobil oyunlara meraklı olduğu gerçeği. Anketlere katılımcılarından15-17 yaş grubunun yüzde 90.1’i, 45 yaş üzerinin ise yüzde 78’i akıllı telefonlarından mobil oyun oynuyor. Bu veriler sadece gençlerin değil orta yaş ve üzerinin de mobil oyunlara ilgi gösterdiğine işaret ediyor yani genel algının aksine oyunlar her yaş grubunda karşılık buluyor.

Mobil kullanıcıların cihazlara göre mobil oyunları oynama dağılımı ise son yıllarda değişen bir trende paralel gelişim gösteriyor. Tablet cihazlar hala kullanılmaya devam etse dahi akıllı telefonların oyunlarda çok ciddi bir ağırlığı bulunuyor. Mobil oyunlar oynayan kullanıcıların yaklaşık yüzde 90’ı daha çok akıllı telefonlarında oyun oynadığını söylüyor. Tablette oyun oynayanların oranı yüzde 33 civarında.

Mobil oyunların niceliksel tarafına gelince… Oyun tutkunları tek oyunla yetinmiyor. Kullanıcıların yüzde 85’inin en az 2 ve üstü oyunu akıllı cihazlarına indirdiklerini vurguluyor. Tüm mobil oyunculara bakıldığında haftada en az 1 kere mobilde oyun oynadıklarını söyleyenler tüm kullanıcıların yüzde 83’ünu oluşturuyor. Her gün oyun oynayanların oranı ise yüzde 54.

Paylaş
MobilOyun Nielsen AdColony

Bilişim Kategorisinin En Yenileri

ESB Genel Kurulu’nda Dijital Gelecek Şekillendi: Hedef, Yerli ve Güvenli Altyapı
ESB Genel Kurulu’nda Dijital Gelecek Şekillendi: Hedef, Yerli ve Güvenli Altyapı
4 Haziran 2025 11:25
TeamSense ile sürekli geribildirim, anlık aksiyon alma imkânı
TeamSense ile sürekli geribildirim, anlık aksiyon alma imkânı
3 Haziran 2025 17:25
Yatırımda yapay zekâ dönemi
Yatırımda yapay zekâ dönemi
3 Haziran 2025 17:21
SAP, iş odaklı yapay zekayla şirketlerin çalışma yöntemlerini yeniden tasarlıyor
SAP, iş odaklı yapay zekayla şirketlerin çalışma yöntemlerini yeniden tasarlıyor
3 Haziran 2025 17:17
Şirketlerin yüze 92’si müşteri deneyimini dijitalleştirerek rekabette öne geçmeye odaklandı
Şirketlerin yüze 92’si müşteri deneyimini dijitalleştirerek rekabette öne geçmeye odaklandı
3 Haziran 2025 17:15
150 bin dolarlık ‘Mektup’ yatırımı
150 bin dolarlık ‘Mektup’ yatırımı
3 Haziran 2025 17:11
ICT MEDIA DERGİSİ HAZİRAN 2025 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ HAZİRAN 2025 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.