
TÜSİAD Sanayide Dijital Dönüşüm Günleri’nin beşincisini “Mevcut fabrikaların dönüşümü” TÜBİTAK Feza Gürsey Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır törende hazır bulundu. Toplantıda mevcut fabrikaların dijital dönüşümü, bu alanda teknoloji üreten şirketlerin çözümleri ve fabrikalarını dönüştüren şirketlerin deneyimlerine değinildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Kacır, etkinliğinin açılışında yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak milli teknoloji ve güçlü sanayi vizyonuyla çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Bu vizyonun temeline yüksek katma değerli üretimi, dijital dönüşüme odaklanan ve güçlü çalışan sanayiyi koyduklarını ifade eden Kacır, dünya genelinde endüstriyel üretim süreçlerinde bütünüyle bir paradigma değişimi yaşadığını bildirdi. Kacır, söz konusu değişime ayak uydurmak için rekabet gücünü artıracak ve üretiminde yapısal dönüşümü gerçekleştirecek politikaları hayata geçirdiklerini vurgulayarak, "Başka ülkelerin 'Endüstri 4.0', 'Toplum 5.0' gibi politika çerçevelerini ve yol haritalarını dikkatle izliyoruz. Fakat onları taklit etmek yerine Milli Teknoloji Hamlesi başlığıyla öz kaynaklarımızla gerçekleştirebileceğimiz işleri, öz yetkinliklerimizi dikkate alarak, milli ve stratejik hedeflerimiz doğrultusunda hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Milli teknoloji ve güçlü sanayi vurgusuyla yüksek katma değerli alanları insan, teknoloji, altyapı, tedarikçiler, kullanıcılar ve yönetişim başlıklarında değerlendirerek gerçekleştireceğiz." diye konuştu. Kacır, dijitalleşmenin diğer sektörlerle beraber toplam net ekonomik faydasının 30 trilyon doları bulacağının tahmin edildiğine dikkati çekerek, söz konusu rakamın bir yandan fırsatın diğer yandan da fırsatın kaçırılması halinde karşı karşıya kalınacak tehdidin boyutunu gösterdiğini kaydetti.
TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik ise toplantıda yaptığı konuşmada dijital dönüşümün önemini vurguladı. Bilecik şunları söyledi: “Türkiye ekonomisinin yeni bir hikâyeye ihtiyacı olduğu apaçık bir gerçektir. Bu yeni hikâye, sanayinin dijital dönüşümü üzerinden yazılmalıdır. Ülkemizin dijital dönüşüm rüzgarını arkasına alarak daha hızlı ilerleyebilmesi için ilk şart, sanayimizin katma değeri yüksek üretim yapmasıdır. Geleceğe hazırlanırken geleceğin gerekliliklerini esas almalıyız. Bu anlayışla yüksek teknolojiyle üretimi ve yüksek teknolojili ürünü, bu çerçevede de dijital teknolojileri kritik önemde görüyoruz.”
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise Türkiye'nin 2023'te 10 büyük ekonomiden birisi olabilmesi için herkesin üzerine görev ve sorumluluk düştüğünü söyledi. Mandal, "Bu anlamda milli teknolojideki anahtar süreçlerden birisi de sanayide dijital dönüşümdür." dedi. Ar-Ge'ye harcanan kaynakta artış olduğuna dikkati çeken Mandal, bunun da önemli bir kısmının dijitalleşme ve dijital dönüşüm süreciyle ilişkili olduğunu bildirdi. Mandal, TÜBİTAK'ın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile 2016'da başlattığı Akıllı Üretim Sistemleri Teknolojileri Yol Haritaları sürecinde politikaları belirledikleri bir yol haritaları olduğunu hatırlatarak, "Dijitalleşmenin, etkileşiminde yer aldığı 3 teknoloji grubunda ve 8 kritik teknolojide, 29 ürün odaklı çağrı planlamasını, projelerin açılmasını ve değerlendirme sürecini gerçekleştirmeye devam ediyoruz." diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından TÜSİAD Sanayide Dönüşüm Çalışma Grubu Başkanı Oğuzhan Öztürk mevcut fabrikaların dönüşümü üzerine bir sunum gerçekleştirdi. İki panelden oluşan etkinliğin ilk panelinde şirketlerinin dijital dönüşüm konusunda ürettikleri çözümler paylaşıldı. İkinci panelde ise panelistler şirketlerinin dijital dönüşüm süreçleri hakkında bilgi vererek tecrübelerini paylaştılar.