
ULAK Haberleşme, “Türkiye’nin 5G ve Ötesi için İletişim Gücü” başlığıyla düzenlediği basın toplantısıyla, 4.5G kullanımı, 5G çalışmaları hakkında bilgi verdi. ULAK’ın yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği ürünlerin sunumunu gerçekleştirdi. Toplantıda ULAK Haberleşme ile TÜRKSAT arasında Ulak Maya Sistemlerinin yaygınlaştırılmasına yönelik stratejik iş birliği anlaşması imzalandı.
Ankara Bilkent Otel’de gerçekleştirilen toplantıya Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, BTK İkinci Başkanı Figen Kılıç, ULAK Yönetim Kurulu Başkanı ve Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Harun Çelik, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, TÜRKSAT Genel Müdürü Cenk Şen, ULAK Genel Müdürü Dr. Ali Metin Balcı’nın yanı sektör temsilcileri ve basın mensupları katıldı.
Toplantıda Genel Müdür Metin Balcı “Türkiye’nin 5G ve Ötesi için iletişim gücü” mottosuyla hareket eden ULAK Haberleşme’nin faaliyetleriyle ilgili bir sunum yaptı. ULAK'ın 4.5G için hazır olduğunu belirten Balcı, milli ve yerli şebeke yönetim alt yapısı olan Milat Ağ Yönetim ve Analiz Sistemi'nin artık kullanımda olduğunu bildirdi. 5G ve ötesine yönelik Ar-Ge çalışmalarına değinen Balcı, ÇINAR Projesi'ni 2021 yılının mart ayına kadar operatörlere hizmet verilebilecek şekilde kullanıma sunmayı planladıklarını aktardı.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Sayın İsmail Demir ise yaptığı konuşmada ULAK Projesi'nin stratejik önemini vurguladı.ULAK'ın kullanım, yaygınlaştırma ve geliştirilmesi konusunda iş birliğine hazır olduklarını aktaran Demir, "dünyanın en iyisi olmak için çalıştıklarını” kaydetti. ULAK’ın kullanımı ve yaygınlaştırılmasının son derece önemli olduğunu vurulayan Demir şöyle devam etti: “ULAK, Ar-Ge’nin ‘ölüm vadisi’ne düşmeden kurulumu gerçekleştirilen yerli ve milli bir şirket. Stratejik önem atfettiğimiz ULAK'ın diğer bir yönü de sürdürülebilirlik açısından önemi. ULAK’la hem savunma alanında etkin olabilecek ve harekât ortamında emniyetini sağlayabilecek unsurları elinize almış oluyorsunuz hem de sivil kullanımla ilgili sürdürülebilirliği gündeme getirmiş oluyoruz. Ayrıca kamu bilgi işlem projelerinde yıllık yaklaşık 1 milyar dolar harcandığı gibi bir gerçek var karşımızda. Veri merkezleri dahil bilişim altyapılarımızda yerli ve milli ürünlerin kullanılması için teşvik edici tedbirlerin alınmasına yönelik girişimlerimiz devam edecek. Bu konu ticari olmaktan öte ülkenin önemli bir güvenlik sorunudur.Korumacı bir yapıda değiliz. Türkiye'de şu anda etkin yabancı şirketler ile iyi niyetli ve kazan kazan prensibine dayanan iş birliği ve ortaklıklara da hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum. 4.5G lisans sözleşmesinde yer alan yerli malı oranları, operatörlerin 4.5G baz istasyonları yatırımlarının 2025 yılına kadar devam edecek. Operatörlerin yıllık ortalama 1 milyar dolarlık yatırımları dikkate alındığında yerli malı oranlarının sağlanabilmesi için ULAK baz istasyonları ve MAYA sistemi karşımıza çıkmaktadır."
Toplantının ardından ULAK Haberleşme AŞ ile Türksat AŞ arasında stratejik iş birliği anlaşması imzalandı.