Bu yıl Antalya’da gerçekleştirilecek olan 77. Uluslararası Uzay Kongresi (IAC) için bilimsel çalışmaları içeren bildiri özeti başvuru süreci tamamlandı. Kongrenin ev sahibi Türkiye, başvuru sayısıyla dünya çapında iki ayrı rekora imza attı.
Türkiye, dünyanın Uluslararası Uzay Kongresi’ne (IAC) 5-9 Ekim 2026 tarihlerinde Antalya’da ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Bilimsel hazırlık sürecinde elde edilen veriler, kongre tarihine geçecek bir başarıyı ortaya koydu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ev sahipliğinde ve SAHA İstanbul ev sahipliğinde yürütülen stratejik çalışmalar sonucunda ülkemiz, bildiri özeti başvurularında dünya ülkelerini geride bırakarak zirveye yerleşti.
Uluslararası Uzay Federasyonu (IAF) tarafından açıklanan verilere göre kongreye; 108 ülkeden 8 bin 320 bilimsel çalışma özeti başvurusu yapıldı. Türkiye, kongrenin 77 yıllık tarihinde bu sayıya ulaşan ilk ülke oldu.
Ayrıca Türkiye’den yapılan 1810 başvuru, bugüne kadar tek bir ülkeden gerçekleştirilen en yüksek katılım olarak kayıtlara geçti.
Böylece Türkiye hem makale özeti toplam başvuru sayısında, hem de tek bir ülkeden gerçekleştirilen en yüksek katılımda iki ayrı rekor kırdı. Daha önce bu rekor 2024 yılında 7 bine yakın başvuru alan İtalya’ya aitti.
Kongre kapsamında yapılan bildiri başvuruları, katılımcıların sunacakları bilimsel çalışmaların özetlerini ve kısa açıklamalarını içeriyor. Bilimsel çalışmaların kongrenin uzay alanına sağlayıcı katkılarda kritik rol oynaması bekleniyor.
“The World More Space” temasıyla düzenlenecek olan 77. Uluslararası Uzay Kongresi yalnızca bilimsel bir buluşma olmanın ötesinde; küresel uzay ekosisteminin önde gelen temsilcilerini, astronotlar ve karar alıcıları bir araya getiren stratejik bir diplomasi platformu niteliği taşıyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, kongre sürecinde elde edilen çifte başarıyı tebrik ederek başvurulara gösterilen yoğun ilgiden memnuniyet duyduklarını belirtti.
Bakan Kacır; “Milli Uzay Programı ile Türkiye’nin uzay bilimi ve teknolojilerindeki yükselişini dünyaya duyuran ve uzay çalışmalarının insanlığın ortak geleceğine hizmet etmesini sağlayan bir etkinliğe imza atacağız.” dedi.