
Davide VILLA
Western Digital EMEA İş Geliştirme Direktörü
Pandemi, e-ticareti tüm perakende sektörü genelinde önemli bir işlem kaynağı haline getirdi. Krizden sonra dahi online alışverişin mağaza alışverişini geride bırakması ve veri yönetimini tüm sektör için gerekli hale getirmesi muhtemel görünüyor.
Online alışveriş, dijital verimliliği artırmak için önemli bir fırsatı temsil ederken, aynı zamanda güçlü ve ölçeklenebilir bir dijital altyapıya yatırım yapmanın önemine de vurgu yapıyor. Veri, e-ticaretin temel bir bileşeni haline geldiği için veriyi yönetmek ve depolamak da giderek daha meşakkatli hale geliyor. Hem çok dilli, çok kanallı ve çok mağazalı kurulumlar hem de entegre online ve offline ticaret sistemleri son derece karmaşık bilgi yönetimi ve depolama gereksinimlerine sahip.
Perakende Sektöründe Taşlar Yerinden Oynarken Uç’ta Dönüşüm (Edge by Ascential Future Retail Disruption 2021-2022) Araştırması’nın sonuçlarına göre İngiltere’de, 2021’de yapılan satın alımların yüzde 32’si online olarak yapıldı. Bu oran, önceki yıla göre yüzde 29 artış demek. 2026 yılına kadar İngiltere’deki perakende satın alımlarının yüzde 38’inin online olarak gerçekleşecek olmasıyla birlikte, İngiltere’de alışveriş yapan kullanıcıların online ortama geçmeye devam edeceği tahmin ediliyor. Online işlemlerdeki bu artış aynı zamanda, veri miktarındaki büyük artışı da devam ettirecek. Son iki yılda yaşanan bu pazar geçişinin bir sonucu olarak hem büyük hem de küçük firmalardan daha fazla özelleştirilmiş hizmet talebinin arttığı söylenebilir.
Müşterilerle bağlantı kurmak için verilerden yararlanma
Kullanıcı verileri, günümüzün online işlemlerini yürütebilmek için altın standart haline geldi. Tüm e-ticaret stratejilerinin, öncelikle toplanan, ardından da analiz edilen veriler etrafında oluşturulması gerekiyor. Pandemi öncesinde, yüz yüze ve canlı tüketici etkileşimi, bir markanın perakende stratejisinin önemli bir parçasıydı. Fakat bu senaryo, değişikliğe uğradı. Perakendeciler artık, kişiselleştirilmiş bir deneyim sağlamak ve tüketiciye gelecekte de satış yapabilmeyi mümkün kılmak için trendleri ve satın alma davranışlarını izlemek amacıyla satış ve kayıt sırasında online olarak paylaşılan her türlü müşteri verisini yakından izlemek ve saklamak durumunda.
Perfume Shop gibi markaların verilerine göre, fiziki mağazalar ve online mağazalardaki ticaret hacmi, Şubat ayının ilk iki haftasında, 2020’nin aynı dönemine göre yüzde 24 artış gösterdi. Yalnızca 2021 yılının yılbaşı döneminde, perakendeci yüzde 81 büyüdü ve yılbaşı dönemine kadarki iki aylık süreçte 45.000’den fazla siparişi tüketiciler ile buluşturdu. Amazon ve Best Buy gibi, çok fazla sayıda kampanya sunan perakende devleri ile markaların, müşterilere mümkün olan en iyi hizmeti sunabilmek için veri depolama ve kullanmada gerekli olan çözümlere sahip olduklarından emin olmaları gerekiyor.
Hangi veriler önemli?
Veri tabanları, bir perakendeci için altyapının bütününü oluşturan en önemli bileşen. Çünkü veri tabanları yalnızca veriyi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda hem perakendecinin hem de müşterinin bakış açısından hareketle ürün bilgilerini, müşteri verilerini ve işlem bilgilerini de depolar.
Fatura kayıtları, perakende sektöründeki en belirgin veri kaynağı diyebiliriz. Perakendeciler, uzun yıllara dayanan satın alma belgeleri ve müşteri davranış modellerinden elde edilen verilere zaten sahip ancak yeni elektronik dosyaların sayısı da sürekli olarak artış gösteriyor. Tüketicinin ne satın aldığı, ürünlere göz atmak için ne kadar zaman harcadığı, işlem başına ne kadar harcama yaptığı, e-ticaret sitelerini ne sıklıkta ziyaret ettiği, siteye nasıl ulaştığı, alışveriş sepetini ne sıklıkla satıj almaya dönüştürmeden bırakıp çıktığı gibi çok sayıda farklı davranış ve tercihle ilgili veriler, başarılı bir online perakende deneyimi oluşturmak için kritik bir öneme sahip.
Bu verilere sahip olmanın avantajlarından biri de işletmelerin, müşterilerin beğeni ve hoşnutsuzluklarını anlayarak, onlara daha kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmalarına olanak sağlaması. Ayrıca markalar, geçmişte yapılan hatalardan ders almak ve gelecek için iyileştirmeler yapmak için de müşteri verilerinden yararlanabilir. Verileri güvenli bir şekilde saklamaya öncelik vermezseniz, sonrasında bu veriyi analiz etmek ve veriden bir şeyler öğrenmek de mümkün olmayacaktır.
Pandeminin veri depolama ve yönetimi üzerindeki en önemli etkisi, buluta hızlı geçiş oldu. Şirketler, dijital iş hacimleri genişledikçe toplu olarak bulut çözümlerini benimsiyorlar ve uzak, uçta veri yönetimi ve depolama çözümleri daha önemli hale geliyor. Buluta geçiş, gelen tüm bu yeni verilerin fiziksel ayak izini sürekli olarak genişletmek istemeyen şirketler için genellikle anlamlı ancak veri yönetimi üzerinde sıkı bir denetim sahibi olma gerekliliğini de beraberinde getiriyor.
Veri yönetimi nasıl fayda sağlar
Veri yönetimi, herhangi bir e-ticaret sitesinin başarısı için kritik öneme sahip. İşletmeler, sürekli artan gerçek zamanlı veri yönetimi ve analiz gereksinimleri karşısında depolamanın bir darboğaz haline gelmesine izin veremez. Günümüzün geleneksel sistemleri, modern iş yüklerinin taleplerini karşılamak için desteğe ihtiyaç duyar. Depolama kısıtlamalarını aşmaya çalışmak ise daha fazla karmaşıklığa, daha yüksek yönetim maliyetleri ve kesinti sürelerine sebebiyet verebilir.
Uygun BT altyapısı, yalnızca bir markanın online pazar yerini en iyi şekilde desteklemek için değil, aynı zamanda müşterilerin beklediği deneyimi sağlamak için de gerekli. İyileştirilmiş veri yönetimi ve depolama, perakendecilerin operasyonlarından daha fazla fayda sağlamalarına yardımcı olabilir.
Veri korumasının önemi
Perakendecilerin ne kadar fazla veri ve kaynak toplarlarsa, o kadar fazla güvenlik açığı ile karşı karşıya kalabileceklerinin farkında olması gerekiyor. Sistemler büyüdükçe, aynı düzeyde güvenlik ve korumayı sağlayabilmek, özellikle de kişisel ve finansal veriler saklamak durumunda olduğunuzda, giderek zorlaşıyor. Ancak değişen tehdit ortamı, uygun veri güvenliği araçlarının eksikliği ve güvenli olmayan dahili depolama ve paylaşım uygulamaları gibi çeşitli faktörler, riski artırıyor. Bir araya geldikleri zaman bu zorluklar, veri güvenliğine ilişkin karar vericiler ve perakendeciler için güvenlik konusunda bir sıkışma noktası oluşturuyor. Perakendeciler, özellikle de kuruluşlarının hassas verileri nasıl depolayıp ilettiğine bakarak, verilerin korunmasının iyileştirilebileceğine inanıyor.
Western Digital’ın yakın tarihli bir araştırmasına göre, ankete katılan veri yöneticilerinin yüzde 68’i, çalışan davranışının, şirketin son derece hassas verileri için, hacker’lar gibi saldırganlardan daha büyük bir tehdit olduğuna inanıyor ve her dört veri güvenliği olayından birinin çalışanlardan kaynaklandığı tahmin ediliyor. Bu yöneticiler, son bir yılda güvenlik tehditlerinin arttığını gördüklerini belirtirken veri kullanıcılarının yüzde 22’si de aynı dönemde, son derece hassas verileri riske attıklarının farkında olduklarını söylüyor.
Veri toplama ve birleştirmenin avantajları açık olsa da, sektör oyuncularının aklında tutması gereken birkaç husus da var. Çalışanlar ve işverenler, teknoloji ilerledikçe ve insanların çalışma şekli değiştikçe hassas verileri depolamak ve paylaşmak için daha güvenli yollar aramak durumunda.
Şifreleme platformlarıyla entegre edilmiş uygun altyapı ve çalışanların, kuruluşlarının maruz kalabileceği tehditler konusunda alacakları eğitim, tehdit ortamını iyileştirmeye ve riski azaltmaya yardımcı olacaktır.
Sırada ne var?
Dünyadaki her şirket bir “veri şirketi” haline geldikçe, verinin ne kadar savunmasız olduğu da açıklık kazanıyor. Veri, hem büyüme için bir değer hem de korunması gereken bir kaynak olarak karşımıza çıkıyor. Perakendeciler diğer sektörlerde de bunu nasıl sürdürmek ve depolamak istediklerini düşünmeli ve planlamalı. Verilerin nasıl ve nerede depolandığı konusuna gelindiğinde güvenlik ve güvenin önemi bir yana; veriler doğru veya yanlış kullanıldığında insanların gelecek yaşamlarını ve işlerini değiştirme potansiyeline sahip. Büyülükleri ne olursa olsun her kuruluş, güven ve güvenliğin ayrılmaz bir şekilde birbiriyle bağlantılı olduğunu unutmamalı. Ve perakendeciler için güvenli veri depolama gereksinimleri bunu yansıtmalı.
Pandemi perakende ortamını sarstı, e-ticarette büyük bir hızlanmaya ve çok miktarda verinin ortaya çıkmasına sebep oldu. Ancak modern ve çevik bir altyapı ve doğru veri depolama ile işletmeler, müşterilerine arzu ettikleri sorunsuz alışveriş deneyimini sunabilir ve daha fazlası için tekrar gelmelerini sağlayabilir.