• Biz Kimiz
  • Künye
logo
MEDOC
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
MEDOC
  1. Anasayfa
  2. Bilişim
  3. WhatsApp’tan İsrail şirkete dava: Telefonlara casus yazılım yükledi
WhatsApp’tan İsrail şirkete dava: Telefonlara casus yazılım yükledi

WhatsApp’tan İsrail şirkete dava: Telefonlara casus yazılım yükledi

ICT Media ICT Media
30 Ekim 2019 00:00
Paylaş

ABD merkezli telekomünikasyon şirketi WhatsApp, aralarında diplomat, siyasetçi, gazeteci ve üst düzey kamu yetkililerinin de bulunduğu 1400’den fazla kişinin telefonuna istihbarat teşkilatlarının yasadışı erişim sağlamasına aracılık ettiği suçlamasıyla İsrailli yazılım şirketi NSO Group’a dava açtı.

San Francisco federal mahkemesinde açılan davada WhatsApp, NSO’yu 20’den fazla ülkede istihbarat teşkilatlarının korsan şekilde telefonlara girmesini sağlamakla suçladı.

Mahkemeye verilen belgelerde sadece Meksika, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’in adı yer aldı. WhatsApp’tan yapılan açıklamada 100 sivil toplum çalışanının hedef alındığı belirtilirken, işlem, ‘hata olamayacak kadar düzenli suistimaller zinciri’ olarak nitelendi.

NSO ise iddiayı reddetti. NSO tarafından yapılan açıklamada, “Bu iddiaları şiddetle reddediyoruz ve güçlü şekilde mücadele edeceğiz. NSO’nun tek amacı yetkili devlet istihbarat kurumlarına ve kolluk kuvvetlerine terörizm ve büyük suçlarla mücadele imkânı sağlayacak teknolojiyi sağlamaktır” dendi.

WhatsApp, işlemin görüntülü çağrı sistemi kullanılarak karşı tarafa casus yazılım göndermek suretiyle gerçekleştirildiğini belirtti. Buna göre casus yazılım, NSO’nun müşterilerinin mobil cihazı kullanan kişiyi takip etmesine ve dijital hayatlarını incelemesine olanak sağlıyor. NSO’nun müşterilerinin devletler ve istihbarat kurumları olduğu düşünülüyor.


NSO Group’ın adı özellikle gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesi olayında duyulmuştu. NSO Group tarafından üretilen Pegasus yazılımının, istihbarat örgütlerince atılan bir mesaj veya maille telefonlara bulaştırıldığı, bundan sonra kişinin telefonundan yaptığı bütün işlemlerin ve hatta Whatsapp gibi şifreli programlardan yaptığı yazışmalarının dahi takip edildiği ifade edilmişti.

NSO Group’un daha sonra geliştirdiği Pegasus 3 adlı yazılımda ise mesaj veya mail atılmasına gerek olmadığı, casus yazılımı kullanan istihbarat şirketinin hedef kişinin telefon numarasını bilmesinin yeterli olduğu kaydedilmişti. Pegasus 3 yazılımının cep telefonlarının internet bağlantı ve anten yazılımlarındaki açıklardan girerek telefonu tamamen ele geçirdiği ve telefondan yapılan bütün işlemleri aktardığı belirtilmişti. NSO Group’un Pegasus 3 yazılımını geçen yıl itibariyle 55 ülkeye sattığı ve şirketin nakit paraya boğulduğu medyaya yansımıştı.

 

Paylaş
WhatsApp NSO Pegasus 3

Bilişim Kategorisinin En Yenileri

ESB Genel Kurulu’nda Dijital Gelecek Şekillendi: Hedef, Yerli ve Güvenli Altyapı
ESB Genel Kurulu’nda Dijital Gelecek Şekillendi: Hedef, Yerli ve Güvenli Altyapı
4 Haziran 2025 11:25
TeamSense ile sürekli geribildirim, anlık aksiyon alma imkânı
TeamSense ile sürekli geribildirim, anlık aksiyon alma imkânı
3 Haziran 2025 17:25
Yatırımda yapay zekâ dönemi
Yatırımda yapay zekâ dönemi
3 Haziran 2025 17:21
SAP, iş odaklı yapay zekayla şirketlerin çalışma yöntemlerini yeniden tasarlıyor
SAP, iş odaklı yapay zekayla şirketlerin çalışma yöntemlerini yeniden tasarlıyor
3 Haziran 2025 17:17
Şirketlerin yüze 92’si müşteri deneyimini dijitalleştirerek rekabette öne geçmeye odaklandı
Şirketlerin yüze 92’si müşteri deneyimini dijitalleştirerek rekabette öne geçmeye odaklandı
3 Haziran 2025 17:15
150 bin dolarlık ‘Mektup’ yatırımı
150 bin dolarlık ‘Mektup’ yatırımı
3 Haziran 2025 17:11
ICT MEDIA DERGİSİ HAZİRAN 2025 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ HAZİRAN 2025 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.