
Çin sermayeli Xiaomi ve iş ortağı Salcomp’un İstanbul Avcılar’da kurduğu fabrikasında sendikalaşan işçilerin işten atılması sürüyor. Türk Metal’ın yetki aldığı ve pazartesi günü sendika ile işyeri arasında görüşmelerin başladığı fabrikada çoğunluğu kadınlardan oluşan 170 kişi “Kod 49” ile işten çıkarıldı. Bunun üzerine işçiler eylem başlattı, fabrikada çalışmalar durdu. Türk Metal Sendikası İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Mehmet Ali Akman, işçilerin sendikaya üye oldukları için işten çıkartıldığını belirtirken, işverenin “Kod 49”u gerekçe yaptığını söyledi. Eski kod 29’un yerine getirilen 49 kodu, “İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi” hallerinde kullanılabiliyor.
İşçiler çalışmayı durdurdu
Mehmet Ali Akman, işe girişlerde çıkışlarda ve çay saatlerinde eylem yaptıklarını, ancak işten çıkarmalar üzerine 13 Eylül Pazartesi sabahından itibaren çalışmayı durdurduklarını belirtti. Geceden itibaren 150 işçinin fabrikadan çıkmadığını kaydeden Akman, çıkanların içeri girmesine izin verilmediğini anlattı. Türk Metal Sendikası’nın Türkiye’nin en büyük sendikalarından biri olduğunu kaydeden Akman, başvuruları üzerine Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin işyerinde tespit yaparak rapor hazırladığını ifade etti.
Üretim dörtte bire düştü
Dışarıdaki işçilerin geceyi çadırlarda geçirdiğini belirten Mehmet Ali Akman, içerideki işçiler ile dışarıdakilerin irtibatını kesmek için yangın merdivenlerinin kapatıldığını, fabrikanın çevresinin dikenli telle çevrildiğini, işçilerin özel eşyalarının da bulunduğu soyunma odalarının kapılarının kilitlendiğini söyledi. Akman, fabrikada günde 2600 telefon üretilirken, şu an üretimin 600 – 700 adede düştüğünü belirtti. Çıkarılan işçilerin %90 ‘ının kadın işçiler olduğunu belirten Akman, ‘arkadaşlarımızın işlerine geri dönmeleri için mücadelemizi sürdereceğiz’ şeklinde konuştu.
Xiaomi, Salcomp’u işaret ediyor
Çin sermayeli Xiaomi ve iş ortağı Salcomp’un İstanbul Avcılar’da kurduğu fabrika mart ayında üretime başlamıştı. Fabrikada çalışan işçiler asgari ücret seviyesinde ücret aldıklarını ve kötü koşullarda çalıştıklarını söyleyerek Türk Metal çatısı altında sendikal örgütlenme başlatmıştı. Bunun üzerine 25 kadar işçi işten atılmıştı. Arkadaşlarının işten atılmasını protesto eden bir grup işçi ise fabrikada eylem başlatmıştı. Olayların basına yansıması üzerine açıklama yapan Xiaomi 31 Ağustos’ta yaptığı açıklamada Finli ortağını işaret etmişti. Açıklamada şu ifadelere yer verilmişti: “Xiaomi olarak Türkiye'deki fabrikada yaşanan son olaydan haberdarız. Fabrika yatırımı bir Xiaomi iş ortağı tarafından yapılmıştır ve bu iş ortağı tarafından bağımsız olarak işletilmekte ve yönetilmektedir. Olayı öğrenmemizle birlikte durumun tam olarak ne olduğunu anlamak için hemen Türkiye'deki fabrika ile iletişime geçtik. Xiaomi olarak bu olayın en uygun şekilde ele alınacağını umuyoruz. Şirketimiz her zaman mevzuat kaynaklı yükümlülüklerini yerine getirmekte ve faaliyet gösterdiği bölgelerin ilgili yasa ve düzenlemelerine mutlak suretle uymaktadır.''