
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye’deki yapay zekâ ekosistemini geliştirdiklerini ifade ederek “Uluslararası standart çalışmaları kapsamında küresel düzeyde yürütülen çalışmaları takip etmek ve katkı vermek amacıyla TSE bünyesinde Yapay Zekâ Ayna Komitesini kurduk” dedi.
Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi Yönlendirme Kurulu Toplantısı’na, bazı bakan yardımcıları ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı. Yapay zekânın 2030 yılında dünya ekonomisinde yaklaşık 16 trilyon dolarlık bir paya ulaşmasının beklendiğini kaydeden Yılmaz, “2030 yılına kadar yapay zekâ kullanımı ile yerel ekonomilerde beklenen büyüme oranı ise yüzde 26. Bu dönüşümde Türkiye olarak pay sahibi olmak için Milli Teknoloji Hamlemiz ve Dijital Türkiye hedeflerimiz doğrultusunda yapay zekâ ekosistemimizi geliştiriyoruz” diye konuştu.
21 Nisan 2022’de yapılan ikinci toplantıda kabul edilen eylem planı kapsamında sorumlu ve ilgili kurumların çalışmalarına başladığını belirten Yılmaz, bu iki yıllık süreçte hayata geçirilen bazı somut adımlara işaret etti. Uluslararası standart çalışmaları kapsamında küresel düzeyde yürütülen çalışmaları takip etmek ve katkı vermek amacıyla TSE bünyesinde Yapay Zeka Ayna Komitesi'ni kurduklarını ifade eden Yılmaz, “TÜBİTAK Yapay Zekâ Enstitüsü’nün açtığı Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısı kapsamında, içerisinde akıllı üretim sistemleri, finans teknolojileri, akıllı tarım, gıda ve hayvancılık, iklim değişikliği etkileri alanlarında projelerin olduğu 10 adet projeyi destekliyoruz. İkinci çağrıyı da yakın zamanda açıldı ve 32 adet başvuru alındı” bilgisini paylaştı.
Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi'ni duyururken, bu belgenin yaşayan bir belge olduğunu ve ihtiyaçlara göre yenilenip geliştirilebileceğini de ifade ettiklerini hatırlatan Yılmaz, şunları paylaştı: "Zira yapay zeka alanındaki teknolojik gelişmeler her geçen gün artan bir hızla ilerliyor. Bu noktadan hareketle yüce Meclisimize sunduğumuz 12. Kalkınma Planımızla da uyumlu bir şekilde ve son zamanlarda daha çok önem kazanan üretken yapay zekâ ve büyük dil modeli teknolojik alanlarını da içerecek şekilde eylem planımızı gözden geçireceğiz. Yapay zekâ alanında araştırma, girişimcilik ve yenilikçiliğin desteklenmesi ve küresel firmaların Türkiye'ye çekilmesinin yanı sıra teknoloji ekosistemimizi geliştirecek diğer alanlarda da yeni eylemler hayata geçireceğiz."