• Biz Kimiz
  • Künye
logo
Fonbulucu Banner
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
    • Gelecek Etkinlikler
    • Planlanan Etkinlikler
    • Geçmiş Etkinlikler
  • Etkinliklerimizden Haberler
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
Fonbulucu Banner
  1. Anasayfa
  2. Bilişim
  3. Yapay zeka teknolojileriyle belediyelerle ekonomiye katkı
Yapay zeka teknolojileriyle belediyelerle ekonomiye katkı

Yapay zeka teknolojileriyle belediyelerle ekonomiye katkı

ICT Media ICT Media
20 Ağustos 2019 00:00
Paylaş

Dünya genelinde yerel yönetimler, artan nüfus, kısıtlı kaynaklar ve karmaşık hale gelen ihtiyaçları karşılamak için akıllı şehir teknolojilerine yönelmeye başladı. Türkiye ise belediyelerin hayata geçireceği yapay zeka temelli akıllı şehir teknolojileri sayesinde gayri safi yurtiçi hasılaya yıllık 25 milyar TL katkı sunma potansiyeline sahip.

Türkiye’de 30 büyük şehir, 51 il, 919 ilçe ve 397 belde olmak üzere toplam 1.397 belediye bulunuyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre nüfusun %92,3’ü il ve ilçe merkezlerinde yaşarken, belde ve köylerde yaşayanların oranı ise sadece %7,7. Daha fazla iş imkanı, daha iyi bir eğitim ve sağlık hizmeti gibi beklentilerle hızla artan il ve ilçe nüfusları karşısında belediyelerin, teknoloji ve yapay zeka temelli çözümlerle yapacağı yatırımların önemi gün geçtikçe artıyor. Los Angeles’ta akıllı ulaşım sistemleri ile trafik tıkanıklığı %35, kavşaklardaki beklemelerde %20, seyahat süresinde %13 azalma ve bunlara bağlı olarak yakıt tüketiminde %12,5 azalma sağlanırken, akıllı sokak aydınlatma sistemi kullanan Oslo’da ise elektrik tüketimi tasarruf oranı %70’e ulaştı.

Yapay zeka teknolojileri, belediyeleri bir araya getiriyor

Türkiye’de son dönemlerde hızla dijitalleşen belediyeler de yapay zeka ve otomasyon uygulamalarıyla vatandaşların yaşam kalitesini artırmayı ve doğal kaynak tüketiminde tasarruf etmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda Door Teknoloji’nin organize ettiği “Yerel Yönetimlerde Teknoloji Zirvesi” 29 Kasım 2019 Cuma günü Ataşehir Silence Otel ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek. Türkiye genelinden 120 belediyeni katılacağı zirvede 18 teknoloji şirketi; ulaşım, enerji tüketimi, şikayet yönetimi, atık ayrıştırma, personel ve araç yönetimi, gürültü azaltma ve insan kaynakları gibi pek çok konuda, yapay zeka ve teknoloji entegrasyonunun sağladığı akıllı şehir çözümlerini sunacak. Zirvede Türkiye’den ve dünyadan birçok büyük şehir belediye başkanı ve öğretim görevlileri konuşmacı olarak yer alarak deneyimlerini ve gelecek planlarını aktaracak.

"Belediyeler yapay zeka ile %15-30 tasarruf sağlama potansiyeline sahip"

Belediyelerin içinde bulunduğu ekonomik dar boğazı aşmak için uyguladıkları tasarruf tedbirlerine yapay zekanın büyük katkı sağlayacağını belirten Door Teknoloji kurucularından Ozan Demir, “Yapay zeka teknolojileri toplu taşımadan çöp toplama sistemlerine, yakıttan saha personeline, şikayet yönetimden bilgi işleme, sosyal medyadan yol ve kaldırım hizmetlerine kadar geniş bir uygulama alanına sahip. Dünyadaki örneklerine bakıldığında hizmet alanlarında %15 ile 30 arasında tasarrufun mümkün olduğunu görüyoruz. Belediyeler ekonomik dar boğazı aşmak için yapay zekayı alternatif çözümler arasına almalı” ifadelerini kullandı.

Paylaş
Yapay Zekâ belediye Ozan Demir

Bilişim Kategorisinin En Yenileri

Bulut güvenliğinde karmaşıklık artıyor
Bulut güvenliğinde karmaşıklık artıyor
19 Şubat 2026 13:38
Liseli Girişimcilere Yönelik “AI Startup Studıo” Programı Sonuçlandı
Liseli Girişimcilere Yönelik “AI Startup Studıo” Programı Sonuçlandı
18 Şubat 2026 14:45
Yapay zekâ pazarı 10 yılda 25 kat büyüyecek : TD SYNNEX’ten şirketlere dönüşüm desteği
Yapay zekâ pazarı 10 yılda 25 kat büyüyecek : TD SYNNEX’ten şirketlere dönüşüm desteği
17 Şubat 2026 15:16
Amazon ve UNDP deprem bölgesinde ekosistem restorasyonu için iş birliği yapıyor
Amazon ve UNDP deprem bölgesinde ekosistem restorasyonu için iş birliği yapıyor
17 Şubat 2026 14:26
Vertiv, yeni kesintisiz güç kaynağı serisi PowerUPS 200’ü tanıttı
Vertiv, yeni kesintisiz güç kaynağı serisi PowerUPS 200’ü tanıttı
17 Şubat 2026 14:09
212 NexT’ten ileri kimya teknolojileri girişimi Aepnus’a yatırım
212 NexT’ten ileri kimya teknolojileri girişimi Aepnus’a yatırım
17 Şubat 2026 14:05
ICT MEDIA DERGİSİ ŞUBAT 2026 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ ŞUBAT 2026 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.